HTC One X nu, of wachten op de Samsung Galaxy S3?

htc-one-x-reclame-unboxing-300x221 HTC One X nu, of wachten op de Samsung Galaxy S3?Het is een lastige vraag voor iedereen die rond deze tijd toe is aan een nieuwe smartphone: nu gaan voor de HTC One X, of nog wachten –  niemand weet hoe lang – op de Samsung Galaxy S3? Helaas is het nu natuurlijk niet mogelijk om beide toestellen te vergelijken, voornamelijk bij gebrek aan Galaxy S3. Toch willen wij hier een aantal punten op een rijtje zetten om de keuze makkelijker – of in ieder geval geïnformeerder – te maken.

 

Vooruit, toch een beetje vergelijken: CPU, GPU

Over de speculatieve specificaties van de Samsung Galaxy S3 is genoeg te vinden. Echter, tot de introductie is een korrel zout het minste waarmee je deze moet nemen. Een veilige aanname is in ieder geval dat de Galaxy S3 over een quad core Exynos processor zal beschikken, vermoedelijk de Exynos 4412 – een chip die gebakken is op een 32 nanometer proces. De Nvidia Tegra 3 die we in de HTC One X vinden is nog van de 45nm generatie. In normaal Nederlands: hoewel beide toestellen over een quad core processor beschikken, is die van de Galaxy S3 van een geavanceerder type met als verwachting dat de prestaties een stuk beter zullen zijn, terwijl de batterij langer mee gaat.

Meer over de voordelen van een 32nm versus een 45nm proces lees je HIER.

Ook op grafisch-technisch gebied – de GPU, de grafische processor – lijkt de HTC One X danwel prima, maar toch nu al een stap achterlopend bij Samsung. De GPU in de HTC One X is snel: vergelijkbaar met Samsung’s Galaxy S2 en Note. En inderdaad, dit zijn Samsung’s toptoestellen van vorig jaar, voorzien van de Mali 400 GPU. Voor de Galaxy S3 verwachten we een GPU upgrade in de vorm van – waarschijnlijk – de Mali T-604, die volgens ontwerper ARM tot vijf keer sneller is dan de Mali 400. Met andere woorden: de kans is erg groot dat de Galaxy S3 op grafisch gebied een flink stuk verder zal zijn dan de HTC One X nu is.

Meer over de GPU in de Samsung Galaxy S3 vind je HIER.

 

Verder: HTC One X sterke en zwakke punten

htc-one-x-lcd-scherm-300x225 HTC One X nu, of wachten op de Samsung Galaxy S3?

We hebben de laatste dagen een hoop uitgebreide reviews gelezen van de HTC One X. Vol lof is iedereen over het scherm – 4,7 inch Super LCD 2 met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Sterker nog: veel reviewers noemen deze het beste smartphone scherm ooit. En hoewel er geruchten genoeg zijn over het scherm van de Galaxy S3 weten we in feite nog niks concreet genoeg om er iets zinnigs over te zeggen. Mensen die beide toestellen al gezien hebben benadrukken de kwaliteit van Samsung’s ‘next-gen’ Amoled scherm, maar op dit moment is dit dus slechts gefluister achter de coulissen. Duidelijk is dat het scherm van de One X op dit moment één van de beste redenen is om het toestel te kopen.

Een ander sterk punt van de HTC One X is het design. Unaniem lijkt het oordeel hierover positief te zijn: het is een strak ogend toestel – slank voor HTC’s doen – met een mooie integratie van het grote scherm, dat half op, half in het toestel lijkt te liggen.

Een aantal reviews noemen HTC’s Sense interface als de zwakke schakel van het toestel. Wijzelf vinden dit wat kort door de bocht. Er zijn een hoop mensen die Sense juist één van HTC’s sterke punten vinden, en ook Sense 4.0 – de nieuwe Sense van de One X – ziet er vertrouwd uit.

HTC zelf hecht veel waarde aan de compleet vernieuwde camera van het toestel. Deze werkt prettig en snel, en de software is absoluut fantastisch. De beeldkwaliteit is goed, maar niet beter dan die van veel andere topsmartphones op de markt. Kortom: de camera is prima, hoewel geen specifieke reden om de One X te kopen.

htc-one-x-release-week-14-300x169 HTC One X nu, of wachten op de Samsung Galaxy S3?Hoewel de levensduur van de batterij HTC One X niet opvallend kort is, blinkt deze ook niet uit. Een hele dag kom je er met gemiddeld gebruik prima mee door, maar veel langer ook niet. Samsung kondigde eerder al (HIER) aan juist batterijduur te willen verbeteren in de Galaxy S3. Nuchter bezien leert de praktijk ons echter dat er in het verleden al veel gepraat is over een betere batterijduur, maar dat nieuwe toestellen bij gemiddeld smartphone gebruik (browsen, emailen, Whatsappen, bellen, spelletje) toch iedere avond aan de oplader moeten. Natuurlijk hopen wij dat de Galaxy S3 écht minstens een paar dagen meekan op één batterijlading, maar hier geldt toch heel sterk: eerst zien, dan pas geloven. HTC maakt de sprong naar opvallende verbetering met de One X nog niet – of de Galaxy S3 dit wel doet zal moeten blijken.

En dan is er nog Beats Audio: HTC’s paradepaardje op audio gebied. Beats Audio is echter niet veel meer – of minder – dan een equalizer instelling die software matig is geimplementeerd. Wij zijn nog geen reviews tegengekomen die Beats Audio als ‘unique sellingpoint’ voor de One X aanprezen. Sommigen vinden Beats Audio maar niks, andere vinden het gewoon wat het is: een extra equalizer instelling van de hand van de bekende hiphopper Dr. Dré.

 

En dus…

Er zijn veel signalen dat de nieuwe Samsung Galaxy S3 op een aantal belangrijke gebieden beter zal zijn dan de  HTC One X. Maar – en dat is op dit moment simpelweg een erg belangrijke ‘maar’ – wanneer deze komt lijkt niemand te weten. Er wordt genoeg afgespeculeerd: april, mei, juni, juli, in feite kan de Galaxy S3 op ieder moment onthuld worden, maar het ook nog rustig een paar maanden duren. Voor nu is de HTC One X dus wel degelijk heer en meester in Android smartphone land – en de beste keus wie een compleet, top-of-the-bill toestel zoekt. Hoe lang het toestel deze status behoudt weet alleen Samsung. En daarmee wordt toch één punt duidelijk: de kans dat de Galaxy S3 op veel belangrijke gebieden – CPU, GPU, en mogelijk beeldscherm – beter is, is nogal groot. Maar de Galaxy S3 is er nog niet, en dat is natuurlijk toch wel een zwaarwegend nadeel voor iedereen die nu een nieuwe smartphone zoekt.

htc-one-x-achter-140x300 HTC One X nu, of wachten op de Samsung Galaxy S3?

 

Op een rijte:

Redenen om nú een HTC One X te kopen:

 • Het prachtige Super LCD 2 HD beeldscherm
 • Het design
 • Hij is nú verkrijgbaar – de Galaxy S3 laat misschien nog maanden op zich wachten
 • HTC’s vernieuwde Sense interface (als je van Sense houdt)

Redenen om nog even te wachten op de Samsung Galaxy S3:

 • Galaxy S3 heeft zeer waarschijnlijk een betere processor…
 • … en zal grafisch een stuk beter zijn
 • Er is natuurlijk een aardige kans dat de Galaxy S3 géén maanden meer op zich laat wachten
 • Als je écht wilt kiezen tussen beide toestellen, is afwachten de beste optie

De HTC One X is nu o.a. verkrijgbaar bij GSMWijzer. Een uitgebreider overzicht van bestelmogelijkheden vind je bij onze collega’s van HTC One.nl.

(met dank aan TheVerge, Engadget, IntoMobile

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. Gerrit Dollekens zegt

  Ik hoor helemaal niks meer over de update naar 4.0 voor de samsung galaxy s2. Weten jullie daar iets meer van. Met vriendelijke groet,

  Gerrit Dollekens.

  • Arthur Dent zegt

   Wie weten er helaas niets meer over dan al bekend is – in sommige landen is de update al beschikbaar, maar in NL nog niet. Wij denken dat het letterlijk ieder moment kan gebeuren, maar dat denken we al weken lang 🙂

   • GeHo zegt

    Beste Arthur,

    Mijn vriendin heeft een SII en heeft afgelopen donderdag, weliswaar tijdens de winterportvakantie in Oostenrijk, haar SII ge-update. De gehele update is gewoon in de Nederlandse taal.

