Samsung GT-i9300 gebenchmarked: Galaxy S3?

samsung-gti-9300-glbench-300x236 Samsung GT-i9300 gebenchmarked: Galaxy S3?In de database van GLBenchmark is een toestel opgedoken met een codenaam die velen associëren met de Galaxy S3: de Samsung GT-i9300. Volgens PocketNow zijn er redenen om aan te nemen dat de gebruiker die de test in de database heeft ge-upload een medewerker van Samsung is. De vraag is natuurlijk of het hier inderdaad om de Galaxy S3 gaat. Laten we de voors en tegens eens op een rijtje zetten.

Voor (‘ja, het is de Samsung Galaxy S3’):

 • Inmiddels is de naam GT-i9300 bijna synoniem met de Galaxy S3 – de schermresolutie in deze benchmark test komt, zoals te verwachten, niet overeen met die van de veelbesproken UAProf. En dit ondersteunt weer vermoedens dat deze UAProf slechts een ‘placeholder’ was – iets dat vaker voorkomt
 • De processor van de GT-i9300 in de GLBench database is getypeerd als 4X12 – dus een Exynos 4212 óf 4412. De eerste – de 4212 – is een dual core SoC, de 4412 de quad core SoC waarvan velen verwachten dat deze in de Galaxy S3 te vinden zal zijn
 • De schermresolutie is 1196 bij 720. Dit zou kunnen wijzen op een ‘gewoon’ 720p HD Amoled scherm, en hoewel dit strijdig is met berichten over een 1080p HD scherm, zijn er meer aanwijzingen dat de S3, ondanks de geruchten, inderdaad ‘maar’ een 720p HD scherm heeft (zie ook HIER)
 • De gemiddelde score op de GL Benchmark 2.1 Egypt Standard test: 6605. Dit is een heel stuk sneller dan de huidige Galaxy S2

Tegen (‘nee, het is niet de Samsung Galaxy S3’):

 • Hoewel de score op de Egypt Standard test – 6605 – behoorlijk goed is, is deze behaald met een ARM Mali 400 GPU – inderdaad dezelfde die in de huidige Galaxy S2 te vinden is, zij het met de GPU op een hogere klokfrequentie. Iets zegt ons dat Samsung voor de S3 niet de ARM Mali 400 gaat recyclen, zeker omdat deze nú al net meer de absolute top-GPU is – in vergelijking met de (aanstormende) concurrentie – die deze wel was ten tijde van de onthulling van de Galaxy S2
 • De 4×12 processor kan dus ook een Exynos 4212 zijn. En áls Samsung al een dual core processor gaat gebruiken in de Galaxy S3 lijkt ons de Exynos 5250 ARM Cortex A15 processor een veel logischer kandidaat – en we weten dat deze SoC t.z.t. ook in smartphones zal gaan verschijnen
 • De maximale kloksnelheid van de GT-i9300 in deze test was 1.4 GHz. Ook nu geldt: dit kan. Maar veel geruchten over de quad core Exynos 4412 SoC hebben het over een 1.5 of 1.6 GHz kloksnelheid. Een maximale kloksnelheid van 1.4 GHz past beter bij de ‘opgevoerde’ Exynos 4212 dual core SoC.
 • Een aantal mensen die de Galaxy S3 al in handen hebben gehad hebben er herhaaldelijk op gewezen dat het toestel technisch gezien de huidige concurrentie mijlenver vooruit is (bijv. HIER). Met name het scherm – een volgende generatie Amoled scherm – zou de huidige Amoled en LCD schermen doen verbleken. De specs van de GT-i9300 zoals opgedoken in de GLBench database passen niet bepaald bij het beeld dat mensen die het toestel kennen schetsen.

Als wij de bovenstaande punten afwegen – redelijk subjectief, dat is onvermijdelijk – neigen wij naar de conclusie dat het hier níet om de Galaxy S3 gaat. En dan met name omdat er nog één mogelijkheid is die juist erg goed past bij de omschrijvingen van de 9300: een Samsung Galaxy S2 Plus, of wat daarvoor door moet gaan. Een toestel met een Cortex A9 dual core Exynos SoC (de 4212), een 720p HD scherm, en een opgevoerde Mali 400 GPU die snel genoeg is om het 720p HD scherm van dezelfde framerates te voorzien als we gewend zijn van de Galaxy S2: het klinkt allemaal als een ‘nieuwe’ versie van de Galaxy S2.

Uiterlijk sinds de Galaxy S Plus en de Galaxy Ace Plus weten we dat Samsung de levensduur van een produkt graag verlengd door het oorspronkelijke model een aardig ‘boost’ te geven – qua specs – zonder daarbij het nieuwe topmodel in de weg te zitten. En dit is hoe het hierboven omschreven toestel op ons overkomt.

Dus: concluderen wij voorzichtig dat de veelbesproken Samsung GT-i9300 eigenlijk de Samsung Galaxy S2 Plus is? Wat denken jullie, waarde lezers?

(met dank aan PocketNow en GLBenchmark)
 

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. Ivar zegt

  Ik hoop nu dat het om een verbeterde versie van de Galaxy S2 gaat. Onze verwachtingen worden natuurlijk ook enorm omhoog geramd met alle specificaties die nu zijn uitgelekt.

Praat mee