Titanenstrijd: Samsung Galaxy S3 versus Galaxy Note 2

Hoewel Samsung nu al een tijdje met veel succes de Galaxy S3 voert als absoluut topmodel van haar smartphone lijn, is sinds een paar weken de Galaxy Note 2 op markt – een toestel met ronduit indrukwekkende specificaties, zelfs in vergelijking met de Galaxy S3. En dus zien we regelmatig mensen twijfelen: wil ik de Galaxy S3, of misschien toch de Note 2? Om iedereen die voor deze keus staat wat te helpen, zetten we een paar – hopelijk zinvolle – overwegingen op een rij.

samsung-galaxy-s3-vs-note-2-naast-elkaar-1024x682 Titanenstrijd: Samsung Galaxy S3 versus Galaxy Note 2

Links de Galaxy S3, rechts de Note 2 (duh!)

De toestellen

Over de Samsung Galaxy S3 hebben we hier al boeken volgeschreven: een high end smartphone met een 4,8 inch Super Amoled HD scherm, 1,4 GHz quad core processor, Android 4.0 – binnenkort Android 4.1, en een uitstekende acht megapixel camera. De Galaxy Note 2 beschikt over een 5,55 inch Super Amoled HD scherm, dezelfde quad core processor als de S3 maar dan met een kloksnelheid van 1,6 GHz, nu al Android 4.1, en precies dezelfde acht megapixel camera. En natuurlijk Samsung’s eigen S Pen stylus.

Op het eerste gezicht zijn – op schermgrootte en kloksnelheid van de processor na – beide toestellen vrijwel identiek. Zelf qua uiterlijk is de Galaxy Note 2 grotendeels gebaseerd op het design van de Galaxy S3. Toch zijn er een paar puntjes om in deze vergelijking aan te stippen. Zo draait de grafische processor – de ARM Mali 400 – van de Note 2 op een flink hogere kloksnelheid (533 MHz in de Note 2, versus 400 MHz in de S3). En het Super Amoled HD scherm van de Note 2 is, in tegenstelling tot het scherm van de Galaxy S3, níet gebaseerd op de zogenaamde Pentile subpixel layout – met een iets scherper beeld tot gevolg. Verder heeft de Note 2, in tegenstelling tot de Europese versie van de S3 2 GB RAM geheugen (‘onze’ S3 heeft 1 GB), wat verder bijdraagt aan een snelle, soepele gebruikerservaring.

En dan is daar natuurlijk de batterij: die van de Note 2 heeft een capaciteit van 3100 mAh – bijna anderhalf keer zoveel als de batterij van de Galaxy S3. Dit heeft het toestel ook wel nodig, met zulke verhoogde kloksnelheden en een 5,55 inch scherm, maar al met al geeft het de Note 2 zeker een batterijduur die niet onderdoet voor de Galaxy S3.

samsung-galaxy-note-2-v-galaxy-s3-voor Titanenstrijd: Samsung Galaxy S3 versus Galaxy Note 2

De mogelijkheden

Voor een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden van de Galaxy S3 raden we je aan eens op het gemak rond te neuzen op deze site – maar laten we deze beknopt samenvatten met: alles wat je van een high end smartphone verwacht – email, browsen, apps, bellen, SMSsen, YouTube, games, foto’s, video’s, etc. – en dan een beetje meer. De Note 2 voegt echter de hierboven genoemde stylus toe, waardoor de bediening een geheel nieuwe dimensie krijgt. Handschrifting herkenning wordt relevant, tekenen en andere creatieve mogelijkheden zijn er volop, en dankzij de Air View functie kun je bijvoorbeeld emails lezen zonder ze te openen, door de stylus net boven het scherm te houden.

samsung-galaxy-note-2-v-galaxy-s3-achger Titanenstrijd: Samsung Galaxy S3 versus Galaxy Note 2

En dus?

Als je het bovenstaande leest, lijkt het alsof de Note 2 op alle fronten de betere smartphone is. Maar natuurlijk kleeft er wel één nadeel aan de Note 2: de grootte. Zoals je op de bijgevoegde foto’s kunt zien is het gewoon een joekel van een toestel – de Galaxy S3 is tenslotte al niet klein. Het gaat ons te ver om de Note 2 ‘tablet’ te noemen, daarvoor is het toch echt teveel een telefoon. Maar als je de Note 2 puur wilt aanschaffen om de superieure specificaties – snellere processor, beter scherm, , meer geheugen, betere batterij, meer mogelijkheden – is het toch goed om stil te staan bij de afmetingen. Wil je gewoon een retegoeie smartphone? Dan volstaat de Galaxy S3 meer dan dubbel en dwars (check ook onze volledige Samsung Galaxy S3 review), en is momenteel een aardig stuk goedkoper dan de Note 2. Zoek je bewust de grenzen op van smartphone land, en de daarbij behorende specificaties en mogelijkheden? Dan is de Galaxy Note 2 voor jou waarschijnlijk hét toestel.

Samsung Galaxy Note 2 & Galaxy S3 aanbiedingen:

[table "17” not found /]

Samsung
Galaxy S3 Mini GT-I8190
SamsungGalaxy S3 Mini GT-I8190
Beeldscherm4 inch Super Amoled
800 x 480 pixels
233 pixels per inch
ProcessorNovaThor U8420
Dual core Soc @ 1,0 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 megapixel, met autofocus, 720p video opname
Voor: VGA
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheid
VerbindingenHSDPA, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij2100 mAh
Afmetingen
Gewicht
121,6 x 63 x 9,9 mm
112 gram
FeaturesSmart Stay, Direct Call, Popup Play, S Voice, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

1 Het tarief dat je de eerste maanden betaalt, het ‘actietarief’.
2 Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee