S2 of S3? That is the question!

Je hebt het vast al ergens gezien: de nieuwe Samsung Galaxy S3 – opvolger van de geliefde Galaxy S2 – is verkrijgbaar. Dit betekent natuurlijk allerminst dat de Galaxy S2 nu verouderd is, en van de markt verdwijnt. Sterker nog: ook de afgelopen weken blijft het nog steeds één van de meeste verkochte smartphones (en niet alleen in Nederland). Dus daarom zou je eigenlijk een S3 kopen? Of omgedraaid, waarom zou je een S2 kopen? We zetten wat redenen op een rijtje.

DSCF1986-1024x768 S2 of S3? That is the question!

Natuurlijk hoeven we niet uitgebreid te vertellen dat de Galaxy S3 op veel fronten een ‘beter’ toestel is: sneller, een groter en scherper scherm, een grotere batterij,en  een betere camera zijn zomaar wat punten waarop de S2 het aflegt tegen de S3. Maar er zijn ook genoeg punten die zwaar wegen, in het voordeel van de S2: hij is goedkoper, hij is handzamer, en misschien wel het belangrijkst: voor de gemiddelde gebruiker is de S2 simpelweg goed genoeg.

 

Afmetingen

Was de Galaxy S2 al geen klein toestel met zijn 4,3 inch scherm, de S3 doet daar nog een schepje bovenop met een 4,8 inch display. De Galaxy S2 meet 125 bij 66 millimeter, is 8,5 millimeter dik, en weegt 116 gram. De nieuwe Galaxy S3 meet 136.6 bij 70.6 millimeter, is 8,6 millimeter dik, en weeg 133 gram. Met andere woorden: de S3 is ruim een centimeter langer, bijna een halve centimeter breder, en 17 gram zwaarder dan de S2.

DSCF2001-1024x925 S2 of S3? That is the question!

Natuurlijk zijn dit geen gigantische verschillen, maar wie niet over flinke handen beschikt, zal dit verschil zeker op waarde kunnen schatten. De handen op de foto’s hieronder vallen eerder in de categorie ‘flink groot’ – daarvoor maakt het weinig verschil tussen beide toestellen. Maar het verschil tussen de S2 en de S3 is duidelijk voelbaar, zowel de afmetingen alsook het gewicht.

DSCF1996-300x300 S2 of S3? That is the question!DSCF1998-300x300 S2 of S3? That is the question!

Met grote handen kun je het hele scherm van de Galaxy S2 nog net met een duim bedienen. Op de Galaxy S3 is dit zeker niet haalbaar, of in ieder geval niet comfortabel. Natuurlijk is het scherm prima met twee handen te bedienen, maar het gaat ons even om de vergelijking hier.

DSCF2003-300x225 S2 of S3? That is the question!DSCF2005-300x225 S2 of S3? That is the question!

 

Wat is goed genoeg?

Zoals we hierboven al schreven: voor de gemiddelde smartphone gebruiker is de Galaxy S2 eigenlijk gewoon goed genoeg. Misschien kun je je nog herinneren dat iedereen en zijn paard vorig jaar over elkaar heen struikelden van verbazing over hoe snel en soepel de Galaxy S2 wel niet werkt? Maar nu schrijven diezelfde mensen (en hun paarden) dat de S3 een stuk sneller en soepeler is dan de S2. Dus wat is het nou?

Beide uitspraken kloppen als een bus. Ja, de S3 is sneller, en dat merk je. En ja, de S2 werkt erg soepel, en ook dat merk je. Met andere woorden: hoewel de S3 ‘beter’ is, is de S2 erg goed.

Hetzelfde geldt voor het beeldscherm. Is het scherm van de Galaxy S2 nu opeens klein en onscherp, alleen omdat dat van de S3 groot en superscherp is? Natuurlijk niet! Het scherm van de S2 was erg goed, en is erg goed. En het beschikt over de ‘Plus’ in ‘Super Amoled Plus’ – de S3 heeft een ‘Super Amoled’ scherm zonder ‘Plus’. Zonder te verzanden is saaie details, kunnen we zeggen dat het verschil in scherpte hierdoor vrij klein blijft.

 

En dus?

Nogmaals: dit artikel is er niet om aan te tonen dat de Galaxy S2 stiekem beter is dan de Galaxy S3. Dat is ‘ie namelijk niet. Maar de Galaxy S2 heeft zo zijn eigen voordelen ten opzichte van zijn grotere broer – voordelen die voor veel mensen best wel eens zwaar kunnen wegen. En hij is goedkoper (maar dat was wel duidelijk).

Samsung Galaxy S2 en S3 Aanbiedingen Top 5

[table "19” not found /]

Samsung
Galaxy S2 Plus GT-I9105
SamsungGalaxy S2 Plus GT-I9105
Beeldscherm4,3 inch Super Amoled Plus
800 x 480 pixels
217 pixels per inch
ProcessorBroadcom BC28155
Dual core Soc @ 1,2 GHz
Broadcom Videocore IV GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 8 megapixel, met autofocus, 1080p video opname
Voor: 2 megapixel
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop
VerbindingenHSDPA, WiFi, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, HDMI/MHL, microUSB
Batterij1650 mAh
Afmetingen
Gewicht
125 x 66 x 8,9 millimeter
121 gram
FeaturesFM Radio, GPS/Glonass
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz UX
ApplicatiesEmail, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

1 Het tarief dat je de eerste maanden betaalt, het ‘actietarief’.
2 Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Rudy zegt

  Kunt u ook eens testen of de Samsung Galaxy S3 ook blijft hangen op de telegraaf.nl
  Heeft dit misschien te maken met alle popup reclame?

  Vrg,
  Rudy

  • Arthur Dent zegt

   De S3 draait out of the box op 4.0.4. Voor de S2 is die ook wel te krijgen in verschillende custom ROMs. Ik heb zo gauw geen link, maar op het XDA forum vind je ze bij bosjes 😉

 2. Kimbo zegt

  Nou ik vind het verschil erg klein.
  Met die 4.0.3 versie loopt de s2 bij mij zeer goed.
  Ik wacht wel tot de S4 uit komt.

   • Erikje zegt

    inderdaad. Het verschil is te klein. Met de laatste ICS versie is de sgs 2 bijzonder goed. Goeie battery life (geen wake lock issues meer), en in alle opzichten gewoon goed. Misschien dat er tzt nog een update komt, maar eigenlijk is dat niet echt nodig.

 3. kees zegt

  hallo ik heb een vraag en kan het antwoord nergens op internet vinden sinds ik de laatste update heb geinstaleerd krijg ik steeds spam binnen en weet niet welk progje dit veroorzaakt mijn vriendin heeft er ook last van ik krijg steeds berichtjes in het chinees of japans binnen (staat dan een envelopje boven op de taakbalk in het startscherm) en dan kan ik twee knoppen indrukken de ene knop sluit hij af de andere gaat hij een apk bestand downloaden zijn er meer mensen die hier last van hebben of weten hoe ik hier van af kom ?

  alvast bedankt!

  • kees zegt

   Die heb ik geïnstalleerd maar die kan helaas niet vinden waar het vandaan komt ik heb ook een ander programma geïnstalleerd lookout ad detector maar die geeft ook niks aan en de berichten zijn volledig in het Chinees of Japans of iets dat daar op lijkt

  • kees zegt

   Ben er inmiddels achter welk programma het veroorzaakte het blijkt tiny flashlight (zaklamp) te zijn ik had versie 5.0 er op staan terwijl deze nog niet bestaat versie 4.9.1 is de laatste vraag me niet hoe het kan maar ben blij dat ik er van af ben allemaal bedankt voor de tips

Praat mee