Samsung Galaxy S3 versus HTC One X

Momenteel is iedere smartphone blog het aan zijn stand verplicht om een vergelijking te maken tussen de Samsung Galaxy S3 en de HTC One X, de belangrijkste Android smartphones van dit moment. Het enige probleem: de Samsung Galaxy S3 landt pas op 29 mei in ons land. Gelukkig hebben we de beste mensen van GSMArena nog, die beide toestellen uitgebreid naast elkaar legden. Wij vatten samen…

samsung-galaxy-s3-v-htc-one-x Samsung Galaxy S3 versus HTC One X

… en om maar meteen met de deur in huis te vallen – de samenvatting van de samenvatting, zeg maar, zetten we eerst een paar belangrijke punten op een rij:

Punten waarop de HTC One X beter is dan de Samsung Galaxy S3:

 • Polycarbonaat body
 • Maakt betere foto’s bij minder licht
 • Iets goedkoper dan de Galaxy S3

Punten waarop de Samsung Galaxy S3 beter is dan de HTC One X:

 • Beter scherm: groter, beter contrast, betere kijkhoeken, en beter leesbaar in zonlicht
 • Sneller in benchmark tests
 • Betere foto’s bij daglicht, en veel betere video opname
 • Batterijduur is een stuk beter – en batterij is verwisselbaar
 • Geluidskwaliteit is iets beter, zowel speaker als koptelefoon

 

Introductie

HTC was met de lancering van de One X Samsung net een paar maanden te snel af – net geen twee, om precies te zijn (begin april, versus eind mei). De One X is een indrukwekkend toestel, met een 4,7 inch HD Super LCD scherm, en een Nvidia Tegra 3 quad core processor die naast de vier ‘hoofd’ rekenkernen, nog over een vijfde kern beschikt voor de makkelijke taken – het doel van deze laatste is het besparen van energie, waardoor de batterij langer mee moet gaan.

Op een aantal belangrijke vlakken zijn beide toestellen aan elkaar gewaagd: de Galaxy S3 heeft een scherm dat maar nips groter is, met dezelfde resolutie, en dus een pixeldichtheid die een fractie lager is dan die van de One X. En hoewel de Exynos processor van de Galaxy S3 het beter doet in verschillende benchmark tests, ontbreekt de energiebesparende vijfde kern, zodat het de vraag is welk toestel een betere batterijduur heeft. Maar we beginnen bij het begin…

galaxy-s3-htc-one-x-bottom-300x225 Samsung Galaxy S3 versus HTC One Xgalaxy-s3-htc-one-x-bottom2-300x225 Samsung Galaxy S3 versus HTC One X

Hardware en looks

Het meest opvallende verschil tussen de One X en de Galaxy S3 is het materiaal gebruik van de toestellen. Samsung blijft trouw aan haar filosofie dat hard plastic zowel licht als duurzaam is, iets dat ze met bijvoorbeeld de Galaxy S2 al uitstekend aantoonde. De HTC One X breek met HTC’s traditie van aluminium body’s, en bestaat aan de buitenkant ook uit plastic – polycarbonaat, om precies te zijn. Het voordeel hiervan is dat het toestel niet zo glad is, en door de matte look er best chique uit ziet. De Galaxy S3 moet het, net als de Galaxy S2, niet direct van zijn uiterlijk hebben, en hoewel dit uiterst subjectief is, maakt de One X een wat exclusievere indruk.

Natuurlijk biedt ook Samsung’s hardware benadering een voordeel: de achterklep van het toestel is verwijderbaar, in tegenstelling tot de uit een stuk gegoten body van de One X. De batterij van het toestel is dus verwisselbaar – die van de One X niet.

samsung-galaxy-s3-gsmarena-300x225 Samsung Galaxy S3 versus HTC One Xhtc-one-x-gsmarena-300x225 Samsung Galaxy S3 versus HTC One X

 

Beeldscherm

Één van de veelgeprezen features van de One X is het grote, haarscherpe LCD beeldscherm. De Galaxy S3 stelde sommigen in eerste instantie teleur, omdat Samsung het toestel heeft voorzien van een Super Amoled scherm, met een ‘pentile’ subpixel matrix (versus de RGB matrix van de One X). In de praktijk is het verschil tussen beide schermen – qua gebruikte pixel technologie – eigenlijk te verwaarlozen. Door de extreem hoge pixeldichtheid vallen de nadelen van een ‘pentile’ subpixel matrix eigenlijk gewoon weg. Tevens is het scherm van de Galaxy S3 een stuk beter leesbaar in direct zonlicht, en ook blijft het beeld veel mooier bij extremere kijkhoeken. Uiteraard zorgt het Super Amoled scherm van de S3 verder voor beeld met een fantastisch contrast – veel groter dan het scherm van de One X.

