‘Samsung Galaxy S5 draait op het Tizen besturingssysteem’ (uhm, nee)

Langzaam maar zeker komt de geruchtenmolen rond de Samsung Galax S5 in beweging. Naar aanleiding van de opgedoken foto’s van een Galaxy S4 die op Samsung’s eigen Tizen besturingssysteem draait, volgt nu logischerwijs het gerucht dat de Galaxy S5 uitgerust zal zijn met dit besturingssysteem. En dus níet op het vertrouwde Android OS zal draaien. Maar hoe logisch het opduiken van dit gerucht ook moge zijn, het gerucht zelf is het niet.

samsung-galaxy-s4-tizen 'Samsung Galaxy S5 draait op het Tizen besturingssysteem' (uhm, nee)

Tizen op de Galaxy S4

Dat Samsung al een tijd lang achter de schermen samen met Intel aan een eigen besturingssysteem werkt is bekend. Sterker nog: al vanaf de Galaxy S3 duiken er geruchten op over een mogelijke overstap naar dit systeem met de naam Tizen. Maar nu het moment dichterbij komt dat Samsung Tizen écht op de markt wil gaan loslaten, duikt direct de vraag op of een toestel als de Galaxy S5 erop zal gaan draaien. Zelfs grote websites als CNET duiken hier bovenop als hongerige honden.

Omdat Android voornamelijk ontwikkeld wordt door Google, heeft Samsung nooit volledige controle over de software van hun Galaxy serie telefoons. Met name bij het uitbrengen van updates speelt dit de Zuid-Koreanen parten, maar het betekent bijvoorbeeld ook dat Samsung potentiële inkomsten misloopt, doordat de markt voor applicaties in handen is van een externe partij.

Het is dus geen verrassing dat Samsung zich oriënteert op een mogelijke stap naar onafhankelijkheid van Google – en die stap heet dus Tizen. Maar – en ja, daar is de maar – de kans dat de Galaxy S5 een Tizen smartphone zal worden is vooralsnog simpelweg nul komma nul.

Samsung’s Galaxy productserie is nu eenmaal synoniem met Android – Galaxy = Android, zeg maar. En hoewel het niet uitgesloten is dat Samsung tóch het besturingssysteem verandert, terwijl de toestellen gewoon Galaxy blijven heten zou een dergelijke stap wel erg verrassend zijn. Denk: Apple die een Android telefoon zou maken, en ‘m doodleuk gewoon iPhone blijft noemen.

Tel hierbij op dat er bij een topmodel smartphone als de Galaxy S5 zó ontzettend veel op het spel staat voor de fabrikant, en je kunt op de vingers van één hand narekenen dat er geen risico’s genomen worden. En het implementeren van een nieuw besturingssysteem, dat bij lange na niet zover doorontwikkeld is als Android, op een toestel waarvan er tientallen miljoenen – of meer – verkocht gaan worden is een groot risico.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er géén Galaxy S5 zal opduiken, in volle glorie draaiende op Tizen. Samsung test het besturingssysteem tenslotte op allerlei verschillende hardware configuraties. Het kan zelfs goed zijn dat er nú al Galaxy S5 prototypes circuleren met Tizen aan boord. Maar dit alles neemt niet weg dat de kans op een op Tizen gebaseerde Galaxy S5 zo goed als nul komma nul is.

(via 1, 2)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee