Verwachtingen van de Samsung Galaxy Note 3: een nuchtere blik

In amper twee jaar tijd is de Galaxy Note serie gegroeid van ‘vreemde eend in de bijt’ naar, in het geval van de Samsung Galaxy Note 3, ‘smartphone die van een ware hype vergezeld wordt’. En zoals het hoort bij een echte hype, doen er nogal wat wilde geruchten de ronde. Tijd voor een nuchtere blik: wat valt er écht te verwachten van de Galaxy Note 3?

samsung-galaxy-note-3-verwachtingen3 Verwachtingen van de Samsung Galaxy Note 3: een nuchtere blik

Om je de lange uiteenzetting met alle geruchten rond de Galaxy Note 3 en onze inschattingen te besparen, hier eerst het lijstje met – wat ons betreft – de meest realistische verwachtingen danwel inschattingen:

 • Polycarbonaat behuizing: 80% kans – Aluminium body: 20% kans
 • 5,7 (50% kans) of 6 inch (50% kans) full HD Super Amoled beeldscherm. Kleine kans (10%) op een ‘onbreekbaar’ Youm scherm
 • Qualcomm Snapdragon 800 (60% kans) óf Samsung Exynos 5420 Octa processor (40% kans)
 • 2 of 3 GB RAM geheugen (kans: fifty/fifty)
 • 16 GB interne opslagcapaciteit, microSD uitbreidbaar
 • 13 Megapixel camera met LED flitser achter, 2 megapixel camera voor. Kans op optische beeldstabilisatie: 20%
 • Android 4.3, TouchWiz Nature UX interface
 • Alle features van de Galaxy S4 en de Galaxy Note 2 – en misschien nog meer…
 • Batterij met een capaciteit rond de 3500 á 3700 mAh
 • En natuurlijk… de befaamde S Pen stylus

Wil je weten waarom we dit denken? Lees dan verder!

De Galaxy Note 3 als ‘gepimpte’ Galaxy S4

Uit voorgaande jaren weten we in ieder geval één ding: iedere nieuwe Galaxy Note telefoon is verregaand gebaseerd op het Galaxy S topmodel van dat jaar. De eerste Note was hardwaretechnisch nagenoeg gelijk aan de Galaxy S2, terwijl de Note 2 in feite een uitgebouwde Galaxy S3 is. Het is dus niet meer dan logisch om de Galaxy S4 als uitgangspunt nemen, als we een beeld willen vormen van de Note 3.

20130530_093806 Verwachtingen van de Samsung Galaxy Note 3: een nuchtere blik

Het scherm van de Galaxy S4: haarscherp en een buitengewoon natuurlijke kleurweergave

Beeldscherm

Dé blikvanger van de Note serie is en blijft natuurlijk het grote beeldscherm. En ondanks dat de Galaxy Note 3 waarschijnlijk niet meer het toestel zal zijn met het grootste scherm in Samsung’s aanbod – hallo Galaxy Mega! – is de kans groot dat het scherm in ieder geval groter zal zijn dan dat van zijn voorganger. Om precies te zijn doen er geruchten de ronde over een Note 3 met een 5,7 of een 5,99 inch beeldscherm.

Een toestel met een 5,7 inch scherm zou precies in de lijn liggen, die Samsung met de eerste twee Note’s inzette: van 5,3 naar 5,5 inch. En stap naar 5,7 inch lijkt dus logisch. Toch is de mogelijkheid van een 5,99 inch scherm geen onlogische. De Galaxy S4 laat zien dat Samsung de randen langs het scherm flink kleiner heeft gemaakt, waardoor een grotere stap – van 5,55 naar 5,99 inch dus – prima haalbaar lijkt, zonder dat het toestel direct veel groter wordt.

Zeker is, dat de Galaxy Note 3 een scherm krijgt met een 1080p full HD resolutie, simpelweg omdat dit dé standaard is voor een high-end toestel anno 2013. En omdat de Galaxy S4 er ook over beschikt.

Daarnaast valt er eindeloos veel te lezen over de mogelijkheid dat het scherm van Samsung’s eigen flexibele Youm type zal zijn. Dit wil niet zeggen dat het scherm écht buigbaar is, maar dat het van kunststof zal zijn, en dus veel robuuster dan een traditioneel glazen scherm. Maar hoe mooi dit ook klinkt: de kans dat Samsung zulke schermen op dit moment al op een schaal kan produceren die nodig is voor een toestel als de Note 3 – waar er mogelijk tientallen miljoenen van verkocht gaan worden – is klein.

Dan is er nog het type scherm: Amoled of LCD. Eerdere geruchten suggereerden dat de Note 3 een LCD scherm gaat krijgen. Hoewel er allerlei redenen denkbaar zijn waarom dit een goede optie lijkt, is ook duidelijk dat precies hetzelfde nieuws de ronde deed met betrekking tot de Galaxy S4. Ook deze zou met een LCD scherm komen, en afstappen van het Amoled type. Achteraf gezien bleek dit een wild, maar ongegrond gerucht. Duidelijk is in ieder geval dat Samsung prima in staat is grote aantallen full HD Amoled schermen te produceren – dat toont de Galaxy S4 aan. En wát voor Amoled schermen: de kleurreproductie van het Amoled scherm van de Galaxy S4 is – zo hebben talloze tests al getoond – natuurlijker dan dat van haar LCD concurrenten in bijvoorbeeld de iPhone 5 en de HTC One.

Dus onze conclusie: het scherm zal een 5,7 of 5,99 inch 1080p full HD Amoled scherm zijn (50% kans voor beide). Erg kleine kans (10%) op een ‘onbreekbaar’ scherm.

samsung-galaxy-note-3-exynos-5420-octa Verwachtingen van de Samsung Galaxy Note 3: een nuchtere blik

Processor

Wat de processor betreft zijn er in feite drie logische (Snapdragon 600, 800 en Exynos 5 Octa), maar slechts twee écht aanneembare opties (Snapdragon 800, Exynos 5 Octa). Want hoewel de Galaxy S4 in de meeste markten is voorzien van Qualcomm’s Snapdragon 600 chip, en dit dus de logische kandidaat is voor de Note 3, wijst alles erop dat de Snapdragon 800 processor staat te trappelen van ongeduld. Dit blijkt uit opgedoken benchmarkinformatie, maar ook uit het feit dat Samsung in Zuid-Korea zelf al een Galaxy S4 variant heeft gelanceerd met deze chip.

Maar dan is er nog Samsung’s eigen illustere Exynos 5 Octa processor, die onlangs werd vernieuwd. De oorspronkelijke Exynos 5 Octa, die op dit moment alleen in de internationale versie van de Galaxy S4 te vinden is, bracht niet de energiezuinigheid waar menigeen op hoopte – tenminste, niet op hoge kloksnelheden. De vernieuwde processorversie zou minder kinderziektes onder de leden hebben, en dus wél geschikt zijn om en masse in een topmodel smartphone gebruikt te worden. Daarnaast is hij uitgerust met de snellere ARM Mali T628 grafische processor, die pakweg twee keer zo snel is als die van de eerste Exynos 5 Octa.

Een blik op de Galaxy S4 toont in feite de meest logische optie: vermoedelijk zal ook de Galaxy Note 3 in twee versies op de markt komen, waarvan eentje met Snapdragon 800 processor, en eentje met Samsung’s eigen Exynos processor. Welke wij dan hier in Nederland ‘krijgen’ is natuurlijk niet te voorspellen – behalve dan door het feit dat de Galaxy S4 hier met een Snapdragon chip is uitgerust. Overigens zal de Note 3 – om het even welke van de twee processoren er in het toestel te vinden zal zijn – een flink stuk sneller zijn dan de Galaxy S4.

Dus: de processor zal waarschijnlijk een Snapdragon 800 zijn, hoewel het allerminst uitgesloten is dat Samsung’s eigen, nieuwe Exynos 5 Octa SoC aan boord zal zijn. Of: 60% kans op de Snapdragon 800, 40% kans op de Exynos 5 Octa.

Behuizing

Tot zover waren de hierboven besproken geruchten allemaal nog vrij mild te noemen. Pas op het gebied van de behuizing van de Galaxy Note 3 onstaat er heel veel verwarring. Vrij recent nog, viel te lezen dat de Note 3 mogelijk in maarliefst vier verschillende toestelversies op de markt zal gaan komen: één luxe variant met een aluminium behuizing, flexibel Amoled display en 13 megapixel camera, ééntje met een kunststof body, normaal Amoled scherm en 13 megapixel camera, een versie met een kunststof body, een LCD scherm en een 13 megapixel camera, en last but not least een instapmodel met kunststof behuizing, LCD scherm en een acht megapixel sensor.

Wat ons betreft is dit gerucht weliswaar goed voor het roddelcircuit, maar laten we eerlijk zijn: zelfs Samsung zou zoiets niet doen. Dat wil niet zeggen dat er geen enkele kern van waarheid in zit. Zeker is dat Samsung verschillende hardwareconfiguraties test, alvorens definitieve beslissingen te nemen. En het is niet voor het eerst dat al die verschillende testtoestellen tegenstrijdige geruchten veroorzaken.

Ook willen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat Samsung met de Note 3 iets dergelijks gaat doen als met de Galaxy S4: de naamsbekendheid van één toestel gebruiken om een aantal producten in de markt te zetten. Maar dan is er nog steeds geen sprake van vier types Galaxy Note 3 – hooguit van, bijvoorbeeld, een Galaxy Note 3 Mini, of een Note 3 Active, zoals je deze ook van de Galaxy S4 hebt.

Uiteindelijk blijft er wat de behuizing van de Note 3 betreft maar één echt relevante vraag over: is deze van kunststof of metaal? En hoe interessant het ook zou zijn om Samsung (eindelijk) de overstap te zien maken naar toestellen met een aluminium body, iets zegt ons dat de Galaxy Note 3 nog niet de telefoon is met deze primeur. Er is tenslotte meer nodig om een dergelijke overstap te realiseren dan een ontwerpteam met een frisse wind. Een compleet industrieel apparaat dat (tientallen) miljoenen toestellen produceert zal moeten omschakelen. Dit kan natuurlijk, maar op dit moment blijft het voor Samsung waarschijnlijk een stuk praktischer om de Note 3 gewoon te baseren op de Galaxy S4 – óók, of met name, wat betreft de behuizing.

Dus: alle hoop op een metalen Note 3 ten spijt, achten we de kans groot dat het toestel gewoon van een ‘tried and tested’ polycarbonaat behuizing zal zijn voorzien. Of: 80% kans op een kunststof body, 20% kans op een aluminium body.

galaxy-s4-camera-voorbeeld Verwachtingen van de Samsung Galaxy Note 3: een nuchtere blik

Voorbeeldfoto gemaakt met de camera van de Galaxy S4 – een crop van de wesp vind je hieronder

Camera

Over de camera van de Galaxy Note 3 kunnen we kort zijn: dit wordt waarschijnlijk gewoon dezelfde als die in de Galaxy S4. Er is geen enkele reden voor Samsung om dit niet te doen – de sensor is ruimschoots voorhanden, en Samsung’s implementatie ervan in de S4 is ronduit lovend ontvangen. Geruchten over Xenon flitsers of optische beeldstabilisatie (OIS) zijn interessant, maar of Samsung dergelijke ‘grote’ verbeteringen nu al zal aanbrengen – en er niet mee wacht tot bijvoorbeeld de Galaxy S5 – is wat ons betreft nog maar de vraag.

Dus: de Galaxy Note 3 komt met een erg goede 13 megapixel camera, met LED flitser. Kleine kans (20%) op OIS

galaxy-s4-camera-voorbeeld-crop Verwachtingen van de Samsung Galaxy Note 3: een nuchtere blik

100% Crop van de wesp op de bovenstaande foto op de originele resolutie

Batterij

Ook aan de batterij die we straks in de Galaxy Note 3 tegen gaan komen hoeven we niet al teveel woorden vuil te maken: deze zal groter zijn dan die van de Note 2. Hoeveel groter? Geen idee. Een recente foto van wat misschien een testversie van de Note 3 is, werd de wereld ingeslingerd met als boodschap ‘kijk eens wat een grote batterij’. Maar eerlijk is eerlijk: in verhouding tot het toestel ziet deze er niet heel veel groter uit dan de batterij in de huidige Note 2. Als we dan toch een gokje willen wagen: tussen de 3500 en 3700 mAh.

Dus: de batterij van de Galaxy Note 3 zal groter zijn dan die van de Note 2. Dus groter dan 3100 mAh. Hoe groot precies? Tussen de 3500 en 3700 mAh.

samsung-galaxy-note-3-batterij Verwachtingen van de Samsung Galaxy Note 3: een nuchtere blik

De vermeende batterij van de Galaxy Note 3

Features

De features die we straks in de Galaxy Note 3 gaan tegenkomen zijn in ruwweg drie categoriën indelen. Als eerste de features die we kennen van de Galaxy S4, dus: Smart Pause, Smart Scroll, en Air Gesture, maar ook Adapt Display en Adapt Sound. Air View kennen we natuurlijk al van de Galaxy Note 2, maar waarschijnlijk dat deze op de Note 3 dan ook zal werken zonder S Pen.

Verder zijn er de features die samenhangen met de S Pen, die altijd nog hét onderscheidende element is van de Galaxy Note serie. Dus: schrijven, tekenen, en een bedieningsinterface die óók met S Pen mogelijkheden biedt als Air View en Air Gesture.

En dan is er nog de derde categorie: dingen die Samsung de afgelopen maanden heeft bedacht. Waar de Galaxy S3 in 2012 op de markt kwam met bijvoorbeeld Smart Stay en Direct Call (respectievelijk een scherm dat aanblijft zolang je ernaar kijkt, en het automatisch starten van een telefoongesprek als je het toestel naar je oor brengt), voegde de Galaxy Note 2 – los van de S Pen functies – hier Smart Rotation aan toe (schermoriëntatie die zich automatisch aanpast aan de relatieve stand van het gezicht van de gebruiker). Mogelijk dat ook de Note 3 nog wat extra foefjes introduceert.

