De Samsung Galaxy S3 volgens ons: van gerucht naar realiteit

Volgens de laatste berichten zullen we binnen nu en een paar weken de onthulling van de Samsung Galaxy S3 beleven, en met een beetje geluk ligt het toestel dan over pakweg een maand – foutmarge: twee weken – in de winkels. Het wordt dan ook langzaam tijd om met een kritische blik de geruchten van de laatste maanden onder de loep te nemen. Wat lijkt nu nog realistisch, en welke specificaties kunnen we eigenlijk wel weer naar het rijk der fabelen verwijzen?

 

Galaxy-S-III-march-182-300x234 De Samsung Galaxy S3 volgens ons: van gerucht naar realiteit

Galaxy S3 Concept

Ten eerste: de processor.

De laatste maanden kwamen de wilde mogelijkheden voorbij, van een quad core Cortex A9 tot een quad core Cortex A15. Echter, als we in gedachten houden dat de Samsung Galaxy S3 een hit moet worden bij de consument in de brede zin van het woord – dus niet alleen de gadget liefhebber – is een Cortex A9 architectuur veruit het meest logisch. Deze heeft zich al bewezen, en nuchter bekeken zou een quad core Cortex A15 processor simpelweg overdreven krachtig zijn – zeker in het licht van de laatste geruchten over het beeldscherm. Natuurlijk is er veel te zeggen voor een  dual core Cortex A15 architectuur: deze is net zo snel als een quad core A9 system-on-a-chip (SoC), en zuiniger. Echter, de berichten blijven unaniem beweren dat de S3 over een quad core chip beschikt. En laten we wel wezen: vanuit marketing oogpunt klinkt quad core natuurlijk gewoon indrukwekkender – het verschil tussen ARM Cortex generaties laat zich niet goed uitleggen in een commercial of op een billboard. En luidt onze voorspelling: de Galaxy S3 beschikt over de Exynos 4412 quad core , met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Om het verhaal af te maken, denken wij dat deze voorzien zal zijn van de ARM Mali T-604 grafische processor met vier cores.

 

samsung-galaxy-s3-amoled-300x199 De Samsung Galaxy S3 volgens ons: van gerucht naar realiteit

Dan: het beeldscherm

Natuurlijk, een scherm met een 1080p Full HD resolutie zou sensationeel zijn op een smartphone. Maar ook hier geldt: heeft het zin, gezien de huidige stand van mobiele technologie? Meer en meer geruchten bevestigen dat de Galaxy S3 over een Super Amoled Plus HD scherm zal beschikken met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Hierdoor krijgt het toestel een pixeldichtheid van zo’n 319 pixels per inch – vergelijkbaar met Apple’s veelgeprezen Retina scherm.  Let wel: het gaat hier om een Super Amoled scherm met RGB subpixel matrix – deze is zo’n 30% scherper dan het Super Amoled HD scherm van bijvoorbeeld de Galaxy Nexus. Al met al zal dit het scherpste Amoled scherm zijn dat we ooit zagen.

 

De camera

Het is de laatste tijd wat stil geworden rond de camera van de Galaxy S3. In een eerder stadium hoorden we geruchten over een 10, 12 of zelfs 16 megapixel camera. Als we even stoppen om na te denken lijkt het ons echter logischer dat de Galaxy S3 over een acht megapixel camera zal beschikken – maar dan wel met een sterk verbeterde camera sensor. Inmiddels weet iedereen wel dat het aantal megapixels helemaal niets zegt over de beeldkwaliteit die een camera levert – en de meeste smartphones die met 10 of meer megapixels op de markt kwamen maakten geen opvallende mooie foto’s. De enige echte uitzondering was Nokia’s N8 – maar daar heeft de kwaliteit met de lens en sensor te maken, niet met het aantal megapixels op zich. Dus: de Samsung Galaxy S3 heeft ‘gewoon’ een acht megapixel camera, maar wel van een veel betere kwaliteit dan die van – bijvoorbeeld – de Galaxy S2.

 

Behuizing

samsung-galaxy-s3-keramiek-rado-216x300 De Samsung Galaxy S3 volgens ons: van gerucht naar realiteit

Volgens berichten wordt de behuizing van de Galaxy S3 slechts zo’n zeven millimeter dik, en zal van een keramisch materiaal gemaakt zijn. Wat ons betreft valt hier weinig over te speculeren: er zijn een aantal bekende toepassing van keramiek in behuizingen – denk HTC One S, of de Zwitserse horlogebakker Rado. Of het toestel ook echt zo dun zal zijn is de vraag. Dikker dan de Galaxy S2 wordt de S3 zeker niet: om een toestel met een dergelijke grootte hanteerbaar te houden is een zo dun mogelijke body noodzakelijk. Dus: dikte tussen de 7 en 8,5 millimeter. Overigens denken we dat de Galaxy S3 niet groter zal zijn dan de S2. Voor de doorsnee consument – en daar richt Samsung zich tenslotte op met de S3 – lijkt vooralsnog de S2 wel groot genoeg. En met een dunnere bezel –  en eventueel een plattere Home knop – past ook een 4,6 inch scherm prima in een body met dezelfde grootte.