Samenvattend kunnen we zeggen dat het beeld van de HTC One X iets scherper is – maar dit is met het blote oog amper waar te nemen. De kijkhoeken, het contrast, en de leesbaarheid in zonlicht van de Galaxy S3 zijn echter veel beter.

 

Prestaties

Beide toestellen zijn uitgerust met een knap staaltje hedendaagse technologie: een mobiele quad core processor. Maar om een lang verhaal kort te maken: behalve op de Benchmark Pi test, presteert de Galaxy S3 beter – soms een beetje, soms een beetje veel – dan de One X. Het verschil op de Benchmark Pi test is klein, en heeft met name te maken met de iets lagere kloksnelheid van de Galaxy S3. Het volledige overzicht van de uitgevoerde tests vind je HIER. Interessant genoeg is het de HTC One S – zeg maar de kleinere broer van de One X – die beide toestellen verslaat op de Linpack en de Benchmark Pi test.

galaxy-s3-versus-one-x-glbench Samsung Galaxy S3 versus HTC One X

 

Camera

Op camera gebied hebben zowel HTC als Samsung hun schouders eronder gezet, dit jaar. Beide toestellen zijn voorzien van allerlei nieuwe snufjes, en doen op dat gebied niet voor elkaar onder. Uit verschillende directe vergelijkingen blijkt dat het de Galaxy S3 is, die bij genoeg licht de mooiste foto’s maakt – bij minder licht blinkt de One X juist uit.

galaxy-s3-versus-one-x-camera-crop2-300x225 Samsung Galaxy S3 versus HTC One Xgalaxy-s3-versus-one-x-camera-crop-300x225 Samsung Galaxy S3 versus HTC One X

Op video gebied is het verschil tussen beide toestellen groter: de Galaxy S3 maakt duidelijk mooiere opnames, dankzij de veel hogere bitrate waarmee het toestel video vastlegt. In de woorden van GSMArena: ‘the Galaxy S III is just too good to compete with’.

De Samsung Galaxy S3:

De HTC One X:

 

Geluidskwaliteit

Zoals wij hier al eerder meldden, heeft Samsung de Galaxy S3 voorzien van een prima geluidsconverter. De verwachting is dan ook dat het toestel overall een betere geluidskwaliteit biedt dan de One X. De One X is danwel voorzien van HTC’s bekende Beats Audio technologie, maar dit is een softwarematige verbetering – zeg maar een aparte equalizer instelling. Dit verschil laat zich ook horen in de praktische test, waar de Galaxy S3 op alle fronten een betere geluidsweergave biedt, zowel via de speaker, alsook door de koptelefoon. Het verschil tussen beide toestellen is in het laatste geval wel klein. De Galaxy S3 genereert minder ruis dan de One X, en heeft een groter dynamisch bereik.

 

Batterijduur

Zoals we hierboven al schreven beschikt de HTC One X over een vier-plus-een core processor. De vijfde kern, de zogenaamde ‘idle core’, is specifiek aanwezig om lichte processen uit te voeren op een manier die minder van de batterij vraagt dan als één of meerdere van de grote kernen aan het werk zou moeten. De Galaxy S3 mist een dergelijke extra rekenkern, maar verrassend genoeg laat zich dit niet merken in de batterijduur – tenminste niet in vergelijking met de One X. Op alle fronten gaat de batterij van de Galaxy S3 langer mee dan die van de One X.

galaxy-s3-gsmarena-battery-score-300x150 Samsung Galaxy S3 versus HTC One Xhtc-one-x-gsmarena-battery-score-300x150 Samsung Galaxy S3 versus HTC One X

