Galaxy S4 vs. Galaxy S4 Mini – Wat is nou het verschil?

Je bent zeer zeker niet de enige die de afgelopen paar weken met deze vraag heeft rondgelopen. Na de release van de Samsung Galaxy S4 kwamen er langzaam maar zeker steeds andere varianten op de markt. Naast de S4 Active en de S4 Zoom hebben dus ook de Galaxy S4 Mini. 

Wat houdt het ‘mini’ gedeelte nou precies in? Ten eerste betekent het precies wat je denkt dat het betekent, dat het toestel namelijk een ‘kleine’ variant is van zijn grote broer de S4. Met een scherm van 4.3 inch (960 x 540 pixels) was dit toestel nog niet zo lang geleden groot te noemen, maar kijkende naar de huidige trends en de alle 5-inch toestellen die op de markt komen heeft Samsung besloten dat 4,3 inch tegenwoordig ‘mini’ is.

s4-mini-vs-s41 Galaxy S4 vs. Galaxy S4 Mini - Wat is nou het verschil?

Wat betreft het materiaal en design is de Mini exact hetzelfde als de originele Galaxy S4. Alle knopjes zitten op dezelfde plek en de behuizing is van hetzelfde materiaal gemaakt. Het enige waarin de toestellen qua uiterlijk verschillen is het kleine led-lampje (voor notificaties) die we wel op de originele S4 kunnen zien maar niet op de mini.

Maar als we onder de motorkap gaan kijken is de S4 overduidelijk heer en meester. Met een octa-core (2 x quad-core om precies te zijn) processor en 2 GB RAM is de originele S4 een stuk krachtiger en sneller dan de Mini die het moet doen met een ‘simpele’ dialcore 1,7 GHz processor en 1,5 GB RAM. Dit betekent overigens niet dat de S4 Mini een trage telefoon is. In tegendeel, zelfs met deze specificaties weet het toestel – draaiende op Android 4.2.2 – een uitstekende gebruikerservaring te leveren zonder vastlopen, lange laadtijden en lage frame-rates.

Verder heeft de Mini een 8 mp camera in plaats van een 13 mp camera die op de originele S4 te vinden is. Wat betreft opslag moet de S4 Mini het doen met 8 GB tegeonver 16 GB van de grote broer. Let wel, beide zijn natuurlijk uit te breiden met een microSD kaart.

Kortom, de S4 Mini is een kleinere variant van de originele S4 en is bedoeld voor mensen die geen behoefte hebben aan een 5-inch telefoon in hun broekzak maar toch een premium toestel in huis willen halen. Daarnaast is de S4 Mini ook aantrekkelijk voor de ‘iets’ dunnere portemonnee. Het kleine broertje is namelijk zo’n €100,- goedkoper dan de €550,- die je neer moet leggen voor de originele S4.

Voor meer details en verschillen tussen deze twee prima toestellen kun je hieronder naar een mooie review bekijken, gemaakt door PocketNow:

Beste Galaxy S4 deals per provider

Praat mee