    • Arthur Dent zegt

     Heeft ze wel een Nederlands toestel? De taal zegt niet zoveel, iedere Android ROM kan op veel verschillende talen worden ingesteld.

 2. Benjamin zegt

  Toestel ziet er prima uit, maar in het verleden heeft samsung qua specificaties zich altijd overtroffen, je kan het vergelijken met de desire en de samsung galaxy S, Galaxy s2 en de htc sensation,xe,xl. Ik blijf een samsung lief hebber, en zal iedereen aanraden even te wachten met het aanschaffen van de one X tot het blijkt dat deze beter is (tenzij natuurlijk het je niet echt boeit of het toestel top of the building is) hij zal je in ieder geval niet in de steek laten de ONE x dan.

 3. Vincent zegt

  Ik raad iedereen aan wachten toe.
  ik zelf koop hem niet maar raad iedereen aan om de galaxy s3 tegaan
  ik gebruik momentel de galaxy s2

 4. Danny zegt

  Ik ben zojuist gisteren gebeld door Vodafone.
  Ik kon mijn abbonement verlengen, ik zei dat ik wou wachten op de SG S3.
  Zij hebben mij verteld dat de Samsung Galaxy S3 pas vólgend jaar uit gaat komen.
  Redenen? Er zijn te hoge verwachtingen van het toestel, waardoor ze steeds alles moeten aanpassen,
  om de trouwe klant/fan van Samsung niet te teleurstellen, dus we hebben het een beetje zelf veroorzaakt.

  Ik ga proberen mijn abbonement voor 1jaar te verlengen, dan neem ik de HTC ONE X.

  Waarom wachten op de S3? Als je nu kan blinken met een top toestel van dit moment!
  ps. Over een paar maanden zijn er weer batarijen te koop voor een bedrag van 25,-
  net zoals voor de s1, s2, htc, Iphone.. waarbij de batarij 3x zo lang meegaat..

  Wachten op de S3? Já, maar tot volgend jaar? Néé.

  • Elma zegt

   Maar dat is natuurlijk wel makkelijk zeggen van Vodafone.
   Nu hebben ze je zover dat je toch weer een jaar gaat verlengen….

  • Arthur Dent zegt

   Dat is natuurlijk en onzin verhaal van Vodafone 🙂 alsof een Vodafone callcentre medewerker weet wat er intern bij Samsung speelt :p

   • Mourad zegt

    Precies, die zouden je nog kunnen vertellen dat de zon morgen niet opkomt om je een contractverlenging aan te praten…

    • erik zegt

     Dit is trouwens wel vreemd, toen ik twee weken geleden gebeld werd door vodafone voor mijn verlenging en hetzelfde zei, verwachtte die medewerker hem nog halverwege juni;) Er wordt daar blijkbaar erg goed gecommuniceerd.

 5. Lucas zegt

  Onlangs de HTC One X via vodafone prijzencircus gekocht voor een fantastische prijs ( 1 jarig, 4 x 21.50 + 8 x 42 niks bijbetalen). Ik zat ook al een tijdje te wachten op de galaxy s3 maar het duurde me gewoon te lang. Waarschijnlijk zullen de specs van de s3 wel iets beter zijn maar of ze het waard zijn om waarschijnlijk nog 4 maanden te moeten wachten en dan de volle prijs ervoor te betalen… voor mij in ieder geval niet.

   • Lucas zegt

    Jammer genoeg is deze actie inmiddels alweer afgelopen, was alleen vorige week voor een paar dagen op typhone.nl en gsmeasy.nl. Als je hem alsnog goedkoop wilt is het wel handig om het tweakers levertijden topic voor de htc one x in de gaten te houden. Daar worden vaak goede aanbiedingen gevonden.

 6. Ivar D. zegt

  Er gaan gerruchten over SIII dat hij ook draadloOs kan opladen, ia dat waar? Ik zou gaan wachten op de nieuwe galaxy s3, dan heb je ook geen schuldgevoel als eerst de HTC one X hebt gekocht 😉

  • Arthur Dent zegt

   Het kan, maar zeker weten we het nog niet. Zie //www.galaxyclub.nl/samsung-galaxy-s3-mogelijk-draadloos-oplaadbaar/

Praat mee