Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Jahaa! Je kon er op gaan zitten wachten natuurlijk, en nu Apple haar nieuwe generatie iPhone – de iPhone 5 – heeft onthuld kunnen we op het gemak de twee belangrijkste smartphones van 2012 naast elkaar leggen in een beknopte vergelijking.

Update 19 september: inmiddels is er meer bekend over de processor van de iPhone 5 – en dus hebben we de nieuwe informatie onder het kopje ‘processor’ toegevoegd!

Update 21 september: sinds de uitrol van Apple’s nieuwe versie van het eigen besturingssysteem, iOS 6, ligt met name de nieuwe Maps applicatie onder vuur. Zie hiervoor beneden onder het kopje ‘software’. Verder is de iPhone 5 natuurlijk sinds vandaag daadwerkelijk te bestellen, en dus vind je hieronder tabellen om direct de prijzen van de iPhone 5 bij verschillende winkels te vergelijken met die van de Galaxy S3.

Update 22 september: betere benchmark tests zijn nu opgedoken. De conclusie dat de iPhone 5 sneller is dan de Samsung Galaxy S3 was incorrect – de Galaxy S3 blijkt in de Geekbench test een stuk sneller. Zie hieronder bij ‘processor’. Ook kunnen we de eerste camera resultaten van beide toestellen naast elkaar leggen. Zie daarvoor het kopje ‘camera’.

Update 8 november: een uitgebreide vergelijking tussen de camera’s van de Galaxy S3 en de iPhone 5 vind je HIER!

 

iphone-5-versus-samsung-galaxy-s3 Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Introductie

In feite was al lang duidelijk dat 2012 het jaar ging worden van de Samsung Galaxy S3 en de iPhone 5. Al maanden terug schreven we over de rechtszaken tussen Samsung en Apple, en dat deze in feite gaan over de verdeling van de high end smartphone markt in 2012 en 2013. Nu de iPhone 5 onthuld is – ruim 4 maanden na de Galaxy S3 – kunnen we eindelijk gaan kijken hoe de toestellen zich ten opzichte van elkaar verhouden. En als we in gedachten houden dat Apple’s iPhone 4S toch wel op achterstand stond ten opzichte een toestel als de Galaxy S3, is de centrale vraag: maakt Apple met de iPhone 5 die achterstand goed, en zet ze Samsung weer op achterstand? Deze vraag zullen we hieronder beantwoorden.

apple-iphone-5-1 Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Apple’s iPhone 5

 

Design

Qua vormgeving leunt de iPhone 5 sterk op de voorgangers, de iPhone 4 en 4S. Wel is de iPhone 5 niet meer voorzien van een glazen achterkant, wat een erg kwetsbaar onderdeel van de iPhone 4 en 4S was. De iPhone 5 bestaat voornamelijk dus uit aluminium en glas (aan de voorkant), waar de Galaxy S3 een combinatie biedt van polycarbonaat en glas.

De iPhone 5 is dun: 7,6 millimeter. Daarmee is de nieuwe iPhone een millimeter dunner dan de Galaxy S3, maar absoluut niet (zoals Apple zelf tijdens de presentatie claimde) de ‘dunste smartphone ooit’: Motorola’s RAZR, of Oppo’s Finder zijn nog net een stukje platter. Maar dun is ‘ie zeker.

In feite verandert er niets aan de ‘verhouding’ tussen de iPhone en de Galaxy S3: de iPhone blijft het compactere toestel van de twee, maar daarvoor is het scherm een stuk kleiner – net zo klein als in Samsung’s eerste Galaxy S om precies te zijn. En omgekeerd: de Galaxy S3 biedt een veel groter scherm, is daarbij dan ook net een stukje groter.

galaxy-s3-iphone-5 Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Samsung’s Galaxy S3

 

Scherm

De nieuwe iPhone is dus iets langwerpiger om plaats te bieden aan het 4 inch beeldscherm. Hoewel het nieuws over dit grotere scherm al tijden bekend was, is het toch een behoorlijke stap voor Apple om haar ‘ideale’ schermgrootte van 3,5 inch vaarwel te zeggen, en mee te gaan in de vaart der volkeren (lees: een markt die kennelijk erg graag grotere beeldschermen wil). Natuurlijk is het scherm van de iPhone 5 nog lang niet zo groot als het 4,8 inch scherm van de Galaxy S3, en met een resolutie van 1136 bij 640 pixels biedt Apple’s nieuwe topmodel nog steeds geen HD resolutie – de Galaxy S3 heeft dit wel, met 1280 x 720 pixels. Apps moeten de komende tijd worden aangepast aan het nieuwe scherm, en oude apps zullen midden op het scherm worden weergegeven met zwarte balken erboven en eronder – geen fraaie oplossing, maar voor de belangrijkste apps slechts een tijdelijke. Wel behoudt de iPhone 5 Apple’s bekende hoge pixeldichtheid, die nog steeds net iets hoger ligt dan die van de Galaxy S3 (326 pixels per inch versus 306 op de S3).

 

samsung-galaxy-s3-iphone-5-foto-31 Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Eerder uitgelekte afbeelding met de iPhone 5 bovenop de Galaxy S3

 

Processor

Hoewel we nog niet met 100% zekerheid weten welke processor het kloppend hart vormt van de iPhone 5, wijst alles erop dat de Apple A6 processor in feite een dual core ARM Cortex A15 chip is – op veel vlakken min of meer vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon S4 die in de Amerikaanse Galaxy S3 zit. In Nederland is de Galaxy S3 natuurlijk voorzien van Samsung’s eigen quad core Exynos processor. Vermoedelijk zijn beide processoren aardig aan elkaar gewaagd qua prestaties – duidelijk is ook dat beide processoren ruim voldoende ‘power’ bieden om de toestellen soepel te laten draaien.

En waar de Galaxy S3 een tijd lang de ‘kroon’ van de iPhone 4S stal op het gebied van grafische processorkracht, is het logisch om aan te nemen dat de iPhone 5 weer net een iets snellere GPU zal hebben dan de Galaxy S3.

Al met al zijn beide toestellen razendsnel, en zal het lastig zijn om een duidelijke ‘winnaar’ aan te wijzen – indien dit al nodig is, natuurlijk.

Update 19 september:

Ter aanvulling van het bovenstaande: inmiddels weten we iets meer over de processor van de iPhone 5. Het gaat inderdaad om een flink gemodificeerde versie van ARM’s Cortex A15 architectuur. Apple heeft zelf flink gesleuteld, met mooie resultaten. In een benchmark test blijkt de iPhone 5 met iOS nét een fractie sneller dan de Galaxy S3 op Android 4.0, en net een fractie langzamer dan een Galaxy S3 op Android 4.1. Al met al blijft onze eerdere conclusie overeind: beide toestellen zijn aan elkaar gewaagd. De browser van de iPhone 5 is wel duidelijk sneller dan die van de Galaxy S3 met Android 4.0 – met Android 4.1 Jellybean is dit verschil een stuk kleiner, maar blijft de iPhone 5 de Galaxy S3 nog steeds een fractie voor.

Update 22 september:

Nieuwe test resultaten van de Geekbench test laten zien dat de Galaxy S3 ook op Android 4.0.4 – de huidige Android versie – een stuk sneller is dan de iPhone 5. Na de aanstaande update naar Android 4.1 zal deze kloof alleen maar groter zijn. Uiteraard wil dit niet zeggen dat de iPhone 5 langzamer aanvoelt. Apple’s toestellen staan bekend om hun prettige bediening, dus bovenstaande benchmark resultaten zeggen alleen iets over de kracht van de hardware – maar niets over de gebruikerservaring zelf.

 

iphone-5-galaxy-s3-cpus Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Allebei meer dan snel genoeg…

 

Camera

Apple heeft de iPhone 5 naar eigen zeggen een betere camera meegegeven dan de iPhone 4S. Op dit moment is het wachten nog op de eerste echte testfoto’s. Van de Galaxy S3 weten we dat deze erg goede foto’s maakt bij voldoende licht – en ook de 1080p HD video’s zijn simpelweg fantastisch. Of de iPhone 5 hieraan kan tippen zal nog moeten blijken – mogelijk dat het toestel in ieder geval bij minder licht beter presteert, aangezien dit één van de weinige ‘zwakkere’ punten is van de Galaxy S3. Overigens beschikken beide toestellen over een camera met een acht megapixel resolutie, dus wat dat betreft zijn ze goed aan elkaar gewaagd.

