Waarom de Samsung Galaxy Note 3 sneller is dan de rest (met dezelfde processor)

Dé standaard deze herfst in smartphoneland – en zeker ‘phabletland’ – lijkt Qualcomm’s Snapdragon 800 quad core processor. Deze is te vinden in de Samsung Galaxy Note 3, maar ook in de recente aangekondigde LG G2 en Sony’s Xperia Z Ultra. En tóch is de Galaxy Note 3, zoals we eerder vandaag zagen, sneller dan de beide concurrenten. Hoe zit dat?

samsung-galaxy-note-3-snapdragon-800-details Waarom de Samsung Galaxy Note 3 sneller is dan de rest (met dezelfde processor)

Het is verleidelijk om te denken dat dit komt door Samsung’s specifieke optimalisaties voor zware apps zoals benchmarktests. Toch is er meer aan de hand, als we wat dieper in de techniek duiken. Zo draait de Snapdragon 800 in LG’s G2 en Sony’s Z Ultra op een kloksnelheid van 2,2 GHz, terwijl die van de Note 3 op 2,3 GHz zijn rondjes draait. Dit verschil in kloksnelheid bedraagt echter maar 0,1 GHz – oftewel nog geen 5%. Op veel gebieden zijn de prestatieverschillen echter groter. Tijd om te realiseren dat de ene Snapdragon 800 de andere niet is.

Er zijn namelijk twee types Snapdragon 800: de MSM8974, en de MSM8974AB. De eerste heeft een maximale kloksnelheid van 2,2 GHz, de tweede haalt 2,3 GHz. Maar onder de motorkap zijn de verschillen nog groter.

Zo draait de Adreno 330 grafische processor in de MSM8974 op een kloksnelheid van 450 MHz, terwijl deze in de MSM8974AB op 550 MHz draait – een verschil van ruim 20 procent. Verder moet het RAM geheugen van de eerste het doen met 800 MHz – in de snellere Snapdragon 800 met 900 MHz. Een verschil van ruim 12%. Tot slot draait de ISP – de Image Signal Processor – in de MSM8974 op 320 MHz. In de MSM8974AB draait deze op 465 MHz: een verschil van 45 procent.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat de MSM8974 variant van de Snapdragon 800 langzaam is – absoluut niet zelfs. Maar de MSM8974AB versie van deze SoC – system on a chip – is simpelweg op veel gebieden nog een stapje sneller. En het verschil is groter dan de kloksnelheid van 2,2 of 2,3 GHz aangeeft. Dáárom is de Galaxy Note 3 sneller dan de rest.

(via)

Beste Galaxy Note 3 deals per provider

Reacties

Praat mee