Over beeldschermen, de Galaxy S3, en… de Samsung Galaxy S4

Na drie komt vier, dat is volkomen logisch. En dus is het ook logisch dat er na de Samsung Galaxy S3 een Galaxy S4 komt. En zoals het er nu naar uit ziet zal deze over een vijf (5!) inch beeldscherm beschikken. Met een ‘full hd’ 1080p resolutie, wel te verstaan. Slaat dit ergens op, of begint Samsung nu wel een beetje te overdrijven?

galaxy-s3-note-2-iphone-5 Over beeldschermen, de Galaxy S3, en... de Samsung Galaxy S4

Does size matter? vlnr: Samsung Galaxy Note 2, Galaxy S3, iPhone 5 (afbeelding: SwagTab)

 

Ooit, lang geleden – lang in smartphoneland wil zeggen: een jaar of drie – vonden consumenten en reviewers toestellen met een 4,3 inch beeldscherm eigenlijk gewoon te groot. Mooi, maar echt een beetje té. Toen HTC haar HD2 smartphone lanceerde dachten velen dat dit een toestel voor liefhebbers en nerds zou blijven.

Fast forward naar nu: een toestel met een 4,8 inch scherm is de best verkopende smartphone, en hoewel sommige mensen hem wat groot vinden komt het bij niemand op om te denken dat de Galaxy S3 te groot is om serieus genomen te worden. Maar ergens blijft de vraag terugkomen wat dan wel te groot is. Als Samsung haar volgende topmodel – de Galaxy S4 dus –  gaat uitrusten met een vijf inch scherm, nadert dán eindelijk het punt dat een toestel simpelweg te groot wordt?

(Uiteraard heeft Samsung ook veel succes met de Galaxy Note 2 met zijn scherm van 5,55 inch, maar qua verkoopaantallen zal de Note 2 nooit ook maar enigszins in de buurt komen van de Galaxy S3. De Note 2 lijkt dus, inderdaad, té groot voor het gros van de consumenten die wél de S3 kopen.)

Natuurlijk, technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat er tegenwoordig minder telefoon om het scherm heen zit, waardoor de schermen sneller groeien dan de toestellen zelf. En een beetje rekenwerk leert ons dat een vijf inch scherm prima past in de behuizing van de Galaxy S3. Daarvoor hoeft Samsung slechts enkele millimeters van de randen – de ‘bezel’ – weg te vijlen. Dus we kunnen er met een gerust hart van uit gaan dat de S4 niet groter hoeft te worden dan de S3. Al met al lijkt een schermdiagonaal van vijf inch prima haalbaar, ook voor een toestel dat grote aantallen consumenten moet aanspreken.

En hoe zit het dan met de resolutie? Het scherm van de Galaxy S3 is toch prima, en scherp genoeg om alles te doen wat je wilt doen, en alles te lezen dat je wilt lezen. Volgens velen is een 1080p scherm op een smartphone – resolutie: 1920 bij 1080 pixels, tegen 1280 bij 720 op de S3 – volledig overbodig. Wie gaat er tegenwoordig nog naar pixels zitten staren?

samsung-galaxy-s3-jobs-retina Over beeldschermen, de Galaxy S3, en... de Samsung Galaxy S4

 

Tel daarbij op dat we van Apple’s Steve Jobs al jaren geleden hoorden dat een zogenaamd Retina scherm – met een pixeldichtheid boven de 300 pixels per inch (Galaxy S3 heeft er 306 per inch) – zó scherp is dat je sowieso geen pixels meer kunt zien bij normaal gebruik. Dus waarom een 1080p scherm met een pixeldichtheid van 440 pixels per inch?

Natuurlijk was Jobs’ verhaal alleen maar een slimme marketingfabel. Het menselijk oog kan namelijk véél scherper waarnemen dan Jobs de wereld wilde doen geloven. Dus om die reden hoeven fabrikant het ontwikkelen van 1080p beeldschermen voor smartphones niet te laten. Sterker nog: wie de onderstaande afbeelding bekijkt, snapt wat het voordeel is van een 1080p scherm (zoals die van HTC’s Droid DNA).

1080p-full-hd-vergelijk Over beeldschermen, de Galaxy S3, en... de Samsung Galaxy S4

Droid DNA 1080p scherm vergeleken met ‘de rest’ (afbeelding: Gizmodo)

 

Dus… klopt het als we concluderen dat Samsung nog niet doorgeslagen is met een 5 inch 1080p scherm in haar volgende high end smartphone? Of zitten we er toch wel naast, en is de 4,8 inch van de Galaxy S3 simpelweg de grens: nóg groter kan niet, hoeft niet, en/of wil niemand?

Let wel: dit alles betekent natuurlijk totaal niet dat het scherm van de Galaxy S3 binnenkort verouderd is. Het is groot, mooi, en de diepe contrasten van een Amoled scherm (zoals dat van de S3 dus) zorgen er ook nu nog voor dat het in ieder geval één van de mooiste schermen is die je in een high end smartphone vindt. Maar de vraag hoever de ontwikkelingen in beeldschermland nog zullen gaan, en of consumenten daar wel op zitten te wachten, blijft een interessante. Fijn weekend!

Samsung Galaxy S3 Aanbiedingen Top 5

Samsung
Galaxy S3 Mini GT-I8190
SamsungGalaxy S3 Mini GT-I8190
Beeldscherm4 inch Super Amoled
800 x 480 pixels
233 pixels per inch
ProcessorNovaThor U8420
Dual core Soc @ 1,0 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 megapixel, met autofocus, 720p video opname
Voor: VGA
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheid
VerbindingenHSDPA, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij2100 mAh
Afmetingen
Gewicht
121,6 x 63 x 9,9 mm
112 gram
FeaturesSmart Stay, Direct Call, Popup Play, S Voice, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

Het tarief dat je de eerste maanden betaalt, het ‘actietarief’.
Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.

 

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee