De sensoren van de Samsung Galaxy Note 3: niet minder, maar anders

De oplettende smartphone enthousiasteling (dank, bezoeker Polat!) is het misschien opgevallen: ondanks het feit dat de Samsung Galaxy Note 3 en de Galaxy S4 over precies dezelfde features, en de bijbehorende sensoren, beschikken, lijkt de eerste er eentje minder te hebben. Hoe zit dat?

samsung-galaxy-note-3-sensors De sensoren van de Samsung Galaxy Note 3: niet minder, maar anders

Links de Galaxy Note 3, met links van de camera twee sensoren – rechts de Galaxy S4, met één sensor meer links van de speaker

Zoals je hierboven kunt zien, heeft de Galaxy S4 één sensor meer dan de Note 3. Als we vervolgens Samsung’s eigen infographic over de sensoren van de S4 erbij pakken, die kort na de onthulling van het toestel werd gepubliceerd, lijkt het alsof we wijzer zouden kunnen worden:

samsung-galaxy-s4-sensoren De sensoren van de Samsung Galaxy Note 3: niet minder, maar anders

Volgens deze afbeelding is de meest linkse sensor van de Galaxy S4 de lichtsensor, terwijl rechts van de speaker respectievelijk een infrarood bewegingssensor en een nabijheidssensor zitten. Je zou dus kunnen denken dat de Galaxy Note 3 óf geen lichtsensor, óf geen bewegingssensor, óf geen nabijheidssensor heeft.

Echter, de mensen van de website iFixit, die al enige tijd geleden de Galaxy S4 uit elkaar schroefden, werpen een ander licht op bovenstaande infographic. Want hoewel dit een helder plaatje lijkt, zit de vork in het echt toch anders in de steel. Uit iFixit’s onderzoek blijkt namelijk dat zowel de sensor links, als die rechts van de speaker in feite een infraroodsensor is, die beide bewegingen detecteren, én tegelijkertijd dienst doen als nabijheidssensor.

In feite heeft de Galaxy S4 dus twee dezelfde sensoren aan de voorkant van het toestel zitten, die er mogelijk voor zorgen dat de detectie van beweging – nodig voor de welbekende Air Gesture functie – nauwkeuriger gebeurt. Aangezien de Galaxy Note 3 natúúrlijk is uitgerust met een lichtsensor, is de conclusie dus onvermijdelijk dat dít toestel over slechts één IR bewegingssensor beschikt.

Zoals gezegd: met twee sensoren is de detectie van bewegingen mogelijk beter, hoewel bijvoorbeeld iSuppli wijst op de snelle ontwikkeling van precies dít soort sensoren die bestemd zijn voor gebruik in mobiele apparaten. Het is dus mogelijk dat de Note 3 inmiddels een betere sensor heeft dan de Galaxy S4, maar het is evenzeer denkbaar dat het toestel ‘smokkelt’ door bijvoorbeeld de camera te gebruiken (die veelal toch aan staat voor andere features zoals Smart Pause, Smart Rotation, of Smart Scroll). Het is zelfs mogelijk dat de lichtsensor ingezet wordt om bewegingen mede te detecteren.

Al met al blijft het een beetje gissen waarom de Galaxy S4 twee, en de Galaxy Note 3 één infraroodsensor heeft – maar iedereen die ‘bang’ is dat de Note 3 simpelweg minder features heeft, omdat er een sensor lijkt te ontbreken kan gerust zijn: het toestel kan alles wat de S4 kan. En (dankzij de S Pen) meer.

En mocht iemand – in tegenstelling tot wij – wel heel veel verstand hebben van bewegingsdetectie door middel van (infrarood) sensoren, dan lezen wij hieronder graag eventuele relevante details/aanvullingen/correcties ;).

Beste Galaxy S4 deals per provider

Reacties

Praat mee