Komt 64 bit ondersteuning al in Android 4.4? (of: is Samsung’s ’64 bit belofte’ meer dan PR?)

Zucht. Daar sta je dan met je mening dat 64 bit processoren nog niet heel zinvol zijn, zolang de software ervoor de mogelijkheden ervan niet ondersteunt. Want ja, na Apple’s introductie van de iPhone 5S mét 64 bit processor haastte Samsung zich met de mededeling dat óók Galaxy smartphones in de toekomst met deze technologie zullen worden uitgerust. En ja, wij vonden dit voornamelijk marketingpraat, want ow wat leek die softwareondersteuning nog ver weg. Maar wat zien we op de foto hieronder dan?

samsung-android-4-4-kitkat-64-bit-ondersteuning1 Komt 64 bit ondersteuning al in Android 4.4? (of: is Samsung's '64 bit belofte' meer dan PR?)

 

Wat we daar zien is een afbeelding uit een presentatie van Intel, over de nieuwe verbeteringen in het Android besturingssysteem – Android 4.4 met de olijke bijnaam KitKat. En rechtsonder wordt – in volle glorie – verwezen naar 64 bit ondersteuning.

Natuurlijk is Intel één van de partijen die gebaat is bij deze softwarematige stap vooruit. Eén van haar nieuwe mobiele processoren – de Bay Trail-T – is een 64 bit processor, die begin 2014 op de markt moet komen. Dat Intel dus wijst op een mogelijke 64 bit optie in Android zou bevestiging kunnen zijn van het feit dat ondersteuning van dergelijke hardware al op verrassend korte termijn naar het Android besturingssysteem komt.

Maar Intel is géén Samsung, en voorlopig zien we nog geen Galaxy smartphones of tablets met een processor van Intel aan de horizon. Echter, ook ARM – leverancier van processorarchitecturen waarop o.a. Samsung haar Exynos chips op baseert – is al jaren bezig met het bekokstoven van 64 bit rekenkernen. Een voorbeeld daarvan zijn de Cortex A57 en A53, die tesamen de volgende generatie vormen van de Samsung’s dubbele quadcore processoren in de Exynos 5 Octa serie.

Wat dus lijkt op een technologische ontwikkeling op langere termijn – mobiele apparaten met een bruikbare 64 bit architectuur – zou wel eens dichterbij kunnen zijn dan op het eerste gezicht het geval leek. De grote valkuil voor deze sprong – ondersteuning door de software – is mogelijk allang omzeild. Zien we hier dan heel misschien toch al een glimp van de technologie die we straks in de Galaxy S5 gaan tegenkomen?

(via 1, 2, 3)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee