Samsung Galaxy Note 2: verwachtingen op een rij

Iets minders dan een jaar geleden introduceerde Samsung de eerste Galaxy Note. Wat in eerste instantie gezien werd als een grappig, experimenteel toestel met een flink beeldscherm, bleek bij nader inzien Samsung’s op één na belangrijkste smartphone van het jaar te zijn (na de Galaxy S2, natuurlijk). Het verrassingselement is nu – bij de lancering van de Galaxy Note 2 – dus niet meer aanwezig. Rest de vraag wat we van de Note 2 kunnen verwachten, straks op het Unpacked evenement van 29 augustus?

samsung-galaxy-note-2-concept-wit Samsung Galaxy Note 2: verwachtingen op een rij

Samsung Galaxy Note 2 concept door Daniel UY (@danini1112)

Hoewel er nog niets écht bevestigd is, lijken een aantal belangrijke specificaties al wel vast te staan. Zo werd eerder al bekend dat de Note 2 waarschijnlijk een iets groter scherm zal krijgen, te weten eentje met een diagonaal van 5,5 inch. Dankzij verbeterde schermtechnologiën – dwz. een dunnere rand rond het scherm – is de kans groot dat het toestel zelf níet groter zal zijn dan de eerste Note.

Echt leuk worden de beeldscherm-geruchten pas als we naar de resolutie er van gaan kijken. Uit dezelfde hoek waar ook het 5,5 inch gerucht stamt, komt gefluister over een WSXGA+ resolutie: 1680 bij 1050 pixels. Op een 5,5 inch scherm komt betekent dit een pixeldichtheid van 360 pixels per inch. Of dit gerucht klopt is overigens nog maar de vraag. Een paar weken terug werd bekend dat Samsung inderdaad in staat is om Amoled scherm met een pixeldichtheid van rond de 350 pixels per inch te produceren, dankzij een nieuw productieproces (FMM – Fine Metal Mask). Het lijkt er echter op dat dit proces nog niet operationeel is om massa’s schermen te produceren. Al met al zouden wij oprecht verbaasd zijn als de Note 2 écht over een dergelijke, hoge resolutie beschikt.

samsung-amoled-fmm-proces Samsung Galaxy Note 2: verwachtingen op een rij

Welke processor we in de Note 2 zullen vinden is niet zo moeilijk te voorspellen – een blik op de Galaxy S3 geeft naar alle waarschijnlijkheid het antwoord. Met andere woorden: Samsung’s eigen Exynos 4412 quad core processor. De enige andere kandidaat, de Exynos 5250 – een ARM Cortex A15 dual core SoC – is weleenswaar een goede optie, maar recent opgedoken benchmark informatie toont tóch de quad core Exynos 4412, met een kloksnelheid van 1,6 GHz.

wpid-gt-n7100 Samsung Galaxy Note 2: verwachtingen op een rij

Over de camera van de Galaxy Note 2 is al heel wat afgeroddeld – méér dan 10 megapixels, wordt her en der geroepen. Maar dit zelfde circus speelde zich ook voor de introductie van de Galaxy S3 af, en deze kwam toch met een 8 megapixel camera op de markt. Sterker nog, deze is zó prima, dat Samsung hem wat ons betreft linea recta in de Note 2 mag inbouwen. En aangezien de eerste Note met dezelfde camera op de markt kwam als de Galaxy S2, lijkt het ons niet meer dan logisch dat de Note 2 inderdaad met dezelfde camera komt als de Galaxy S3.

galaxy-s3-camera Samsung Galaxy Note 2: verwachtingen op een rij

Op dit moment lijkt Samsung druk bezig hun toptoestellen standaard niet meer van 1, maar van 2 GB RAM geheugen te voorzien. Sommige Galaxy S3 versies hebben 2 GB RAM, de Galaxy Note 10.1 heeft dit ook, en dus verwachten we in alle redelijkheid dat ook de Note 2 erover zal beschikken.

Natuurlijk staat als een paal boven water dat de Note 2 op het mateloos populaire Android besturingssysteem zal draaien – anders zou het geen Galaxy toestel zijn, tenslotte. Nog wel heerst er onduidelijkheid over de versie: wordt dit 4.0 of 4.1. Maar mócht de Note 2 in eerste instantie over Android 4.0 beschikken, dan duurt het niet lang voordat het toestel een update krijgt naar versie 4.1, dát is al wel bekend.

En last but not least werpen we nog een voorspellende blik in onze redactionele glazen bol: qua uiterlijk zal de Galaxy Note 2 sterk gebaseerd zijn op de Galaxy S3. Dit, omdat de eerste Note leentjebuur speelde bij de Galaxy S2, én omdat het afgelopen jaar duidelijk is geworden dat Samsung de Note toch echt als smartphone in de markt zet – met een bijbehorend smartphone uiterlijk (de S3 dus). Hoe dit eruit ziet, zie je op het concept plaatje bovenin dit artikel.

En nu maar afwachten hoeveel planken we misslaan, en hoeveel spijkers we tóch op hun kop raken, met bovenstaande ‘voorspellingen’.

samsung-galaxy-note-2-release-ifa Samsung Galaxy Note 2: verwachtingen op een rij

Galaxy deal tips

Praat mee