De Samsung Galaxy S3: the day after (een preview)

Als je al bijna een jaar aan het bloggen bent over een toestel – in ons geval de Samsung Galaxy S3 – vóórdat deze uiteindelijk officiëel onthuld wordt, kun je wel zeggen dat je alle geruchten voorbij hebt zien komen: van een 1080p Full HD beeldscherm, een 16 megapixel camera, tot metalen/keramische/aluminium behuizingen. En als je dan hoopt dat zelfs de wildste geruchten juist blijken, is dan de kans dan niet groot dat de werkelijkheid tegen valt? Ons antwoord op deze vraag…

samsung-galaxy-s3-for-humans1 De Samsung Galaxy S3: the day after (een preview)

Processor

Puur afgaande op de specificaties die we nu gezien hebben lijken eerdere berichten dat de Galaxy S3 meer een upgrade is ten opzichte van de S2 dichter bij de waarheid te liggen. De quad core processor is ongetwijfeld waanzinnig, en verreweg de snelste die de komende maanden op de markt te vinden zal zijn. En ondanks het feit dat Samsung gekozen heeft om de grafische processor niet te upgraden – alleen een hogere kloksnelheid te geven – zal het toestel prima doen wat het moet doen. En snel!

 

Beeldscherm

galaxy-s3-officieel-1-300x300 De Samsung Galaxy S3: the day after (een preview)Na alle geruchten over een nieuw type scherm lijkt het nu alsof het scherm ‘maar’ een 720p Super Amoled type is – dezelfde die we eerder al zagen in bijvoorbeeld de Galaxy Note en de Galaxy Nexus. Naar nu blijkt, is Samsung nog niet zover dat ze Super Amoled Plus schermen met een HD resolutie in zodanig grote aantallen kan produceren dat ze geschikt zijn voor een toestel waar er tientallen miljoenen van verkocht zullen worden. Is dit jammer? Wel een beetje – voor de echte gadget fanaat, wel te verstaan. De normale gebruiker zal er vermoedelijk geen last van hebben – sterker nog: ook een Super Amoled HD scherm ziet er gewoon fantastisch uit met een pixeldichtheid van boven de 300 pixels per inch. Samsung heeft – speciaal voor de Galaxy S3 – flink gesleuteld aan de kleurweergave van het toestel, zodat het beeld net zo natuurlijk als contrastrijk is als we gehoopt hadden. Hoe dit in de praktijk uitgepakt is zal de komende weken pas echt blijken.

 

Designed for…?

Misschien wel de grootste verrassing – en conclusie – is dat Samsung in tegenstelling tot vorig jaar veel minder heeft ingezet op grensverleggende technologie, en veel meer op de software en de algehele gebruikerservaring. De bijbehorende slogan ‘Designed for Humans’ is natuurlijk nogal, tja, uhm, flauw – maar als het toestel doet wat het moet doen, en wel op een makkelijke en prettige manier, zou deze nieuwe strategie wel eens heel erg goed kunnen uitpakken. Maar ook hier geldt weer: dat moet zich bewijzen in de praktijk – niet op papier.

 

galaxy-s3-officieel-2-300x221 De Samsung Galaxy S3: the day after (een preview)

Behuizing

Wat wij persoonlijk – ook na het wat langer afgewogen te hebben – wel een beetje jammer vinden, is dat er van de geruchten over een metalen of keramische behuizing maar weinig waar blijkt. Wederom brengt Samsung een toestel op de markt dat dan wel verrassend licht is, zeker gezien de grootte, maar dat ook voornamelijk uit kunststoffen is opgebouwd. Voordeel hiervan is duidelijk: het toestel blijft betaalbaarder – en de Galaxy S2 liet al zien dat Samsung een puike bouwkwaliteit aflevert, ook zonder ‘premium’ materialen. Maar wij waren er wel klaar voor geweest: een metalen, danwel keramische Galaxy smartphone.

 

Details

Ontegenstrijdig positieve punten zijn er natuurlijk ook legio (naast de indrukwekkende quad core processor): de verbeterde camera, het feit dat Samsung vasthoudt aan een verwisselbare batterij – die overigens een aardige boost heeft gekregen en inderdaad middels een aparte accessoire draadloos oplaadbaar is – en de aanwezigheid van een heus microSD slot, en – eindelijk! – een notificatie lampje. Deze punten klinken minder spectaculair maar wegen zwaar als we het hebben over flexibiliteit en gebruiksgemak.

