Draadloos opladen van de Samsung Galaxy S3

samsung-galaxy-s3-draadloze-oplader-1-300x233 Draadloos opladen van de Samsung Galaxy S3

De kabel is ter beveiliging, niet om op te laden 😉

Al in een vrij vroeg stadium – vér voor de onthulling van het toestel – dook het gerucht op dat de Samsung Galaxy S3 draadloos oplaadbaar zou zijn. En hoewel dit geen standaard mogelijkheid van de Galaxy S3 blijkt te zijn, is er straks wel degelijk een oplader te koop waarmee je het toestel zonder gebruik van kabels op kunt laden. Hoe werkt dit? Hoe praktisch is het?

De werking van het systeem is in feite helemaal niets nieuws onder de zon. Palm – wie kent het nog? – gebruikte al enige jaren geleden een draadloze technologie om toestellen als de Pre op te laden. Het systeem werkt door middel van twee magneten: één in de oplader zelf, en eentje in het op te laden toestel. Dankzij een electromagnetisch veld kan er stroom worden opgewekt in de magneet in het te laden toestel, die zo – duh! – opgeladen wordt.

Dit betekent dus wel dat de ‘ontvanger’ van de energie voorzien moet zijn van een magneet. En waarempel! Bij de draadloze oplader van de Samsung Galaxy S3 krijg je ook een nieuwe achterklep, met daarin aanwezig: één stuks magneet.

Het nadeel van deze manier van laden is dat het eigenlijk alleen werkt als de magneten zich zo dicht mogelijk bij elkaar bevinden. Verhalen over ‘laden tot 2 meter afstand van het laadstation’ blijken achteraf ruimschoots broodje aap.

samsung-galaxy-s3-draadloze-oplader-2-300x211 Draadloos opladen van de Samsung Galaxy S3

Uiteraard verkrijgbaar in bijpassende kleuren (foto via AndroidCommunity.com)

In de praktijk komt het erop neer dat je je Galaxy S3 op het laadstation legt, waarna je dus verder niet meer in de weer hoeft met kabels. De winst met een dergelijke manier van laden is voornamelijk esthetisch: je legt/zet je telefoon gewoon neer – bijvoorbeeld op een nachtkastje – en zonder dat het opvalt laadt je S3 zich op. Op één dock kun je zelfs twee toestellen tegelijk laden.

Wat wij interessant vinden, is dat Samsung deze feature heeft gekozen om onderdeel te zijn van haar ‘Galaxy S3 ecosysteem’. Bij Palm kwam het nooit echt lekker van de grond, en hoewel er voor andere telefoons ook vergelijkbare draadloze oplaad kits te koop zijn (gemaakt door ‘third party’ fabrikanten), is het Samsung die nu zegt: ‘ja, wij zien er wel wat in’. Wie weet waar deze technologie ons over een paar jaar brengt als de Koreanen er hun schouders écht onder zetten.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. zegt

  Laat ze het eerst maar zo ontwikkelen dat ik zo’n kastje niet nodig heb, noch een nieuwe achterklep maar dat ik gewoon echt binnen een bereik van 2 meter van een bepaalde adapter (o.i.d.) mijn mobiel neer kan leggen en deze dan gewoon oplaadt. Dat zou idealer zijn dan “de kabel wegwerken” want je behoudt een kabel + een extra geval dat je ergens neer moet zetten. Kan me voorstellen dat sommige mensen om dat laatste gewoon bij een simpele kabel blijven.

 2. zegt

  Hmm,, dit klinkt niet interessant genoeg!
  Je moet hem dus heel dicht bij de operator leggen om er gebruik van te kunne maken.
  Liever nog leg je hem op de operator. Tsjah, dan kan je net zo goed de stekker erin steken….

 3. Jon Hummel zegt

  Ik zie het voordeel er wel van in. ’s Avonds geen gedonder meer met een kabeltje, en als je telefoon ’s nachts een keertje gaat, trek je niet het halve stopcontact mee omdat je vergeet dat het kabeltje er nog in zit.. Spreek hier allemaal uit eigen ervaring, dus ik vind het een hele uitkomst!

 4. Joeri zegt

  Ik kende het helemaal niet, maar na wat speurwerk blijkt het al langer op de markt te zijn ook in andere varianten http://powermat.com/solutions/. Hoe hip zou het zijn als je een salontafel hebt met deze techniek en iedereen die op bezoek is legt zijn telefoon er op, maar ook zijn glas… Mooie ontwikkeling!

Praat mee