Voor het eerst heeft Apple een panorama functie toegevoegd aan de camera software van de iPhone 5 – een erg mooie feature, zoals iedere Galaxy S3 gebruiker al lang weet.

iphone-5-galaxy-s3-panorama Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Panorama foto’s zijn mooi! De Galaxy S3 kon ze al maken, de iPhone 5 nu ook…

 

Update 22 september:

Nu de iPhone 5 daadwerkelijk in de handen van de eerste reviewers is belandt, kunnen we de camera ervan zinvoller vergelijken met die van de Galaxy S3. Het lijkt erop dat het dynamisch bereik van de iPhone 5 camera bij normaal daglicht een tikje groter is. Alleen bij minder licht presteert de camera van de Galaxy S3 – verrassend genoeg – een stuk beter: kleurweergave is bij weinig licht natuurlijker, en we zien minder ruis in beeld.

iphone-5-versus-galaxy-s3-camera-1 Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

iphone-5-versus-galaxy-s3-camera-2 Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Op video gebied zijn beide toestellen nagenoeg even goed. Beide maken extreem vloeiende 1080p full HD video opnames. Al met al zijn de camera’s van beide toestellen fantastisch – en even goed. In vol daglicht is de iPhone 5 net iets beter, terwijl de Galaxy S3 betere kiekjes maakt bij minder licht.

 

Batterij

Apple heeft, net als Samsung in de Galaxy S3, aandacht besteed aan het verlengen van de batterijduur van de iPhone 5. Praktische tests zullen moeten uitwijzen welk toestel het minst vaak aan de lader zal moeten – op papier biedt de iPhone 5 in ieder geval een prima batterijduur, net als de Galaxy S3. De realistische gebruiksduur van de Galaxy S3 hangt uiteraard nauw samen met hoe je het toestel gebruikt – net als met een iPhone.

iphone-5-beeld Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

iOS: overzichtelijk, simpel

 

Software: iOS versus Android/TouchWiz

Het is bij een beschouwing van de software die we op beide toestellen aantreffen dat we er weer aan herinnerd worden dat het om totaal verschillende toestellen gaat. De iPhone 5 komt straks met iOS 6 op de markt: de zesde versie van Apple’s vertrouwde mobiele besturingssysteem, met – speciaal voor de iPhone 5 – een extra rijtje icoontjes om het grotere scherm te vullen. Maar waar Samsung met de Galaxy S3 een aantal innovatie software features bracht – Smart Stay, bijvoorbeeld – missen we dergelijke leuke geinigheidjes in de iPhone 5. Sterker nog: ook iOS 6 houdt vast aan de basics die Apple al jaren niet verandert of vernieuwt. Apple zelf zegt: ‘het is perfect zoals het is’. Dus hoe prettig widgets voor Twitter, email, Facebook, agenda, het weer, etc. etc. ook werken op de Galaxy S3, op de iPhone zul je ze niet vinden. Wel apps, maar geen informatie die je direct op het startscherm vindt.

Al met al is een vergelijking van Android met iOS een vergelijking van peren met appels. iOS is minder flexibel, en daardoor misschien iets simpeler te bedienen – Android biedt méér opties en mogelijkheden, en is daardoor soms net iets minder overzichtelijk, hoewel Samsung dit laatste punt met haar eigen TouchWiz interface op de Galaxy S3 prima heeft aangepakt.

Update 21 september: zoals sommigen reeds bekend, is er op dit moment nogal wat te doen rond een aantal veranderingen in Apple’s nieuwste versie van het iOS besturingssyteem. Met name de nieuwe Maps applicatie ligt zwaar onder vuur. Apple probeert zelf een vervanger voor de bekende Google Maps applicatie aan te bieden. Echter, het resultaat is op dit moment nog niet om over naar huis te schrijven. Apple zelf heeft inmiddels verbeteringen beloofd – maar het is tevens bekend dat er op termijn zeker weer een nieuwe Google Maps app komt voor iOS 6, en dus voor de iPhone 5. Tot dan blijft navigatie en gebruik van online kaarten een beetje een zwak punt van de nieuwe iPhone.

galaxy-s3-touchwiz Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

Android/TouchWiz: uitgebreid, flexibel

 

En dus..

