Samsung Galaxy Note versus Galaxy Note 2 (update)

En daar was ‘ie dan: de langverwachte Samsung Galaxy Note 2 – een toestel met op het eerste gezicht weinig duidelijke verrassingen. Zoals de eerste Galaxy Note een soort XL versie van de Galaxy S2 was, is de Note 2 dat van de Galaxy S3. Tijd voor een vergelijking tussen beide Note’s, zodat we de vraag kunnen beantwoorden: is de Samsung Galaxy Note 2 echt een sprong voorwaarts ten opzichte van de succesvolle eerste Note?

Update: onderaan dit artikel hebben we onze gedachten toegevoegd over de vraag of de Note 2 een zinvolle upgrade is voor eigenaren van de eerste Note.

note-v-note-21 Samsung Galaxy Note versus Galaxy Note 2 (update)

 

Onder de motorkap

Duidelijk is natuurlijk dat de Note 2 een fikse boost heeft gekregen op hardware gebied. Waar de eerste Note prima draait op de dual core Exynos 4210 SoC, is de Note 2 voorzien van een ‘next-gen’ processor, de quad core Exynos 4412. Het verschil zit ‘m niet alleen in het aantal rekenkernen: de Exynos 4210 inclusief zijn Mali 400 grafische processor is gebaseerd op een 45nm productieproces, terwijl de Exynos 4412 – met dezelfde Mali 400 GPU – op een 32nm proces gefabriceerd is. De snelheidswinst zit ‘m dus niet alleen in een dubbel aantal rekenkernen, maar ook in de schaalverkleining.

Dit laatste is het best merkbaar als we naar de bovengenoemde Mali 400 GPU kijken. De versie in de Exynos 4412 – van de Note 2 dus – is behoorlijk wat sneller dan dezelfde GPU in de Eyxnos 4210 in de eerste Note. Tel daarbij op dat de Mali 400 in de Note 2 ook op een hogere kloksnelheid loopt, en het is duidelijk dat de Note 2 op grafisch gebied een heel stuk krachtiger is dan de eerste Note – net zoals de Galaxy S3 op grafisch gebied de S2 van tafel veegt.

Het snelheidsverschil tussen Note en Note 2 wordt nog eens onderstreept door de dubbele hoeveelheid RAM geheugen van de Note 2: 2 GB, versus 1 GB in zijn voorganger.

Al met al is de Note 2 dus heel wat krachtiger dan de eerste Note. De vraag is natuurlijk of dit voor de gebruiker ook merkbaar zal zijn. Maar iedereen die zowel de Galaxy S2 als de Galaxy S3 in handen heeft gehad weet het antwoord op deze vraag al lang. (En deze luidt: nou en of!)

note-2-galaxy-s3 Samsung Galaxy Note versus Galaxy Note 2 (update)

Rechts grote broer Note 2, links zijn kleinere voorbeeld, de Galaxy S3

 

Beeldscherm

Zo op het eerste gezicht is de Note 2 amper een vooruitgang op beeldscherm gebied: hij beschikt zelfs over minder pixels dan eerste Note – 1280 x 720 pixels, versus 1280 x 800 eerst. Tel daarbij op dat deze pixels ook nog eens verdeeld zijn over een iets groter scherm – van 5,3 naar 5,55 inch – en het lijkt wel alsof de Note 2 alleen maar inlevert op scherm gebied: minder pixels, en minder scherp.

Toch is een vergelijking tussen de schermen van de Note en de Note 2 minder simpel dan het zo lijkt. De Note 2 namelijk voorzien van een ander type Amoled scherm. Hoewel beide toestellen op papier beschikken over een Super Amoled HD scherm, moet de eerste Note het stellen met een zogeheten Pentile subpixel matrix. De Note 2 heeft weleenswaar geen klassieke RGB subpixel matrix, maar er zijn – in tegenstelling tot in een Pentile matrix – wel evenveel blauwe, groene, en rode subpixels aanwezig. De eerste berichten lijken dan ook te bevestigen dat het scherm van de Note 2 wel degelijk een scherper beeld geeft dan dat van de eerste Note.

Dit zou overeenkomen met deze nieuwe subpixel layout: tenslotte lijkt de Note 2 wel minder pixels te hebben dan de Note, maar als we subpixels gaan tellen is de Note 2 opeens in het voordeel. Daarnaast zagen we in de Galaxy S3 al dat Samsung het afgelopen jaar haar Amoled schermen weer wat verder heeft weten te finetunen op het gebied van kleurweergave.