 

Batterij

Wat ons betreft is de batterij nog de grootste onbekende factor op dit moment. Lang geleden hoorden we verhalen over een Galaxy S3 die over een nieuw type batterij gaat beschikken. Inmiddels hebben we geruchten over draadloos opladen voorbij zien komen – maar eigenlijk is er aan deze technologie niets nieuws te ontdekken. Voor nu lijkt het ons logischer om uit te gaan van een grotere, ‘normale’ batterij. Motorola weet in de RAZR Maxx een 3300 mAh batterij te proppen, terwijl het toestel iets minder dan negen millimeter dik is. En natuurlijk heeft Samsung aangegeven dit jaar grote sprongen voorwaarts te gaan boeken met – juist! –  de batterijduur van hun nieuwe toestellen. En dus voorspellen wij: de Galaxy S3 heeft een Li-ion batterij met een capaciteit van rond de 2500 mAh.

 

samsung-galaxy-s3-mockup-21-150x300 De Samsung Galaxy S3 volgens ons: van gerucht naar realiteit

Galaxy S3 Concept

Software

Op software gebied valt er weinig te voorspellen: natuurlijk zal de Galaxy S3 op Android 4.0 draaien, na een jaar een update krijgen naar Android 5.0 Jelly Bean, en voorzien zijn van TouchWiz 5.0. Overigens denken wij dat TouchWiz 5.0 een minder dominante interface zal zijn – dat wil zeggen: waar het verschil tussen Android 2.3 Gingerbread en TouchWiz 4.0 nog aardig groot was, zullen Android 4.0 en TouchWiz 5.0 dichter bij elkaar liggen.

 

En verder…

Een tijd geleden doken geruchten op dat de Galaxy S3 mogelijk voorzien is van een stylus – een S-Pen. Deze geruchten waren met name gebaseerd op informatie over de Samsung GT-i9300, wat zoals we nu weten niet de Galaxy S3 is. En eerlijk is eerlijk: natuurlijk gaat Samsung haar topsmartphone niet voorzien van zoiets als een S-Pen. Dit is een exclusieve feature van de Note serie, en Samsung wil de S3 als echte smartphone in de markt zetten – een stylus hoort daar niet bij. Ook 3D features kunnen we inmiddels vergeten: Samsung gaf onlangs nog aan geen heil te zien in de huidige mobiele 3D technologie.

 

Prijs

Als laatste willen wij nog onze eerdere prijsspeculaties aanhalen: de Samsung Galaxy S3 wordt duurder dan de Galaxy S2, en kruipt qua prijsstelling langzaam richting Apple’s iPhone. Dankzij de keramische afwerking en de nieuwe-generatie-hardware van het toestel zal de Galaxy S3 een meer ‘premium’ gevoel geven dan de Galaxy S2 een jaar geleden. Tel daarbij op dat Samsung – zoals de Galaxy S2 laat zien – een toestel kan produceren dat niet alleen op het moment van release de concurrentie ver vooruit is, maar dit ook bijna een jaar lang blijft, en je begrijpt dat Samsung het zich kan veroorloven iets meer voor haar nieuwe vlaggenschip te vragen. Dus de adviesprijs: 700 euro – marktprijs bij release voor een los toestel: 600 euro.

 

Samenvattend….

sgs3-concept21-300x162 De Samsung Galaxy S3 volgens ons: van gerucht naar realiteit

Galaxy S3 Concept

Dit is dus de Samsung Galaxy S3 die wij over enige weken verwachten te zien:

 • Quadcore Exynos 4412 SoC, 1 GHz met ARM Mali T-604 GPU
 • 4,6 inch Super Amoled Plus HD scherm, 319 ppi
 • Acht megapixel camera achter, twee megapixel voor
 • Android 4.0, TouchWiz 5.0
 • Afmetingen vergelijkbaar met de Galaxy S2
 • Batterij rond de 2500 mAh
 • Adviesprijs: 700 euro

Gaan we er ver naast zitten?

 

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. Anonu zegt

  Ik volg al een tijdje deze website, ik denk dat de voorspelling realistisch is.
  Alleen hoop ik toch nog op een Full HD scherm en een nieuwe batterij technologie.

Praat mee