Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

Ieder nieuw jaar brengt weer een nieuwe generatie smartphones, die voorzien zijn van een nieuwe generatie technologie. Vorig jaar was een goede smartphone camera – zoals die van de Samsung Galaxy Note 2 – voorzien van een camera met een redelijk aantal megapixels. Dít jaar echter, zijn megapixels verouderd – últrapixels, dat is de volgende stap.

htc-one-versus-samsung-galaxy-note-2-camera-vergelijking Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

Tot zover dit bericht van HTC’s marketingafdeling, die natuurlijk de cameratechnologie van de nieuwe One smartphone aanprijst. Deze camera heeft een resolutie van vier – wat HTC noemt – ultrapixels. Dit zijn natuurlijk gewoon pixels, net als die in het woord megapixels, maar dan een stuk groter. Hierdoor zouden foto’s veel beter belicht moeten zijn, en minder ruis bevatten. Maar is de sprong wel zo groot als HTC ons wil laten geloven? Tijd om de camera van de Galaxy Note 2 te vergelijken met die van de HTC One – acht megapixels versus vier ultrapixels. Is de kloof echt zo groot als HTC ons wil doen geloven?

 

Foto’s

HTC One (klik op de foto’s voor de volledige versie):

htc-one-1-1024x760 Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

Samsung Galaxy Note 2:

samsung-galaxy-note-2-1-1024x768 Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

 

HTC One:

htc-one-2-1024x760 Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

Samsung Galaxy Note 2:

samsung-galaxy-note-2-2-1024x768 Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

 

HTC One:

htc-one-3-1024x760 Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

Samsung Galaxy Note 2:

samsung-galaxy-note-2-3-1024x768 Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

 

HTC One:

htc-one-4-1024x760 Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

Samsung Galaxy Note 2:

samsung-galaxy-note-2-4-1024x768 Megapixels versus ultrapixels (a.k.a. Samsung Galaxy Note 2 versus HTC One camera vergelijking)

 

Video

 

Conclusies:

Eigenlijk moet iedereen zijn of haar eigen conclusies maar trekken op basis van het bovenstaande. Maar toch willen we wat (mogelijk subjectieve) overwegingen toevoegen: wat ons betreft is de kloof tussen de ‘traditionele’ megapixel camera van de Galaxy Note 2 en de nieuwe ultrapixel camera van de HTC One eigenlijk niet bijster groot. Als er al sprake is van een kloof.

Inderdaad, in het donker lijkt de sensor van de HTC One soms meer licht op te vangen – dit is met name zichtbaar bij de video opname. Of dit dan ook leidt tot betere foto’s is niet direct duidelijk. En uiteindelijk zijn op de foto’s van de Galaxy Note 2 meer details zichtbaar, simpelweg omdat de resolutie een flink stuk hoger is.

Hoe dan ook: beide camera’s zijn aan elkaar gewaagd. Dat HTC dergelijke resultaten weet te boeken met een camera met een resolutie van ‘maar’ vier mega – pardon – ultrapixels is op zich prima. Maar ondanks het feit dat meer megapixels niet automatisch leiden tot betere foto’s, heeft een lage resolutie wel degelijk nadelen, zoals (soms) een verlies van details.

(met dank aan PocketNow)

Galaxy deal tips

Reacties

Praat mee