Tja, wat zullen we zeggen? Op hardware gebied zijn beide toestellen aan elkaar gewaagd. Apple heeft haar achterstand weer prima ingehaald – maar streeft de Galaxy S3 – update 19 september: op de (iets) snellere browser na – nog niet voorbij. Sterker nog: er zijn al legio toestellen op de markt met een vergelijkbare processor, schermgrootte, en beeldscherpte als de iPhone 5. De iPhone 5 biedt geen enorme voordelen ten opzichte van de Galaxy S3 – en vice versa.

Een keuze voor één van beide toestellen vindt dus plaats op het vlak van persoonlijke voorkeuren. Wil je een kleiner scherm in een compacter toestel? Dan vind je de iPhone 5 waarschijnlijk fijner. Wil je een mooi groot scherm in een wat minder compacte smartphone? Dan biedt de Galaxy S3 een scherm dat flink wat groter is, en wél een HD resolutie heeft. Dit is uiteindelijk net zo’n kwestie van smaak als de vraag of je iOS fijner vindt, of Android.

Duidelijk is dat beide toestellen op hun eigen manier het beste bieden dat er op dit moment op smartphone gebied te koop is – geen van beide toestellen is ruimschoots beter dan de ander (tenzij je van een groot – of vice versa van een kleiner – scherm houdt). Apple maakt met de iPhone 5 haar achterstand zeker goed, maar schiet de koploper van de afgelopen maanden ook niet voorbij.

Hieronder vindt je nog een aantal specificaties van beide toestellen op een rijtje.

Technische specificaties

samsung-galaxy-s3-versus-iphone-5-specs1 Apple iPhone 5 versus Samsung Galaxy S3 (update 8 november)

(met dank aan Engadget)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. KoalaBear zegt

  “iOS is minder flexibel, maar wel simpeler te bedienen”

  Hiervan zou ik graag wat voorbeelden van zien, heb daar geen ervaring mee.

  • Arthur Dent zegt

   Ow, die tabel is van een Amerikaanse site (Engadget)… dat zijn Amerikaanse prijzen icm met een abonnement – ze kloppen dus wel, maar zeggen niets. Excuses voor de verwarring 🙂

 2. Mike zegt

  Wat een bizar slecht review, het spat er aan alle kanten vanaf dat de S3 o zo geweldig is… ik heb een S3, dus om dat even van tafel te schuiven..

  • tomg zegt

   tsja… wie verwacht er nou een objectieve review op een samsung site? hehehe
   1 ding is keer op keer al bewezen, een jaar oude iphone loopt nog net zo soepel als en nieuwe, en dat zal bij geen 1 ander toestel zo blijven.
   mijn oude htc hd2 werd als even snel gezien als de iphone 4, maar na een jaar loopt de snelheid van de htc drastisch terug.
   Dat zal ook zeker gebeuren met de S3, evenals de galaxy tab 2… (lekker schokkend sliden)

 3. tomg zegt

  ohh en het feit dat de iphone geen 4,8″ scherm heeft is is alleen maar een pre….ik heb de S3 eens in mijn broekzal gedaan….als je bukt breekt ie door midden denk ik 🙂 echt erg ongemakkelijk imo.

  • BartB zegt

   Dus je bent het gewoon eens met de review: ‘Wil je een kleiner scherm in een compacter toestel? Dan vind je de iPhone 5 waarschijnlijk fijner.’

  • BartB zegt

   Is natuurlijk vrij subjectief geformuleerd. Maar de andere kant, het gaat ook niet om verschillen van 50%… en het scherm van de S3 is gewoon veel groter.

   • tomg zegt

    hij is inderdaad veel groter,klopt.
    Maar het toestel opzicht is ook veel groter.

