De Samsung Galaxy S3 uitgelegd: Super Amoled HD scherm

Dit is een eerste artikel in onze nieuwe serie ‘Uitgelegd’ – een reeks artikelen waarin we een aantal belangrijke features van de Samsung Galaxy S3 toelichten – niet voor de doorgewinterde smartphone fanaat, maar juist voor iedereen die weleenswaar geïnteresseerd is in een toestel als de Galaxy S3, maar een beetje duizelig wordt van alle technische, hippe termen zoals Quad Core, Android, en Super Amoled HD.

Met deze laatste term trappen we nu dan ook af: Amoled, of in het geval van de Samsung Galaxy S3: Super Amoled HD. Je ziet de term overal in folders, op websites en bij de produktinformatie in winkels. Maar wat betekent het eigenlijk? En waarom is het zo zinvol om dit te vermelden?

Super Amoled HD (scherm)

super-amoled-hd-logo-300x266 De Samsung Galaxy S3 uitgelegd: Super Amoled HD scherm

Om dit uit te leggen is het handig om te weten dat er momenteel pakweg twee soorten beeldschermen gebruikt worden in smartphones: LCD en Amoled schermen. Het grote verschil tussen deze twee zit ‘m in de manier waarop het scherm verlicht wordt. Een LCD scherm heeft aparte verlichting om het beeld op het scherm zichtbaar te maken. In een Amoled scherm stralen de beeldpunten zélf licht uit, zonder dat er nog extra verlichting gebruikt wordt.

Hierdoor ontstaat het grote verschil tussen beide schermen. Als een Amoled scherm de ‘kleur’ zwart weergeeft wordt er simpelweg geen licht uitgestraald. Dit in tegenstelling tot een LCD scherm, waar ook zwart – of donkere kleuren – gewoon verlicht worden. Het verschil: het contrast van een Amoled scherm is vele malen groter dan dat van een LCD scherm. Dit geeft een erg mooi ‘effect’: zwart is echt zwart, donker is echt donker. En heldere kleuren lijken echt van het scherm te spatten. Een LCD scherm geeft – in vergelijking met een Amoled scherm – een wat fletser beeld.

lcd-amoled-zwart-vergelijking De Samsung Galaxy S3 uitgelegd: Super Amoled HD scherm

lcd-versus-amoled De Samsung Galaxy S3 uitgelegd: Super Amoled HD scherm

Links de Galaxy Note 10.1 met LCD scherm, rechts de Galaxy Tab 7.7 met Amoled scherm – links is zwart grijs, rechts is zwart echt zwart (afb: https://twitter.com/sammobiles

Toch kun je niet zonder meer stellen dat Amoled schermen dus mooier of beter zijn dan LCD schermen. De kleurweergave van een goed LCD scherm is natuurlijker dan dat van een Amoled scherm – in de echte wereld zijn kleuren niet zo fel als op een Amoled scherm. En waar Amoled schermen zwart weergeven als écht zwart, zijn LCD schermen juist beter in het weergeven van wit als écht wit. Een aantal jaar geleden was het verschil tussen beide schermtypen nog groot – tegenwoordig wordt de kleurweergave van Amoled schermen steeds natuurlijker, en het contrast van LCD schermen steeds groter. Hierdoor zijn de verschillen tussen beide schermtypen inmiddels erg klein. Een voorbeeld van een smartphone met een erg goed LCD scherm is de HTC One X.

galaxy-s3-one-x-scherm De Samsung Galaxy S3 uitgelegd: Super Amoled HD scherm

Links de Samsung Galaxy S3, rechts de HTC One X (afbeelding met dank aan Mobile-Review.com)

De ‘term’ HD is waarschijnlijk een stuk begrijpelijker, ook voor niet-smartphone-fanaten, en staat natuurlijk voor ‘High Definition’. Het zegt niets anders dan dat het scherm over een bepaald aantal beeldpunten beschikt – in dit geval 720 pixels in de breedte – en dus als HD gekwalificeerd mag worden. Je kunt dus bijvoorbeeld filmpjes op YouTube kijken in HD kwaliteit.

Rest ons nog te vermelden wat dat woord ‘Super’ daar nog doet. Ooit waren er namelijk ook ‘gewone’Amoled schermen. Deze bestonden simpel gezegd uit twee lagen: een laag die het beeld weergeeft, en een laag die gevoelig is voor aanraking. Tegenwoordig zijn deze twee lagen samengevoegd in één laag. De naam hiervoor is Super Amoled. Het voordeel hiervan: een dunner scherm. Toch is het woord ‘Super’ niet meer zo relevant – het zou eerder nogal opzienbarend zijn als er een topmodel smartphone uitkwam zonder ‘Super’ maar met ‘Amoled’ scherm.

Dus:

Samenvattend, kun je dus zeggen dat een Amoled scherm één van de twee belangrijke schermtypen is die je tegenkomt in smartphones (LCD is de andere). Een Amoled scherm heeft geen aparte verlichting nodig – een LCD scherm wel. Hierdoor is een Amoled scherm contrastrijker dan een LCD scherm, maar heeft weer een wat minder natuurlijke kleurweergave. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen beide schermtypen een stuk kleiner dan een paar jaar geleden.

Tot zover onze toelichting bij één van de termen die je keer op keer tegenkomt in combinatie met de Samsung Galaxy S3. De volgende keer: ‘Quad Core’.

[table "14” not found /]

 

 Samsung Galaxy S3 Aanbiedingen Top 5

Samsung
Galaxy S3 Mini GT-I8190
SamsungGalaxy S3 Mini GT-I8190
Beeldscherm4 inch Super Amoled
800 x 480 pixels
233 pixels per inch
ProcessorNovaThor U8420
Dual core Soc @ 1,0 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 megapixel, met autofocus, 720p video opname
Voor: VGA
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheid
VerbindingenHSDPA, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij2100 mAh
Afmetingen
Gewicht
121,6 x 63 x 9,9 mm
112 gram
FeaturesSmart Stay, Direct Call, Popup Play, S Voice, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

Praat mee