Ook het feit dat Samsung gekozen heeft voor zowel een 4,8 inch scherm, alsook een fysieke Home knop, zorgt ervoor dat je het scherm in zijn volle glorie kunt gebruiken – dat wil zeggen, zonder een deel ervan af te staan aan de bedieningsknoppen zoals bijvoorbeeld bij de Galaxy Nexus het geval is.

 

En dus…

De koerswijziging van Samsung – minder nadruk op grensverleggende specificaties – neemt niet weg dat de Galaxy S3 als geheel waarschijnlijk gewoon staat als een huis. De hardware is – als we de extreem hoge verwachtingen even vergeten – eigenlijk gewoon top-notch. En Samsung’s vernieuwde focus op software en gebruiksgemak is – mits zij hierin geslaagd blijkt – eigenlijk best een logische stap.

(hands on video van PhoneArena)

 

PS:

Ook wij moeten hier nog even wachten tot wij ons eigen redaktionele exemplaar ontvangen – tot die tijd gaan wij verder met het bespreken van de features van het toestel. Zodra wij het toestel zélf een tijdje kunnen gebruiken, lees je uiteraard onze volledige mening in een uitgebreide review!


Samsung
Galaxy Note 2 GT-N7100
SamsungGalaxy Note 2 GT-N7100
Beeldscherm5,55 inch Super Amoled
720p HD
1280 x 720 pixels
267 pixels per inch
ProcessorExynos 4 Quad 4412
Quad core Soc @ 1,6 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 2 GB
Opslag intern: 16 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 8 megapixel, met autofocus, BSI, 1080p video opname
Voor: 1,9 megapixel
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheidssensor, licht
VerbindingenHSDPA, WiFi, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij3100 mAh
Afmetingen
Gewicht
80.5 x 151.1 x 9.4 mm
180 g
FeaturesAir View, Smart Stay, Smart Rotation, Direct Call, Popup Play, S Voice, S Beam, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Planner, S Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

Samsung
Galaxy Note 8.0 GT-N8000/8010
SamsungGalaxy Note 8.0 GT-N8000/8010
Beeldscherm10.1 inch LCD
1280 x 800 pixels
149 pixels per inch
ProcessorExynos 4 Quad 4412
Quad core Soc @ 1,4 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 2 GB
Opslag intern: 16 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 MP, met LED flits, autofocus (achter)
Voor: 1,9 MP
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheidssensor, licht, GPS
VerbindingenBluetooth 4.0, USB 2.0 Host, WiFi Direct, DLNA, HDMI/MHL, HSDPA (3G versie)
Batterij7000 mAh
Afmetingen
Gewicht
262x180x8,9 millimeter
597 gram
FeaturesAir View, Smart Stay, Smart Rotation, Direct Call, Popup Play, S Voice, S Beam, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Planner, S Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

Samsung
Galaxy Note 8.0 GT-N5100
SamsungGalaxy Note 8.0 GT-N5100
Beeldscherm8 inch LCD
720p HD
1280 x 800 pixels
189 pixels per inch
ProcessorExynos 4 Quad 4412
Quad core Soc @ 1,6 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 2 GB
Opslag intern: 16 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 MP, met LED flits, autofocus (achter)
Voor: 1,3 MP
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheidssensor, licht
VerbindingenBluetooth 4.0, USB 2.0 Host, WiFi Direct, DLNA, HDMI/MHL, HSDPA (3G versie)
Batterij4600 mAh
Afmetingen
Gewicht
136 x 211 x 7,95 mm
338 g
FeaturesAir View, Smart Stay, Smart Rotation, Direct Call, Popup Play, S Voice, S Beam, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Planner, S Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

  1. Marii zegt

    ik ben nu al erg benieuwd naar jullie review!

    Ik zelf heb nu een jaar mijn S2 en de S3 zou ik zeker kiezen! al denk ik dat als ik eenmaal weer een nieuw abonnement kan afsluiten er misschien al wel een S4 is

  2. guus kramer zegt

    @redactie: jullie hebben het hierin over het notificatie lampje, maar welke is dat dan, en waar zit die? want ik heb filmpjes gekeken op youtube. maar kan hier niet uit ophalen dat die er in zit, want heb hem nog bij geen 1 filmpje zien branden of knipperen, weten jullie meer?

Praat mee