Reclamevideo voor… Samsung’s Exynos octacore processor: Octa-pella! (update)

Uhmmm… ja. Er zijn niet heel erg veel smartphonebouwers die de moeite nemen om een promotievideo te maken voor één van hun processoren. De meeste mensen kopen toch echt gewoon een complete smartphone. Natuurlijk zijn er geïnteresseerden die het relevant vinden wélke processor er in hun telefoon te vinden is – ondergetekende uiteraard incluis – maar… of deze mensen te overtuigen zijn van de kwaliteiten van een processor door een reclamevideo? Wij willen grafiekjes, getalletjes, benchmarks, frames per seconde, dingen in milliseconden, nanometers, of MFLOPS!

samsung-octa-pella-exynos-video Reclamevideo voor... Samsung's Exynos octacore processor: Octa-pella! (update)

Maar nee. De stoïcijnse Zuid-Koreanen geven ons…. Octa-pella. En weet je wat? Het fimpje maakt eigenlijk best goed duidelijk hoe Samsung’s octa core processors (ongeveer) werken, inclusief de big.LITTLE technologie: het gebruik van vier krachtige, en vier energiezuinige processorkernen om te rekentaken efficiënter te kunnen verdelen.

Jammer alleen dat we in Nederland tot nu toe geen Samsung toestellen zagen waarin de Exynos 5 Octa processor gebruikt wordt. Zowel de Galaxy S4 als de Galaxy Note 3 zijn hier tenslotte uitgerust met respectievelijk Qualcomm’s Snapdragon 600 en 800 chips. En daar is niks mis mee. Maar zingen doen ze niet.

(via)

Update:

Het lijkt erop dat we de belangrijkste boodschap van de video over het hoofd hebben gezien: het punt is eigenlijk dat de Exynos 5 Octa processor álle acht kernen straks tegelijkertijd kan gebruiken. Tot nu toe kon er geschakeld worden tussen een energiezuinige óf een krachtige rekenkern. Hierdoor konden er maximaal vier kernen van de acht daadwerkelijk tegelijk actief zijn.

Dankzij het nieuwe Heterogeneous Multi-ProcessingHMP voor vrienden en bekenden – hoeft er door de software geen keuze meer gemaakt te worden. Alle kernen kunnen naar wens tegelijk ingezet worden, en de taken verdeeld naar behoefte aan rekenkracht.

Dat dit tot snelheidswinst zal leiden is duidelijk. Of het ook leidt tot een zuiniger processor is nog maar de vraag. Méér kernen actief betekent tenslotte ook een hoger energieverbruik. Tenzij de winst aan rekenkracht dit kan compenseren doordat de taken sneller worden uitgevoerd, zal de Exynos 5 Octa niet persé zuingier zijn door de implementatie van HMP.

Of HMP allen in nieuwe processoren gebruikt kan gaan worden, of dat ook bestaande toestellen met een Octa processor van de nieuwe methode gebruik kunnen gaan maken na een software- c.q. driverupdate is op dit moment nog niet zo duidelijk. Maar zoals we hierboven al aangaven: in ons land is er nagenoeg niemand voor wie dit relevant is. Samsung levert haar topmodel smartphones hier níet met de Exynos 5 Octa chip.

Galaxy deal tips

Praat mee