Dus: de Galaxy Note 3 zal alle features brengen die we kennen van de Galaxy S4, evenals alle S Pen functies van de huidige Galaxy Note 2. En dan nog wat meer.

En verder?

Een recent gerucht duidt erop dat Samsung de Galaxy Note 3 zal gaan lanceren met Android 4.3 als basis van het besturingssysteem. Hoewel we dit pas met zekerheid weten als het toestel onthuld wordt, is er weinig nietsaan het gerucht dat ongeloofwaardig is. De Galaxy S4 draait momenteel weliswaar op Android 4.2, maar Android 4.3 is beschikbaar, en vorig jaar kwam de Note 2 ook met een nieuwere Android versie op de markt dan de Galaxy S3.

Verder gaan er geruchten dat de Galaxy Note 3 standaard voorzien zal zijn van een RAM geheugen met een capaciteit van drie gigabyte. De Galaxy Note 2 beschikte vorig jaar ook over méér RAM dan de Galaxy S3 – tenminste in ons land. Het zou dus prima kunnen zijn dat de Galaxy Note 3 over meer werkgeheugen beschikt dan de 2 GB van de Galaxy S4. Mogelijk is dit zelfs geen overbodige luxe, gezien de enorme lijst aan features die het toestel erft van de S4, terwijl daarnaast ook nog alle S Pen functies soepel moeten draaien.

Dus: ja, de Galaxy Note 3 komt met Android versie 4.3, en met minstens 2 (50% kans), mogelijk zelfs 3 GB RAM geheugen (50% kans).

samsung-galaxy-note-3-verwachtingen2 Verwachtingen van de Samsung Galaxy Note 3: een nuchtere blik

Conclusie:

Als we onze hierboven beschreven inschattingen nog een keer op een rijtje zetten en aanvullen met ‘logische’ specificaties, verwachten wij de volgende Galaxy Note 3:

 • Polycarbonaat behuizing: 80% kans – Aluminium body: 20% kans
 • 5,7 (50% kans) of 6 inch (50% kans) full HD Super Amoled beeldscherm. Kleine kans (10%) op een ‘onbreekbaar’ Youm scherm
 • Qualcomm Snapdragon 800 (60% kans) óf Samsung Exynos 5420 Octa processor (40% kans)
 • 2 of 3 GB RAM geheugen (kans: fifty/fifty)
 • 16 GB interne opslagcapaciteit, microSD uitbreidbaar
 • 13 Megapixel camera met LED flitser achter, 2 megapixel camera voor. Kans op optische beeldstabilisatie: 20%
 • Android 4.3, TouchWiz Nature UX interface
 • Alle features van de Galaxy S4 en de Galaxy Note 2 – en misschien nog meer…
 • Batterij met een capaciteit rond de 3500 á 3700 mAh
 • En natuurlijk… de befaamde S Pen stylus

Als je nu denkt: ‘nou, dat is toch gewoon een gepimpte Galaxy S4 met S Pen?’, dan heb je gelijk. De Galaxy Note 2 was namelijk ‘gewoon’ een gepimpte Galaxy S3 met S Pen, en de eerste Note was ‘gewoon’ een gepimpte Galaxy S2 met S Pen. En wat ons betreft is dat goed nieuws.

Al met al genoeg redenen om uit te kijken naar de avond van vier september. Dan onthult Samsung namelijk de Galaxy Note 3 – en kunnen we ophouden met speculeren.

Beste Galaxy Note 3 deals per provider

Reacties

 1. mgrandia zegt

  Mooie samenvatting!

  In het begin heb ik ook berichten gehoord over een accu van 4000Mah of zelf iets meer. Maar dat waren vroege geruchten.

  Maar ik acht het geheugen 80% 3GB en 40% op 2GB. Je ziet praktisch nergens dat men nog over 2GB spreekt, zeker niet nadat bekend werd dat LTE-ondersteuning ook een feature zal gaan worden. En met LTE aan boord is toch de kans veel groter op 3GB dan 2GB.

  Ik kan alleen maar hopen dat het scherm 5,9 gaat worden, zeker nu ook Nokia, HTC en Sony een device van deze grootte of zelfs meer (XPeria Ultra is 6,44 inch).

  Exynos en Snapdragon: ik vermoed dat dat per continent gaat verschillen. Zelf denk ik dat de USA voorzien zal worden van de Snapdragon 800, en de rest van de wereld (waaronder NL) van de Exynos processor.

 2. polat zegt

  Het is leuk verzonnen. Maar ik geloof niet dat de ram geheugen 3 gb gaat worden. En waarom word de 32 gb intern geheugen hier niet genoemt? en waarom één dag later wel? dat is dus ook onzin. Het word gewoon 2 gb ram en 16 gb interne geheugen. en de geruchten over dat 16 32 en de 64 gb varianten komen is al helemaal een groot onzin!

Praat mee