Één fundamenteel verschil tussen beide Note’s laat zich afleiden uit de schermresolutie: de Note heeft een beeld met een 16:10 verhouding, de Note 2 heeft een smaller beeld met een 16:9 ratio. Dit betekent dat de Note 2 in zijn geheel smaller is, maar als je juist gehecht bent aan een iets breder beeld – voor sommige dingen misschien juist prettiger, zoals lezen terwijl je het toestel in landschapsmodus houdt – kan de 16:10 ratio van de eerste Note fijner zijn. Dit is natuurlijk puur een kwestie van smaak.

Al met al redenen genoeg om er vanuit te gaan dat het scherm van de Note 2 wel degelijk een stapje vooruit is ten opzichte van dat van de eerste Note – geen sprong, dat niet, maar zeker wel een stapje (tenzij je écht een 16:10 beeldverhouding wilt).

eerste-note Samsung Galaxy Note versus Galaxy Note 2 (update)

De eerste Note, met zijn 16:10 beeldverhouding

 

S Pen

Een S Pen is een S Pen, toch? Nou nee. Ook de S Pen is het afgelopen jaar weer een stukje doorontwikkeld, zodat we kunnen zeggen dat de S Pen van de Note 2 een stuk verfijnder is dan de eerste versie. Zo is de drukgevoeligheid van de nieuwe S Pen een stuk preciezer (1024 verschillende drukniveau’s, tegen 128 in de ‘oude’ S Pen). Ook kan de Note 2 de aanwezigheid van de S Pen detecteren ruim voordat deze het scherm aanraakt. Samsung heeft een heel arsenaal aan mogelijkheden aan de Note 2 toegevoegd die van deze functionaliteit gebruikt maakt. Daarover zometeen meer.

samsung-galaxy-note-2-42 Samsung Galaxy Note versus Galaxy Note 2 (update)

 

Software

De Galaxy Note 2 komt straks standaard uitgerust met Android 4.1 Jellybean op de markt. Echter, zoals we gisteren uit Samsung’s eigen spreekbuis vernamen krijgt ook de eerste Note een update naar de nieuwste Android versie. Op dit vlak zal de Note 2 dus géén direct voordeel bieden voor de gebruiker. De vraag is dan ook, in hoeverre de eerste Note ook voorzien zal worden van de nieuwe snufjes die in de Note 2 standaard zitten ingebakken – voor zover het toestel daar technisch toe in staat is.

Misschien wel de aardigste software feature van de Note 2 is Air View. Air View maakt gebruik van de hierboven genoemde mogelijkheid om de aanwezigheid van de S Pen boven het scherm te detecteren. De Note 2 kan dus een cursor weergeven op de plaats waar de S Pen het scherm gáát raken, nog voordat deze hem daadwerkelijk aanraakt – erg handig bij precieze handelingen. Maar de Note 2 doet er nog meer mee. Zo zijn er een aantal apps die in staat zijn previews te geven van bepaalde content als je de S Pen ergens boven houdt. Concreet: houd je S Pen boven een email in je inbox, en je krijgt een apart venster met daarin de inhoud van de mail – zonder dat je de mail zelf hoeft te openen. Dit zelfde werkt ook in de gallerij app: als je de S Pen boven een map houdt, krijg je een preview met daarin de afbeeldingen in die map.

Of Air View ook echt handig is moet nog blijken, maar in tegenstelling tot sommige andere nieuwe features die Samsung recent bedacht – bijvoorbeeld Popup Play: een videovenster die je bovenop welke andere app dan ook kunt bekijken – kunnen we ons wél voorstellen dat je ‘m écht zult gebruiken (in ieder geval in de email app).

Zoals gezegd: voor een echte vergelijking op software gebied tussen de Note en de Note 2 moeten we nog even wachten tot ook de eerste zijn update naar Android 4.1 heeft gehad. Pas dan weten we precies welke functies beide toestellen hebben, en welke functies exclusief op de Note 2 aanwezig zijn. Wél is duidelijk dat de eerste Note géén Air View zal krijgen, simpelweg omdat deze niet over dezelfde stylus detectie beschikt.

note-2-air-veiw Samsung Galaxy Note versus Galaxy Note 2 (update)

 

Batterij

In feite wachten we nog op de eerste batterijtests van de Galaxy Note 2. Maar oei, wat zit er een joekel van een exemplaar in: 3100 mAh capaciteit – 600 mAh meer dan in de eerste Note. Mogelijk is deze grotere capaciteit strikt noodzakelijk om de zwaardere processor en het iets grotere scherm van genoeg energie te voorzien. Maar we houden er in ons achterhoofd wél rekening mee dat de Note 2 simpelweg een stuk langer zal kunnen doen met één batterijlading. Zoals gezegd: aangezien meten pas weten is, wachten we nog even af voordat we hier een echte vergelijking kunnen maken.

 

Prijs

Het is nog niet helemaal duidelijk wat er met de eerste Note gaat gebeuren zodra de Note 2 ten tonele verschijnt. Wordt deze gewoon vervangen? Of zullen beide toestellen gewoon naast elkaar verkrijgbaar zijn, zoals de Galaxy S2 ook nog steeds te koop is naast de Galaxy S3?

In het laatste geval zou het goed kunnen dat de eerste Note verder in prijs zal gaan zakken naar een nog aangenamer niveau, terwijl de Note 2 zijn plaats in het high end smartphone segment inneemt. In ieder geval is de adviesprijs van de Note 2 – 699 euro – geen verrassende. De eerste Note kreeg een jaar geleden in eerste instantie precies dezelfde adviesprijs mee. En net als de eerste Note een jaar geleden, verwachten we dat de Note 2 voor ongeveer honderd euro minder dan deze adviesprijs in de winkels zal liggen – rond de 600 euro dus.

Duidelijk is wel dat je de eerste Note inmiddels voor flink veel minder geld kunt kopen. Dus zelfs al biedt deze niet álles wat de Note 2 straks te bieden heeft, de mildere prijs maakt erg veel goed. Ook de eerste Note is tenslotte nog steeds een prima toestel, zeker als de Android 4.1 update ook naar dat toestel is uitgerold.

galaxy-note-v-note-2-1 Samsung Galaxy Note versus Galaxy Note 2 (update)

Gebroederlijk naast elkaar: links de Note 2, rechts de eerste Note (foto van AndroidAuthority.com)

 

Conclusie

Voor iedereen die denkt dat de Note 2 slechts een kleine upgrade is ten opzichte van de eerst Note: ‘think again’. Dat wil niet zeggen dat de eerste Note nu hopeloos verouderd is. Met de aanstaande update zal het nog wel even een erg goed toestel blijven – voor een mildere prijs. Echter, de krachtigere hardware in combinatie met de doorontwikkelde S Pen functionaliteit zorgen ervoor dat de Galaxy Note 2 wel degelijk een flink sprong voorwaarts maakt – ten opzichte van de eerste Note, én ten opzichte van ‘normale’ smartphones. Met andere woorden: zowel op hardware als software gebied is de Note 2 zijn oudere broer ver vooruit.

Wil je een email ontvangen zodra de Samsung Galaxy Note 2 in Nederland te bestellen is? Schrijf je dan in voor onze Email Notificatie Service, rechtsboven op de pagina!

 

Update: Help! Ik heb de eerste Note! Wat nu?

Voor bezitters van de eerste Note is de afweging om voor de Note 2 te gaan natuurlijk wat complexer. Ja, de Note 2 is beter – maar is hij goed genoeg om daar je eerste Note voor in te ruilen?

We zijn bang dat dit een beetje een kwestie van smaak is: welke aspecten vind je belangrijk op je smartphone? Als je helemaal tevreden bent met wat je huidige Note nu kan, is er sowieso geen reden om je toestel te vervangen. Maar als je je Note en de S Pen veelvuldig gebruikt – al dan niet creatief – is het aardig om in je achterhoofd te houden dat juist alle S Pen features op de Note 2 uitgebreider zijn en veel vloeiender werken. En hoe je het ook bekijkt: de Note 2 is simpelweg een uitgebreider toestel, met krachtiger hardware en een veel grotere batterij.

Qua hardware lijkt ons het verschil tussen de schermen van beide toestellen niet erg groot. De processor is natuurlijk wel een flinke sprong vooruit – daar hoef je niet over te twijfelen – maar… als de eerste Note straks de update naar Android 4.1 krijgt zul je merken dat deze een stuk soepeler draait. Android 4.1 gaat namelijk op een fundamenteel andere wijze om met de gebruikersinterface, waardoor deze sneller aanvoelt.

Één ding kunnen we bezitters van de eerste Note dus aanraden: wacht de update naar Android 4.1 af. De kans is groot dat deze update een aantal features brengt die we nu al op de Note 2 hebben gezien. Hierdoor wordt de ‘functionaliteitskloof” (bestaat dat woord?) tussen beide toestellen mogelijk weer een stuk kleiner. En de soepeler gebruikerservaring die we met Android 4.1  verwachten kan mogelijk ook het gevoel geven dat de eerste Note er weer een jaartje of wat tegenaan kan.

Dus: wacht eerst even de update af, installeer deze, en werk er een tijdje mee. Dan pas kun je beide toestellen écht vergelijken, en afwegen of je voor de Note 2 wilt gaan…

Wie sowieso voor de Galaxy Note 2 wil gaan kan de eerste preorder mogelijkheden checken in de onderstaande tabel:

Samsung
Galaxy S2 Plus GT-I9105
SamsungGalaxy S2 Plus GT-I9105
Beeldscherm4,3 inch Super Amoled Plus
800 x 480 pixels
217 pixels per inch
ProcessorBroadcom BC28155
Dual core Soc @ 1,2 GHz
Broadcom Videocore IV GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 8 megapixel, met autofocus, 1080p video opname
Voor: 2 megapixel
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop
VerbindingenHSDPA, WiFi, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, HDMI/MHL, microUSB
Batterij1650 mAh
Afmetingen
Gewicht
125 x 66 x 8,9 millimeter
121 gram
FeaturesFM Radio, GPS/Glonass
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz UX
ApplicatiesEmail, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

 

 

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Jeroen zegt

  Duidelijk verhaal voor mensen die hun eerste Note nog moeten kopen. Maar nu DE vraag: Je hebt al een Note. Is dan de Note II zoveel beter dat je direct eentje MOET hebben? Of is dit eigenlijk de “S” versie en wacht je nog een jaartje tot er een Note III komt met werkelijk iets nieuws?

 2. TF zegt

  Mijn Samsung Galaxy Note heeft upgrade naar 4.0.4
  Maar sinds die upgrade heeft die problemen. Ondanks terug gestuurd naar Samsung blijven de problemen aanwezig. En dat zijn: met browsen vaalt de wifi heel vaak weg; verbruikt meer batterij en het toestel wordt gauw warm.
  Wat moet ik doen? Samsung Galaxy Note 2 aanschaffen of weer terug sturen naar Samsung of t.z.t. upgrade naar 4.1 ?
  Graag advies! Dank.

  • Arthur Dent zegt

   Moeilijk te zeggen. Weet je zeker dat het Android 4.0.4 is, en niet 4.0.3? Ik zou ook in jouw geval even wachten op de update naar Android 4.1. We verwachten dat Samsung de update zal gebruiken om een aantal problemen die met de Android 4.0.3 update ontstonden (je bent niet de enige) op te lossen, naast de upgrade die sowieso met Android 4.1 komt.

   (disclaimer: wij zijn geen Samsung, dus ons advies is geheel vrijblijvend en zonder verder verplichtingen van onze kant)(maar we denken wel dat wachten een goede, en zeker goedkopere optie is 🙂 )

 3. Rik de Regt zegt

  Heel erg bedankt voor deze informatie! In december een nieuwe telefoon uit zoeken en weet nu zo goed als zeker dat het de Galaxy Note || gaat worden

 4. Sobakel zegt

  Hoe breed/lang is de scherm van de note 2? Wat is het verschil t.o.v de oude note? Als ik de 2 toestellen naast elkaar zie oogt de note 2 veel dunner en langer (niet de totale afmeting, maar de scherm afmeting). Is dat ook zo?

  • Arthur Dent zegt

   De eerste Note had een scherm van ongeveer 7,1 bij 11,4 centimeter (verhouding: 16:10). De nieuwe Note 2 heeft een verhouding van 16:9 en afmetingen van ongeveer 6,8 bij 12,1 centimeter… hij is dus inderdaad iets smaller en iets hoger, met een 0,2 inch grotere diagonaal.

   • Sobakel zegt

    Bedankt voor je reactie.

    Ik had gehoopt dat het gezichtsbedrog zou zijn. Ik vind de 16:10 toch een fijner formaat, 16:9 is alleen handig bij het spelen van filmpjes denk ik of zie ik een aantal voordelen over het hoofd?

 5. duncan vlaar zegt

  l.s.

  duidelijke uitleg, helemaal super. maar kunnen jullie mij ook vertellen wat ik kan/moet kiezen als de keuze gaat tussen de note2 en de S3? waar verschillen deze 2 van elkaar en waarin zijn ze juist hetzelfde? ik mag in november/december een ander toestel en twijfel tussen die 2, maar heb eigenlijk nog geen flauw idee waar ik mijn keuze op moet baseren….

  grtz Duncan

Praat mee