Scherm Samsung Galaxy S3 ‘nieuw type’

samsung-galaxy-s3-amoled-production-300x198 Scherm Samsung Galaxy S3 'nieuw type'Na het laatste gerucht over het beeldscherm van de Samsung Galaxy S3 – dat deze over een 1080p Full HD resolutie beschikt – werd het rustig rond dit onderdeel van het toestel. Eerder wezen wij al op informatie dat zo’n hoge resolutie technisch niet eens haalbaar zou zijn (HIER), tenzij Samsung stiekem al een stap verder zou zijn in de ontwikkeling van het Amoled produktie proces dan Samsung Mobile Display te kennen geeft.

Toch doken er al in een vroeg stadium geruchten op dat de Galaxy S3 over een ‘next-gen’ scherm – een volgende generatie scherm – zou gaan beschikken. Dit weekend voegde het bekende kakelende orakel Eldar Murtazin de volgende informatie toe aan de geruchten brij: de S3 beschikt over een resolutie van ‘bijna’ 1080p, en is van een ‘nieuw type’.

Een resolutie van ‘bijna’ 1080p? Dan denken wij gelijk aan oude, vertrouwde resoluties zoals WSXGA+, oftewel 1680 bij 1050 pixels. Al met al goed voor een breedbeeld schermverhouding, met nog wat marge voor bijvoorbeeld navigatieknoppen indien de hardware Home knop afgeschafd blijkt. Maar of het zo logisch is dat Samsung een typische PC monitor resolutie uit de kast haalt voor een smartphone? Dit is nog maar de vraag, zeker als het juist om een ‘nieuw type’ scherm gaat.

Screenshot_2012-03-24-19-58-00-e1332703482558-195x300 Scherm Samsung Galaxy S3 'nieuw type'

Dus is de vraag: ‘huh? welk nieuw type dan?’ Dat het nog steeds zal gaan om een Amoled scherm staat als een paal boven water. Samsung investeerde recent nog enorme bedragen in de ontwikkeling van hun Amoled technologie. De vraag is of Murtazin het logisch lijkt om een Super Amoled Plus HD scherm te typeren als ‘nieuw type’ – zowel Super Amoled Plus, als HD zijn inmiddels vertrouwde technologiën.

Zo komen we weer terug bij de wilde aanname dat Samsung haar Amoled produktie proces fundamenteel gemoderniseerd heeft. In het bekende proces – FFM, Fine Metal Mask – is het onmogelijk om pixeldichtheden hoger dan 300 ppi te realiseren. Echter, de opvolger van een FFM proces is het LITI proces – Laser Induced Thermal Imaging. Tot nu toe ging iedereen ervanuit dat deze techniek te laat operationeel zou zijn om de schermen van de Galaxy S3 te produceren.

Dus: zou een ‘nieuw type’ scherm dus wel degelijk slaan op een door middel van LITI geproduceerd Amoled scherm? Zoja, dan zijn pixeldichtheden ver boven de 300 ppi haalbaar – en gaan we schermen zien waarbij de huidige Super Amoled modellen – én de huidige Super LCD schermen – verbleken. Overigens is dit laatste precies wat Murtazin een paar weken geleden al Twitterde (HIER).

De moraal van dit verhaal: hoewel er heel erg veel getwijfeld wordt over de extreem hoge, 1080p HD resolutie van de ‘geruchten S3’, zijn er toch redenen om aan te nemen dat een dergelijke resolutie en pixeldichtheid haalbaar is. In ieder geval zou het voor Samsung een mooie ‘coming out’ zijn, als ze tegelijk met de Galaxy S3 ook de aankondiging kunnen doen dat zij als eerste op grote schaal LITI Amoled schermen kunnen produceren.

Natuurlijk is er nóg een mogelijkheid als het gaat om een scherm dat volledig voldoet aan de classificering ‘nieuw type’: het flexibele Amoled scherm. Ook hier is Samsung al enige tijd druk mee in de weer – de mogelijkheden passeerden HIER pas nog de revue. Echter, of een dergelijk ‘gimmick’ wel past bij een toestel dat op álle fronten de concurrentie ver achter zich moet laten is nog maar de vraag. Een gimmick staat immers niet gelijk aan superieur. Al met al zou het een gewaagde stap zijn – zo’n nieuwe technologie gelijk in je vlaggenschip telefoon inbouwen waar je er minstens 30 miljoen van wilt gaan verkopen.

 

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

Praat mee