Alles over het scherm van de Samsung Galaxy Note 3 (update: Pentile bevestigd)

Update:

Vermoedens zijn inmiddels bewaarheid: Samsung heeft zojuist bevestigd dat de Galaxy Note 3 inderdaad voorzien is van een scherm met een Pentile subpixel matrix. Maar ondanks de kritiek die in vroeger tijden terecht werd geuit dat dergelijke Pentile beeldschermen minder scherp zijn, laat de Galaxy S4 zien dat bij een 1080p full HD resolutie het in feite niks meer uitmaakt. Scherp is scherp – ook bij een pixeldichtheid zoals op de Note 3 (386 pixels per inch). Zoals we hieronder al opmerkten: als er zóveel onduidelijkheid bestaat over de gebruikte subpixelmatrix, kan er geen sprake zijn van ‘minder scherp door een Pentile matrix’.

(via 1, 2)

Oorspronkelijke bericht:

Hoewel de S Pen stylus natuurlijk het element is dat de Galaxy Note serie onderscheidt van andere grote smartphones, is dé blikvanger van de toestellen het beeldscherm. Bij de Samsung Galaxy Note 3 geldt dit nog meer dan bij haar voorgangers. Tijd om het scherm ervan eens onder de loep te nemen.

samsung-galaxy-note-3-scherm-pentile-rgb-kleurweergave Alles over het scherm van de Samsung Galaxy Note 3 (update: Pentile bevestigd)

Groot, scherp, contrastrijk, en toch natuurgetrouw (afb: SlashGear)

Zoals je misschien al had meegekregen, is de Galaxy Note 3 voorzien van een 5,68 inch full HD Super Amoled beeldscherm. Met andere woorden: het scherm is groot, scherp en contrastrijk. Ten opzichte van de Galaxy Note 2 is het scherm van de Note 3 eigenlijk maar een beetje groter: van 5,55 inch naar 5,68 inch. Het verschil in diagonaal is dus slechts 3,3 millimeter.

Wat wél een flinke sprong maakt is de schermresolutie, en dus de scherpte – pardon, de pixeldichtheid. Waar de Galaxy Note 2 het moest doen met 1280 bij 720 pixels en een pixeldichtheid van 267 pixels per inch (ppi), heeft de Galaxy Note 3 ruim twee keer zoveel beeldpunten: 1920 bij 1080 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 386 ppi. Het beeld is dus een flink stuk scherper geworden. Niet zo vreemd dus dat de één na de ander nogal onder de indruk is.

galaxy-note-3-scherm-closeup Alles over het scherm van de Samsung Galaxy Note 3 (update: Pentile bevestigd)

Closeup: links de Note 2, rechts de Note 3 (foto via XDA)

Omdat het hier om een Super Amoled scherm gaat – een OLED scherm dus: Organic Light Emitting Diode – geldt: het scherm van de Note 3 geeft alleen licht als er iets zichtbaar is. Zwart is écht zwart, en straalt dus – in tegenstelling tot een LCD scherm – géén licht uit. Het resultaat hiervan is een waanzinnig contrast, zoals we dat natuurlijk al gewend zijn van al Samsung’s eerdere Note smartphones en de Galaxy S toptelefoons.

En voor wie het wil weten: over het door Samsung gebruikte pixeltype heerst verrassend veel verwarring. Sommige sites, zoals Sammobile, melden dat de Note 3 een Pentile subpixelmatrix gebruikt. Dit wil zeggen: minder subpixels per beeldpunt dan in een traditionele RGB subpixelmatrix. Het resultaat hiervan was met name vroeger dat het beeld minder scherp was dan je op basis van het aantal pixels kon verwachten, terwijl ook de kleurweergave er minder natuurgetrouw door werd.

Maar dan zijn er andere websites – ArsTechnica, maar ook mensen op XDA –  die beweren dat de Note wel degelijk een ‘echte’ RGB subpixel matrix heeft, met drie subpixels per beeldpunt.

Hoe het allemaal ook moge zijn: de mate van verwarring die over de subpixelmatrix van het toestel heerst geeft goed aan de het scherm gewoon ontzettend scherp is – anders was er allang duidelijk geweest. Overigens is de Galaxy S4 uitgerust met een Pentile matrix, en heeft desondanks toch misschien wel het mooiste scherm op de markt.

Dit laatste is voornamelijk te danken aan het feit dat Samsung dit jaar enorme vooruitgang heeft geboekt op het gebied van kleurcalibratie van haar Amoled schermen. Tot voor kort stonden Amoled schermen bekend om de oververzadigde weergave, die weliswaar mooi maar nogal onnatuurlijk is. De Galaxy S4 beschikt echter over een schermmodus, die volgens nafhankelijke tests een indrukwekkend natuurlijke kleurweergave biedt. En ja: op de Galaxy Note 3 kunnen we dezelfde weergavemodi verwachten.

Dus: op basis van de full HD resolutie en Samsung’s sterk verbeterde kleurweergave is het scherm van de Galaxy Note 3 onzettend veelbelovend. Tenslotte is het hebben van een full HD scherm op een kleinere smartphone zoals de S4 misschien wel erg mooi, maar pas op een groter scherm komen 1080p video’s en games écht tot hun recht.

PS: zodra er definitief zekerheid is over de Pentile/RGB-subpixelkwestie lees je het natuurlijk hier op GalaxyClub.nl

Beste Galaxy Note 3 deals per provider

Praat mee