Nog één keer de vraag: dual of quad core in de Galaxy S3?

meizu-mx-quad-core-galaxy-s3-300x211 Nog één keer de vraag: dual of quad core in de Galaxy S3?

De quad core Meizu MX

Sinds tijden wijzen alle berichten eigenlijk maar één kant uit: de Samsung Galaxy S3 komt met een levensechte quad core processor. Maar tevens is het duidelijk dat een quad core ‘system-on-a-chip’ niet sneller hoeft te zijn dan een dual core processor.

Gisteren werd bekend dat Meizu – één van de grootste Chinese smartphone fabrikanten – een quad core toestel op markt gaat brengen met, jawel, een quad core Exynos chip. Op het eerst gezicht lijkt dit wat verbazend: mogelijk gaat het hier om dezelfde quad core processor die ook in de Galaxy S3 te vinden zal zijn: de Exynos 4412. En aangezien het niet vaak voorkomt dat Samsung haar beste technologie – die zij voor haar eigen vlaggenschip toestel gebruikt – direct licenseert aan een concurrent, roept dit de vraag op of het wel deze Exynos 4412 is die we straks in de Galaxy S3 gaan aantreffen. En dus de vraag of de S3 tóch niet met een nieuwe generatie dual core processor – de Exynos 5250 met ARM Cortex A15 architectuur – is uitgerust.

Wat ons betreft zijn er drie mogelijkheden: één logisch, één iets minder logisch, en ééntje waanzinnig.

 

samsung-galaxy-s3-arm-mali-t604-261x300 Nog één keer de vraag: dual of quad core in de Galaxy S3?De logische mogelijkheid

De Samsung Galaxy S3 komt gewoon met de quad core Exynos 4412 processor op de markt. Uit de informatie over Meizu’s nieuwe quad core smartphone blijkt namelijk dat deze grafisch slechts twee keer zo snel zal zijn als het dual core Meizu model. Als de nieuwe Meizu MX quad core smartphone op dezelfde chip gebaseerd is als de Galaxy S3, zou deze juist grafisch meer dan twee keer sneller moeten zijn dan zijn voorganger. De dual core Meizu MX bevat namelijk de ARM Mali 400 GPU – dezelfde als de Galaxy S2 – maar van de Galaxy S3 en de Exynos 4412 wordt verwacht dat deze de ARM Mali T-604 GPU zal bevatten. De Mali T-604 grafische processor is tot wel vijf keer zo snel als de Mali 400. En dus denken wij dat de quad core Exynos chip in de nieuwe Meizu telefoon een Mali 400 GPU zal bevatten met een hogere kloksnelheid, waardoor deze ‘maar’ twee zo snel is als zijn voorganger. Het gevolg: ja, de Meizu MX quad core komt inderdaad met een Exynos processor op de markt – maar dit is niet dezelfde als de chip in de Galaxy S3.

 

Iets minder logisch 

Uiteraard kan het goed zijn dat de Samsung Galaxy S3 is uitgerust met de Exynos 5250 – de ARM Cortex A15 dual core chip die net zo snel is als een ARM Cortex A9 quad core processor. Maar waarom dan die al zo lang aanhoudende stroom berichten dat de Galaxy S3 inderdaad voorzien zal zijn van een quad core processor? Er zijn aanwijzingen dat Samsung wel geëxperimenteerd heeft met een Galaxy S3 met een Cortex A15 chip, maar er zijn eigenlijk geen berichten dat het uiteindelijke toestel ermee uitgerust is. En de berichten die er circuleren lijken eerder gebaseerd op ‘wishful thinking’, dan concrete informatie.

 

Ronduit wáánzinnig

samsung-galaxy-s3-exynos-a15-300x233 Nog één keer de vraag: dual of quad core in de Galaxy S3?Natuurlijk is er nóg een scenario mogelijk: de nieuwe Meizu MX quad core komt inderdaad met de Exynos 4412 processor. Én de Galaxy S3 komt met een quad core Exynos chip – maar níet de Exynos 4412. Eens kijken wat Samsung nog meer in de pijpleiding heeft zitten op quad core gebied… Inderdaad! De Exynos 5450. Voor wie bekend is met Samsung’s chip-nummering-systeem: dit is inderdaad een quad core ARM Cortex A15 system-on-a-chip. Maar hoe stoer een dergelijke processor ook is: volgens iedere geloofwaardige analist is een quad core implementatie van ARM’s Cortex A15 architectuur nog minstens 6 maanden van de markt verwijderd.

 

Als wij een gokje moeten wagen…

…is de quad core Meizu MX niet voorzien van de Exynos 4412 processor, maar een nog onbekende variant met een minder goede grafische processor – namelijk de ARM Mali 400.

En nu maar hopen dat de quad core/dual core discussie ronde  Galaxy S3 eindelijk afgesloten kan worden – uiterlijk op 3 mei.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

  1. MIchel Kleijer zegt

    Aangezien Samsung al zo lang alle specs geheim heeft kunnen houden, wat overigens een applausje waard is, vind ik ook dat ze met de Exynos 5450 moeten komen 🙂

    Zweigen over hardware wat ook gevonden wordt in een Meizu???? vind ik namelijk wat zwakjes.
    Maarja misschien toch wel de iets minder logische optie!

Praat mee