Probleempje met beveiliging van Exynos processor: Samsung werkt eraan

Een paar dagen geleden dook het nieuws op dat er in Samsung toestellen met bepaalde types Exynos processor – waaronder de Galaxy S3 die in ons land op de markt is – een veiligheidslek zit. Hierdoor kunnen applicaties simpel gezegd dingen doen die ze niet zouden mogen. Samsung laat weten dat er aan een oplossing gewerkt wordt. Maar met wat gezond verstand loop je ook nu geen gevaar.

samsung-galaxy-s3-exynos-kernel-beveiliging-lek Probleempje met beveiliging van Exynos processor: Samsung werkt eraan

Door een foutje in de zogenaamde ‘kernel’ (een belangrijk stukje software) van de Exynos 4412 processor – a.k.a. de Exynos 4 Quad van de Galaxy S3 – kunnen applicaties toegang krijgen tot de ‘root’ van het systeem, ook zonder dat de eigenaar zelf zijn toestel ‘geroot’ heeft. Gelukkig beseft Samsung zich dat dit natuurlijk niet hoort, en heeft inmiddels laten weten hiervan op de hoogte te zijn, en te werken aan een software update die het probleem verhelpt.

“Samsung is aware of the potential security issue related to the Exynos processor and plans to provide a software update to address it as quickly as possible.”

Hoewel er tot nu toe geen gevallen bekend zijn van kwaadwillende apps die dit gat in de beveiliging gebruiken, is het verstandig om geen al te ‘vage’ applicaties te installeren – eigenlijk zoals het altijd verstandig is om alleen apps te downloaden waarvan de betrouwbaarheid gebleken is. Met andere woorden: check in de Play Store altijd even hoe vaak een app gedownload is, en hoe de recensies van de gebruikers zijn. Zijn er maar weinig downloads, en is de feedback dubieus of afwezig: zoek dan even verder naar een applicatie die doet wat jij wilt, maar wél betrouwbaar is.

Wil je Samsung’s eigen oplossing niet afwachten dan kun je even kijken naar de oplossing van Supercurio (HIER), een bekende (en betrouwbare) app ontwikkelaar. Hij heeft een kleine app gemaakt die het ‘lek’ tenminste gedeeltelijk dicht. Helaas zorgt zijn ‘patch’ voor wat bijwerkingen, waardoor je deze soms zult moeten uitschakelen – bijvoorbeeld als je de camera wilt gebruiken.

Al met al zijn wij zelf geneigd gewoon even te wachten op Samsung’s officiële fix, en tot die tijd geen al te rare, onbekende apps te installeren (iets wat je sowieso beter nooit kunt doen). Dan is er ook nu niks aan de hand. Doe ons maar gewoon de nieuwe update naar Android 4.1.2 inclusief Premium Suite, die vanaf vandaag al beschikbaar is in Duitsland en Engeland. Dan zien we de fix voor het lek binnenkort wel op de Galaxy S3 verschijnen als kleine OTA update.

(via PocketNow)

Samsung Galaxy S3 Aanbiedingen Top 5

Samsung
Galaxy S3 Mini GT-I8190
SamsungGalaxy S3 Mini GT-I8190
Beeldscherm4 inch Super Amoled
800 x 480 pixels
233 pixels per inch
ProcessorNovaThor U8420
Dual core Soc @ 1,0 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 megapixel, met autofocus, 720p video opname
Voor: VGA
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheid
VerbindingenHSDPA, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij2100 mAh
Afmetingen
Gewicht
121,6 x 63 x 9,9 mm
112 gram
FeaturesSmart Stay, Direct Call, Popup Play, S Voice, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

Het tarief dat je de eerste maanden betaalt, het ‘actietarief’.
Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee