Sneak preview: Android 4.1 voor de Samsung Galaxy S2

Terwijl de weken langzaam wegtikken, nadert het moment dat ook de Samsung Galaxy S2 een update zal krijgen naar Android 4.1 Jellybean. En hoewel we nog maar weinig uitgelekt materiaal zien voor de Europese Galaxy S2, is er al wel een vroege test versie opgedoken voor de Samsung Epic 4G – de Galaxy S2 voor de Amerikaanse provider Sprint.

samsung-galaxy-s2-android-jellybean-preview Sneak preview: Android 4.1 voor de Samsung Galaxy S2

Zoals gezegd gaat het hier om een vroege versie van de nieuwe firwmare, maar één ding is duidelijk: er gaat nogal wat veranderen. Qua uiterlijk zal de stap van Android 4.0 Ice Cream Sandwich naar Android 4.1 Jellybean een stuk groter zijn dan de stap van Android 2.3 Gingerbread naar Android 4.0. Samsung is zo te zien van plan flinke delen van haar nieuwe Nature UX interface – de TouchWiz versie die we al kennen van de Galaxy S3 en de Galaxy Note 2 – naar de Galaxy S2 te brengen. En eerlijk is eerlijk: dat is veelbelovend.

samsung-galaxy-s2-android-jellybean-homescreen-mode Sneak preview: Android 4.1 voor de Samsung Galaxy S2

Hoewel het uit een video lastig op te maken is, lijkt alles erg vloeiend te draaiend. Dit is niet verrassend, aangezien de manier waarop de interface wordt weergegeven één van de beste veranderingen in Android 4.1 is – codenaam: Project Butter. Van ‘zo soepel als boter’, zeg maar. Ook zien we typische features, zoals de keuze uit ‘homescreen modes’ – zo er is nu een ‘easy mode’, waardoor alles net even wat simpeler en overzichtelijker wordt. De nieuwe Nature UX lockscreen – met een rimpelend-water-effect is ook van de partij, evenals Google Now, en het aangepaste multi-task menu.

Check de volledige preview in de onderstaande video!

(met dank aan Steef!)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. tobias zegt

  Met andere woorden er veranderd weer niks, een ander uiterlijk, maar ik zet toch mijn eigen laucher(pro)erover heen, die snelheidswinst en lagere batterij duur kan ik wel dromen, met een schone telefoon is alles weer perfect maar net zoals je pc na verloop van tijd zo langzaam als dikke …., android is leuk maar het blijft software met een hoop mankementen.

 2. steef zegt

  @tabias

  Volgens mij heb je het niet helemaal gegrepen. Een launcher zorgt voor de look en functionaliteit van je homescreens.
  Als je het filmpje goed bekijkt zie je dat niet alleen de launcher veranderd is naar S3 look en feel (NatureUX) maar ook de rest van het besturingssysteem. Apps zoals telefoon, contacten, berichten, browser, instellingen en camera hebben ook een restyle gekregen. Daarbij komt dat instellingen, lockscreen, multitask menu, status balk en het notificatie gedeelte ook diezelfde upgrade gekregen hebben.
  Daar bovenop komen nog eens de veranderingen die 4.1 Jelly Bean met zich meebrengt zoals Google Now, rijke notificaties en Project Butter.

  De update naar 4.1 Jelly Bean is vele mate groter voor de S2 dan voor de S3 en daar mag je als S2 gebruiker best blij mee zijn want dat is met Android smartphones vaak niet het geval bij oudere modellen.

 3. zegt

  @steef, volgens mij heb jij het zelf niet begrepen, ik kijk naar dit filmpje maar zie geen verschil met wat ik nu heb, ff een jellybean app erover heen en het ziet er iets anders uit, maar maakt dat het beter of makkelijker, nee helemaal niet, die proggies die ze toevoegen zijn net als bij Apple siri echte onzin waar niemand wat mee doet, leuk om op een verjaardag te vertellen maar verder heb je er niks aan, laat ze de video instelling maar een verbeteren voornamelijk het geluid, of die spontane re-boots, , maar jij tevreden en ik wacht nog wel ff tot alle buggs eruit zijn

 4. steef zegt

  @t0bias, S-voice is inderdaad een gimmick en daar heb ik het dan ook niet over in mijn boven staande verhaal. De random reboots zijn er volgens mij al uit sinds ICS en anders wel sinds 4.0.4. Geluid zal nooit veranderen want de Yamaha chip die erin zit is niet zo best. De camera app veranderd helemaal en zo ook de video instellingen.
  Ik heb de S2 en S3 en kan je vertellen dat het verschil wel degelijk uitmaakt maar je zal het tegen die tijd wel merken. Je moeten sowieso nog even wachten want 4.1 wordt pas vanaf november uitgerold wat betekend dat Nederland waarschijnlijk ergens in december aan de beurt is.

 5. Erikje zegt

  De gedachte van jelly bean is juist dat de user interface weer veel sneller en soepeler zou moeten zijn. Dit is meestal lastig te zien in filmpjes mede omdat ze daar altijd de effecten nog altijd op defaults hebben staan. Ik zet de effecten meestal uit of op zijn snelst.

  En inderdaad, al die leuke kleine veranderingen aan de user interface zijn niet waar het om gaat. Er was een bepaalde versie van gingerbread (volgens mij een Indiase firmware) die het snelste was wat ik op mijn telefoon gehad heb. ICS heeft het duidelijk langzamer gemaakt. Ik hoop dat jelly bean het weer sneller maakt. En die snelheid zal je dan ook merken met een andere launcher (al is touchwiz natuurlijk wel specifiek geoptimaliseerd voor jelly bean).

  Wat ik ook hoop is dat ze het lanceren van de phone en contacten applicaties weer wat sneller hebben gemaakt.

  Het idiote van die technologie is eigenlijk dat het lang niet altijd beter wordt. Zo zei ik vandaag nog tegen iemand dat die tom tom versie die ik 8 jaar geleden op mijn palm treo 650 had eigenlijk sneller performde dan die nieuwste tomtom op mijn super duper android phone. Het blijft altijd hetzelfde probleem dat de mensen zo gretig zijn naar features dat de performance winst van de hardware meteen weer dubbel en dwars wordt opgeslokt door de software.

 6. Erikje zegt

  Of, wat gaat google toch snel. 4.1 is gereleased op 9 juli en 4.2 op 29 oktober. Die 4.2 versie noemen ze trouwens ook jelly bean. In november zou het dan moeten gebeuren… we zullen wel 4.1 krijgen.

 7. jeroen zegt

  ik vind nog altijd geen nieuwere update voor mijn galaxy s2.
  draai nu op 4.0.3. vind geen nieuwe via kies of via telefoon zelf.
  klopt dit?

  • Erikje zegt

   Ik heb zelf 4.0.4 geflashed via odin (xwlpx vanaf xda developers), maar daar mis je niks aan. Ik vind de battery life van die versie ook niet zo goed. Het internet staat ook trouwens vol met battery usage problemen met jelly bean. Enfin, we wachten gewoon af.

  • Angela zegt

   Hallo,

   Ik heb een Samsung gs2 Android versie-4.0.4 maar wil de nieuwste versie 4.1.2. BIj Software update wordt aangegeven dat er geen update beschikbaar is ook niet via Kies. Wat kan ik doen om de nieuwste update te krijgen??

   Kan iemand me helpen alsjeblieft

   Gr Angela

Praat mee