Het kleinst is het verschil als het gaat om gesprekstijd. De Galaxy S3 haalt 10 uur en 20 minuten, terwijl de One X 23 minuten eerder afhaakt. Als het op browsen op internet aankomt, gaat de Galaxy S3 bijna een uur langer mee dan de One X: 5 uur en 17 minuten, versus 4 uur en 18 minuten. Het grootste verschil vinden we als het op het afspelen van video aankomt – vermoedelijk omdat het Super Amoled scherm zuiniger is dan het LCD scherm van de One X. Met dezelfde instellingen houdt de One X het 5 uur en 45 minuten vol – de Galaxy S3 komt pas aan de grens na 10 uur en 1 minuut.

 

Eindconclusie

GSMArena wijst erop dat, als het op design aankomt, de HTC One X waarschijnlijk meer mensen zal aanspreken. Maar waar het de kwaliteit van de techniek en de prestaties van het toestel betreft is er een duidelijke ‘winnaar’: op nagenoeg alle fronten functioneert de Galaxy S3 beter, langer en/of sneller dan de One X. Alleen bij het maken van foto’s bij weinig licht moet de S3 de One X duidelijk voor laten gaan.

Wel is het duidelijk dat HTC met de One X een prima toestel in de Android race heeft. Het feit dat een diepgravende vergelijking tussen beide toestellen de moeite waard is, geeft aan dat de race nog lang niet gelopen is – al weet Samsung met de Galaxy S3 wederom aan te tonen nog steeds eenzaam aan de kop van het Android peloton te rijden.

Wie de volledige, uitgebreide vergelijking wil lezen – inclusief beschrijvingen van de gehanteerde test methodes – kan zich melden op GSMArena (HIER).samsung-galaxy-s3-versus-htc-one-x Samsung Galaxy S3 versus HTC One X

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. Dennis zegt

  @Arthur Dent

  Goed en duidelijk artikel. Mag ook wel is gezegd worden dan de heletijd lopen zeiken op dingen die niet goed zijn:)

 2. Mart zegt

  Mooi artikel, eindelijk een duidelijke vergelijking tussen de HTC One X en de Samsung Galaxy S3. Allebei prachtige top producten.
  Persoonlijk heb ikzelf de voorkeur voor de HTC One X, dit vind ik gewoon een erg mooi toestel die tevens premium aanvoelt en natuurlijk met premium specificaties.
  Ondanks dat, heb ik vorige week toch de Samsung Galaxy S3 besteld, er zijn namelijk enkele bijzonderheden in het voordeel van de Galaxy S3 zoals de verwisselbare batterij, microSD kaart en Eye Tracking technologie. Al moet ik zeggen dat ik geen fan ben van glossy plastic.
  Nietemin moet ik melden dat de HTC One X en de Samsung Galaxy S3 in de praktijk niet echt voor elkaar onder zullen doen. Beiden toppers, die het kiezen in het high-end segment moeilijker heeft gemaakt.

 3. Michael den Brabander zegt

  Laat ik even voorop stellen dat als ik de keuze had, dat ik direct voor de GSIII zou kiezen boven de One X, maar een paar puntjes kloppen hier niet.
  1. De Galaxy SIII heeft ook een polycarbonaat body, alleen is het geen unibody zoals de One X.
  2. Amoled is juist minder goed leesbaar in zonlicht. Zet van beide telefoon de helderheid maximaal en de One X zal in de zon beter te lezen zijn.
  3. De kijkhoeken van de One X zijn geweldig en dus gewoon even goed als die van de GSIII. Daarnaast is de kleurweergave erg persoonlijk! Ik vind in dat opzicht de One X mooier (warmer en natuurlijker met het beste contrast van een IPS display tot nu toe, even goed als Amoled), alleen zwart is niet zo zwart. En gelukkig geeft Samsung de optie om tussen 3 kleurstanden te wisselen (Normal, Movie en Dynamic volgens mij), want het is de kleurverzadiging waarin Amoled uitblinkt. Daar moet je van houden en dus zijn de settings van samsung heel slim!
  Ook al vind ik de Samsung zeker de betere telefoon, dit vergelijk is dus wel erg subjectief;)

Praat mee