Energiebeheer en batterijduur van de Galaxy S3

Al lang voor de onthulling van de Samsung Galaxy S3 werd bekend dat energie efficiëntie één van de sleutelwoorden voor 2012 zou worden – op smartphone gebied, wel te verstaan. Samsung liet weten dat dit het jaar is, waarin je met jouw Galaxy toestel écht de hele dag doorkomt, ongeacht je gebruikspatroon. Daarom heeft Samsung de Galaxy S3 niet alleen voorzien van een flinke batterij, maar ook van een aantal nieuwe beheer mogelijkheden om energieverbruik zoveel mogelijk naar eigen smaak aan te passen.

samsung-galaxy-s3-energiebeheer-1 Energiebeheer en batterijduur van de Galaxy S3Standaard komt de Galaxy S3 met een energiebeheer applicatie. Hierin kunnen simpele energieverbruikende functies worden aangepast. Zo is het mogelijk om de processorsnelheid handmatig te beperken, het vibreren van het toestel bij bepaalde handelingen uit te zetten, of om de browser standaard een donkere achtergrond te geven (donker = minder licht = energiezuiniger, op een Amoled scherm).

In de praktijk blijkt dat het beperken van de kloksnelheid van de processor tot 1 GHz zo’n 10% batterijduur extra oplevert – terwijl het snelheidsverschil in het gebruik niet te merken is. Het komt maar weinig voor dat het toestel alle vier de processorkernen inzet op een snelheid van 1,4 GHz, en voor de meeste normale handelingen is 1 GHz ruim voldoende.

Als we de batterijduur van de Galaxy S3 vergelijken met die van de Galaxy S2, is het duidelijk dat de verbeteringen die Samsung heeft doorgevoerd enorm zijn. Natuurlijk kom je met een Galaxy S2 ook de dag door, maar als je uren gaat browsen, video kijkt, foto’s maakt, en flink emailt, is de kans aanwezig dat het toestel nog voor de avond aan de oplader moet. Voor de Galaxy S3 is zelfs dit soort gebruik geen probleem – die redt het prima door de hele dag.

De AnTuTu batterij test ondersteunt dit beeld: de batterij van de Galaxy S3 doet het veel beter dan die van de S2, en is volgens deze test eerder vergelijkbaar met die van een tablet PC, dan die van de meeste andere Android smartphones.

samsung-galaxy-s3-batterijtest-antutu-168x300 Energiebeheer en batterijduur van de Galaxy S3Om het allemaal op een rijtje te zetten, vergelijken we drie ‘gebruiksscenario’s’:

 • Bellen: 80 minuten, browsen: 30 min., Twitter en Facebook: 60 min., Muziek: 90 min., Email: 300 berichten, Camera: 20 foto’s – Gebruiksduur: 18 uur
 • Bellen: 80 minuten, browsen: 30 min., Twitter en Facebook: 60 min., Video: 150 min., Email: 300 berichten, Camera: 20 foto’s – Gebruiksduur: 12 uur
 • Bellen: 30 minuten, browsen en sociale media: 140 min., Muziek: 240 min. – Gebruiksduur: 27 uur
 • Gamen – Gebruiksduur: 4-6 uur

Hierbij kunnen we natuurlijk ook de al eerdere bekende ‘standaardtests’ opsommen:

 • Alleen bellen: 10 uur, 20 minuten
 • Alleen browsen: 5 uur, 17 minuten
 • Alleen video afspelen: 10 uur, 1 minuut

Conclusie: alleen bij heel zwaar gebruik, inclusief 2,5 uur video kijken, veel emailen, en behoorlijk wat bellen, zal het toestel maar 12 uur meegaan. Hieruit valt dus met zekerheid te concluderen dat je met een iets normaler gebruik zonder problemen een volle dag doorkomt.

Tot slot is het nog leuk om op te merken dat Samsung bij de Galaxy S3 TouchWiz voor het eerst heeft voorzien van een batterij indicator die ook een percentage weergeeft.

samsung-galaxy-s3-batterijpercentage-e1337804309693 Energiebeheer en batterijduur van de Galaxy S3

(via MobileReview)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. zegt

  Met mijn verbruik hou ik het dus makkelijk 2 dagen vol :D!!

  Het percentage vind ik ook super! Want wat zeggen streepjes ( huidige telefoon ) mijn nou?
  Weet je nooit hoeveel het daadwerkelijk is

Praat mee