Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

Hoe belangrijk is de kwaliteit van de camera van een smartphone voor jou? Om inzicht te krijgen in de onderlinge verhoudingen tussen de camera’s van de beste smartphones van dit moment trok GSMArena een blik toestellen open en name de proef op de som. Voor ons was het interessant om te zien of en hoe de Samsung Galaxy Note 3 zich staande houdt tegenover Nokia’s Lumia 1020, Apple’s iPhone 5S, LG’s G2, Sony’s Xperia Z1 en HTC’s One.

samsung-galaxy-note-3-versus-lumia-1020-iphone-5s-htc-one-lg-g2-xperia-z1-camera-vergelijking Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

Opvallend aan het rijtje toestellen is dat er nogal wat diversificatie heeft plaatsgevonden in pakweg de laatste zes maanden. Een tabel met daarin de technische gegevens van de belangrijkste topsmartphones, zoals je hieronder vindt, was een jaar geleden veel saaier geweest – toen had bijna iedereen hetzelfde aantal megapixels, min of meer hetzelfde type lens, en ongeveer dezelfde features.

samsung-galaxy-note-3-camera-specs-iphone-5s-htc-one-lumia-1020-lg-g2-xperia-z1 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

Maar, diversificatie is een goede zaak, en het maakt een vergelijking tussen verschillende toestellen des te interessanter. Om je het lange verhaal van de complete vergelijking te besparen, vind je hieronder alleen een aantal voorbeeld foto’s uit de test op verschillende onderdelen. Voor de complete vergelijking kun je natuurlijk terecht bij GSMArena zelf.

HDR foto’s

gsmarena_006 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC Onegsmarena_406 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC Onegsmarena_106 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC Onegsmarena_305 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC Onegsmarena_206 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC Onegsmarena_506 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

V.l.n.r.: Galaxy Note 3, iPhone 5S, LG G2, Lumia 1020 (in gewone modus), Xperia Z1, HTC One

Panorama

gsmarena_001 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

Galaxy Note 3

gsmarena_005 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

iPhone 5S

gsmarena_002 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

LG G2

gsmarena_004 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

Lumia 1020

gsmarena_003 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

Xperia Z1

gsmarena_006 Camera vergelijking: Galaxy Note 3 vs Lumia 1020, iPhone 5S, LG G2, Xperia Z1, HTC One

HTC One

Zoals gezegd – de test van GSMArena is veel uitgebreider, en biedt ook voorbeelden van foto’s bij weinig licht, en allerlei video opname variaties. Voor nu volstaan wij met de eindconclusie van de vergelijking.

Conclusie

Als winnaar komt in ieder geval Nokia’s Lumia 1020 uit de bus. Dit mag niet echt een verrassing heten, aangezien de camera zowel hart als ziel is van deze smartphone. Gelukkig voor Nokia valt dit ook terug te zien in de testresultaten.

Wat stiekem tóch wel een beetje verrassend mag heten – maar misschien voelde je ‘m tóch al aankomen – is de tweede plaats die de Galaxy Note 3 in de wacht weet te slepen. De Note 3 maakt prima foto’s, maar het is de mogelijkheid om 1080p video op te nemen met 60 frames per seconde, of indien gewenst zelfs op 2160p ultra-HD, die het toestel een edge geeft over de competitie. Alleen als er weinig licht is, doet een toestel als de Lumia 1020 het stukken beter dan de Note 3.

De rest van lijst ziet er verder als volgt uit: Sony’s Xperia Z1 komt op de derde plaats, gevolgd door LG’s G2, de iPhone 5S en last but not least de HTC One.

Hoewel veel andere fabrikanten dus druk in de weer zijn met hogere resoluties, grotere sensoren, of optische beeldstabilisatie, is Samsung erin geslaagd een erg goede allrounder te maken van de camera van de Galaxy Note 3. En dat dus zónder opvallend grote sensor of optische stabilisatie.

De complete vergelijking vind je op GSMArena HIER.

Beste Galaxy Note 3 deals per provider

Praat mee