Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3

De deadlines zijn verstreken, de grote tech blogs mogen nu hun volledige reviews van de nieuwe Samsung Galaxy S3 publiceren. Zo gezegd zo gedaan: min of meer tegelijkertijd gingen de reviews van The Verge, Engadget en CNET online. Wij maken er een rondje langs, om wat indrukken, conclusies, en wetenswaardigheden te verzamelen. Voor de goede orde: over prestaties schrijven we hieronder maar weinig – dat geloven we nu wel. Natuurlijk is de Galaxy S3 de snelste smartphone op de markt. Maar het is tijd om andere details onder de loep te nemen.

samsung-galaxy-s3-doos Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3

 

Het geheel

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alle reviews zijn erg positief – ze lijken bijna verbaasd over hoe goed het toestel eigenlijk is. Zoals wij hier ook al eerder beschreven, Samsung zet met de Galaxy S3 minder in op allesverpletterende specificaties, en meer op een toestel dat simpelweg compleet is, en goed doet wat het moet doen. En, als we de reviews mogen geloven: dat doet de Galaxy S3. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de S3 wel degelijk één brok geavanceerde mobiele technologie is. Maar wat het toestel goed maakt zijn niet de indrukwekkende benchmarks, en de getalletjes op papier. Alle technologie staat in dienst van de functie als smartphone – of, zoals Engadget het stelt:

‘The best thing about the Galaxy S III? That it’s more than the sum of its parts.” (Engadget)

Vrij vertaald: het beste aan de Galaxy S3 is dat het toestel meer is dan de som van de losse onderdelen. Het is niet de enige, en zeker niet de eerste quad core smartphone op de markt, maar wel hét toestel waar de rekenkracht optimaal wordt ingezet, zodat het toestel onder alle omstandigheden even vloeiend te bedienen is.

samsung-galaxy-s3-scherm Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3

 

De buitenkant: scherm en design

Het scherm is ook niet van een grensverleggend type. Maar het is meer dan prima, en de verbeteringen die Samsung heeft aangebracht – bijvoorbeeld ten opzichte van bijvoorbeeld het Super Amoled HD scherm van de Galaxy Nexus of de Note – zijn significant. De kleurweergave is verrassend natuurlijk, en het beeld lijkt bijna op het toestel te drijven. Het beeld op de S3 is haarscherp – maar niet scherper dan dat van vergelijkbare toestellen.

“At times, as you tilt the phone away from you, the screen almost looks unreal — as if it’s been printed on the surface of the phone. Stonking stuff.” (CNET)

Kijken we naar de rest van het toestel zijn de verrassingen groter. Hoe verleidelijk het ook lijkt om te concluderen dat Samsung helaas heeft besloten om gewoon maar weer een ‘plastic telefoon’ te maken met een goedkope ‘feel’: de reviews zijn het er unaniem over eens dat het toestel buitengewoon prettig aanvoelt, over een uitstekende bouwkwaliteit beschikt, en ondanks het glimmende afwerking eigenlijk een bijna luxe gevoel achterlaat bij de gebruikers.

“In spite of its size, the Galaxy  S III has better ergonomics than many smaller phones.” (The Verge)

Natuurlijk is het toestel wéér een stapje groter ten opzichte van de toch ook al niet kleine Galaxy S2 – maar het is juist het ontwerp, met de afgeronde vormen, wat ervoor zorgt dat het toestel prima in de hand ligt. Dankzij het gebruik van polycarbonaat voor de achterkant voelt de Galaxy S3 ook niet te glad aan, en biedt voldoende grip.

samsung-galaxy-s3-design-body Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3

 

Camera

De camera is nog zo’n punt. Op  papier lijkt het weinig opzienbarends: gewoon weer een acht megapixel camera, zoals we ze al zoveel in smartphones hebben gezien. Maar de combinatie van beeldkwaliteit, software en processorkracht – lees: snelheid – zorgen ervoor dat de Galaxy S3 simpelweg over de beste smartphone camera van dit moment beschikt. Alleen bij weinig licht is de camera van de HTC One X iets beter, maar bij voldoende licht bieden foto’s gemaakt met de Galaxy S3 zoveel meer detail – evenals 1080p Full HD video’s – dat het eigenlijk geen wedstrijd genoemd mag worden.

“Everyone promises a better camera, Samsung actually delivers.” (The Verge)

Met andere woorden: hoewel het op papier niet te zien is, is het praktische eindresultaat veel beter dan je op basis van de gegevens zelf zou verwachten.

(foto’s hieronder van CNET)

samsung-galaxy-s3-camera-voorbeeld-bloem-300x225 Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3samsung-galaxy-s3-camera-voorbeeld-biljart-300x225 Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3

 

Software

Onenigheid tussen de reviews ontstaat met name als het over de software gaat. The Verge noemt de nieuwe TouchWiz Nature UX de interface die het minst afbreuk doet aan de Android 4.0 ervaring, terwijl CNET toch een voorkeur lijkt te houden voor bijvoorbeeld HTC’s Sense interface. Om alles duidelijker te maken, beweert Engadget min of meer precies het tegenovergestelde van The Verge.

“TouchWiz, particularly in this latest iteration, is the only Android OEM skin that I feel I can live with over the long term.” (The Verge)

Wat ons betreft is de software op een telefoon dan ook datgene wat het meest een kwestie van smaak blijft. Wil je opties, instellingen? Of wil je simpel, duidelijk, makkelijk? Wil je eindeloos gepolijst met veel franje? Of hou je juist van droog, strak, en zonder opsmuk? Twisten over smaakt, valt er – zo luidt het gezegde – niet.

samsung-galaxy-s3-touchwiz Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3

TouchWiz op de Galaxy S3 biedt een coherentere ervaring dan bijvoorbeeld TouchWiz op de Galaxy S2. Nog steeds is het een interface die je zo complex kunt maken als je zelf wilt, en voor sommige functies zul misschien even rond moeten neuzen. Met andere woorden: ook de Galaxy S3 biedt geen volledig zichzelfwijzende ervaring. In ruil daarvoor krijg je wel een toestel dat – zoals we gewend zijn van Android – eindeloos veel mogelijkheden biedt, en daarbij altijd zo soepel als boter te bedienen is.

“TouchWiz may still have its illogicalities, but it’s been cleaned up and streamlined sufficiently to make it an adequate alternative to Google’s stock experience.” (The Verge)

Opvallend is de snelheid van de internet browser. Uit tests bleek deze al sneller dan andere smartphones, en in de praktijk is het surfen op de Galaxy S3 een waar genot – de combinatie van het enorme haarscherpe scherm en de snelheid zorgen hiervoor.

samsung-galaxy-s3-batterij-verge Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3

 

Batterij

Last but not least in het rijtje ‘belangrijke punten van de Samsung Galaxy S3’ is daar natuurlijk de batterij. Om het enorme scherm en de snelle processor van stroom te voorzien heeft Samsung er een flinke – en vrij uniek in 2012: verwisselbare – accu ingestopt. Vroege tests leken al aan te duiden dat het praktische gevolg hiervan – een langere levensduur van je opgeladen batterij – merkbaar is.

Engadget merkt fijntjes op dat ze bang waren dat de hooggespannen verwachtingen niet uit zouden komen – maar dat dit wel degelijk gebeurde. Ook een dag van intensief gebruik hield hun testexemplaar zonder problemen vol. The Verge bevestigd dat de batterij van het toestel bij ‘medium’ gebruik op zijn sloffen een volle dag overbrugt.

“The GS III survived a whole day under extremely intensive use, including running benchmarks that sap a ton of energy.” (Engadget)

samsung-galaxy-s3-zijkant-eng Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S3

 

Conclusies

In feite zijn alle revies het erover eens: de Samsung Galaxy S3 is op papier niet de knock-out voor de competitie die menigeen had verwacht. Maar als je met het toestel aan de slag gaat, blijkt Samsung zóveel goed te hebben gedaan dat de S3 wel degelijk gewoon dé smartphone van nu is. De bouwkwaliteit is erg goed, het toestel voelt heel prettig aan en laat wel degelijk een uitermate solide indruk achter.

“There are very few phones that come close to matching Apple’s premium, luxurious feel, but with the S3, Samsung has got closer than anyone.” (CNET)

Tel daarbij op de fantastische camera, een lange batterijduur, een vloeiende interface, en een aantal slimmigheidjes die het gebruik nét even wat prettiger maken, en je hebt een toestel dat op bijna alle vlakken een stapje beter is dan ‘de rest’. En hoewel Samsung’s technologische voorsprong niet meer zo groot is als vorig jaar, maken de Koreanen met de Galaxy S3 wel duidelijk nog steeds Koning te zijn in Android land.

“My general impression of Samsung’s new flagship is that the closer your scrutinize this phone, the more impressive it becomes.” (The Verge)

Met dank aan TheVerge, Engadget en CNET.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. Rowan zegt

  ze hebben op de s3 een slimme microfoon toegepast, zo ook hebben de nieuwe tv’s van Samsung een geweldig microfoontje!
  Het zou helemaal mooi zijn als je de telefoon helemaal kan integreren in de tv’s!

 2. zegt

  Mooi rieviews!

  Aftellen is hier al weken aan de gang, maar moet zeggen nu de finish in beeld is, er steeds meer bekend word, jullie iedere dag een update plaatsen het wachten steeds zwaarder word 😛

 3. mitch zegt

  hoe vaker ik m zie hoe mooier ik m begin te vinden, toch wel jammer dat de camera op de acherkant er goedkoop uitziet. de sgs2 camera is toch iets mooier

Praat mee