Galaxy Tab met 10,1 inch scherm onder druk

Tegenstrijdige berichten over het succes van Samsung’s Galaxy Tab serie vliegen de oplettende lezer her en der rond de oren. Afhankelijk van waar op de wereld er onderzoek gedaan wordt, lijken de Galaxy Tab’s bezig aan een opmars, of blijft het marktaandeel juist verrassend klein. Niks nieuws onder de zon, in feite. En toch is het opvallend dat Samsung flink heeft lopen snijden in de orders van onderdelen die nodig zijn om 10,1 inch Galaxy Tab’s te bouwen. Is de Tab 10.1 het zorgenkindje in de tablet line-up van de Zuid-Koreanen?

samsung-galaxy-tab-10-1-orders Galaxy Tab met 10,1 inch scherm onder druk

De eerste generatie Galaxy Tab 10.1: begonnen als hype, inmiddels ingehaald door kleinere familieleden?

Sommigen claimen dat de huidige reductie in order in feite weergeeft dat Samsung door begint te krijgen wat iedereen al lang weet: niemand wil een 10,1 inch Android tablet. Dit is natuurlijk een wat overdreven manier om het nieuws te duiden, maar kan het zijn dat er een kern van waarheid in zit?

Het argument achter bovenstaande claim is dat de markt voor tablets met een schermdiagonaal sinpelweg gedomineerd wordt door – wie anders? – Apple’s iPad, en dat het succes van Android tablets zoals die van Samsung met name te vinden is de categorie met kleinere schermen met een diagonaal van zeven tot acht inch.

Puur statistisch gezien kan dit best kloppen. Het is opvallend dat smartphones met een groot scherm steeds populairder (zijn ge)worden, terwijl er in tabletland juist een tegenovergestelde verschuiving plaatsvindt: meer dan de helft van de verkochte tablets dit jaar heeft een scherm rond de acht inch. Twee jaar geleden was dit maar een kwart. Deels komt dit natuurlijk door de introductie van de iPad Mini – maar het is ook de markt waarin Samsung haar groei dus lijkt te realiseren.

Dan is er nog de kwestie Galaxy Note 10.1. Ja, het is een 10,1 inch tablet – maar wordt deze ook voorbijgestreefd door bijvoorbeeld de Galaxy Note 8.0? En de vraag die ons het meest interesseert: wat vinden jullie nu eigenlijk de prettigste grootte voor een tablet? Inderdaad een compacter model, of toch gewoon een ‘full size’ apparaat? En maakt het nog een verschil of dit mét S Pen – dus een Note – of zonder stylus is? Zit er iemand te wachten op een nog grotere tablet, bijvoorbeeld met een 12 inch scherm?

Wat mij betreft: ik vind de kleinere tablets gewoon handiger voor dagelijks gebruik. Alleen voor productieve bezigheden vind ik een groter scherm handiger, en dán is de keuze voor de Note 10.1 dus logisch. Maar stiekem denk ik ook dat het gewoon tijd wordt dat Samsung haar grotere tablets uitrust met een fatsoenlijk beeldscherm – denk aan de Nexus 10, die met een resolutie van 2560 bij 1920 pixels een stuk mooier beeld heeft dan de 1280 bij 800 pixels waar Samsung voor haar overige tablets om één of andere reden aan vast blijft houden.

(via)

Galaxy deal tips

Praat mee