    Het gaat er niet overuit wie de grootste telefoon op de markt brengt.
    Het gaat erom wie de beste balans heeft.
    De s3 is ideaal voor vrouwen die z’n telefoon in d’r tas doen 🙂

 4. dave zegt

  @Balthazar Van de Velde

  Ik heb 1,5e maand de iphone (3gs) gehad , Nooit krijg je mij meer aan de iphone.
  Ik ben verkocht aan android….en dat voor een asp (apple sales professional) die bij een premium apple reseller werkt.
  Ieder zijn ding, beide goede apparaten als je er mee kan doen wat je wilt doen.
  Voor mij is de iphone echter te beperkt.
  Maar de keuze kan je pas echt maken als je beide systemen zelf kent, en niet van horen zeggen.

 5. Tomg zegt

  Heb ik ook gedaan, eerst de S3 geprobeerd voordat ik de iphone kocht.
  Ik vond de S3 al meteen niks, en dat wordt natuurlijk niet beter.

  Hij zal namelijk niet krimpen :p
  Snelheid beviel me wel, maar dat gaat afnemen zoals we weten.

 6. Shez zegt

  Wat een enorm slechte review. Natuurlijk had ik niet anders kunnen verwachten op een Samsung website. Maar jammer dat er niet objectief naar wordt gekeken. Wat me erg opviel is de zin en ik quote: “Hoewel het nieuws over dit grotere scherm al tijden bekend was, is het toch een behoorlijke stap voor Apple om haar ‘ideale’ schermgrootte van 3,5 inch vaarwel te zeggen, en mee te gaan in de vaart der volkeren (lees: een markt die kennelijk erg graag grotere beeldschermen wil)”. Uhh Samsung kom met feiten niet met je eigen onzekerheden door de concurrent af te kraken.

  Vervolgens zeggen ze later in de review. Het is maar net waar je voorkeur aangeeft een klein of een groter scherm. Wat spreek je jezelf dan tegen zeg! Nou Samsung ik weet niet welke markt jullie getest hebben. Maar een groot beeldscherm hoef ik niet voor me telefoon, dan neem ik wel een iPad of Tab.

 7. Marcel zegt

  Ik ben nog niet in het bezit v/e smartphone, en heb thuis nog n mooie bakelieten telefoon met draaischijf die t nog perfect doet. Wel zou ik er graag 1 willen maarrrrrr; als ik ook deze discussies bekijk, of op andere sites wat info wil bekijken, wordt het er zo ook niet makkelijker op. Ik blijf wel bij mn ouwe vertrouwde tamtam. Daar kan ik mee gooien, laten vallen, mee bellen, niet mee bellen, kortom doet precies wat ik verlang. Perfekt dus! Zo, en nu eerst een borrel. Goedendag.

 8. Econz zegt

  Ik ben ook altijd een iphone gebruiker geweest. Iphone 3G, 3GS en nu iphone 4.
  De laatste Samsung gsm die ik heb gehad (en nog steeds heb) is de Samsung D500 :p.
  Altijd heel erg content geweest over apple.
  Erg betrouwbaar en makkelijk te jailbreaken, waardoor je de iphone kunt tweaken en zo dus nog meer naar je hand zetten.

  Toch ga ik in maart, als mijn abbo is afgelopen en een nieuw toestel mag uitzoeken, kiezen voor de Samsung Galaxy S3.

  Er zijn namelijk toch een paar minpuntjes bij de iphone imo, waardoor ik toch ga kiezen voor de S3.

  Punt 1. ios ondersteunt namelijk geen Flash, wat ik soms best ergerlijk vind.Er bestaat ook niet echt een fijne tweak of app, die het wel mogelijk maakt om flash-sites te kunnen zien op je iphone.

  Punt 2. Bestanden overzetten van een iphone naar een ander merk toestel/smartphone via bluetooth is naar mijn weten ook niet mogelijk.Dat gaat alleen naar een andere iphone of in ieder geval een apple-product.

  Het zijn maar een paar puntjes,maargoed.
  Ik vind ook dat sinds de dood van Steve Jobs, Apple niet erg vernieuwend is.
  Zo ben ik ineens erg uitgekeken op Apple.

  Ik stap dus sowieso over naar Samsung, aangezien vrienden erg te spreken zijn over de S3 en ik zelf ook al wat met deze smartphone heb kunnen spelen.

  Misschien als Apple wat vernieuwender wordt en wat meer toegankelijker wordt,stap ik over 2 jaar weer terug naar de iphone…

Praat mee