Quad core in de Galaxy S3: nog maar eens bevestigd

samsung-galaxy-s3-exynos-4412-quad-300x179 Quad core in de Galaxy S3: nog maar eens bevestigdOp volle toeren – zo draait het geruchtencircus rond de nieuwe Samsung Galaxy S3 de laatste dagen. Zogenaamde afbeeldingen van het toestel duiken bij bosjes op, de één wat geloofwaardiger dan de ander, maar ook informatie over verschillende specificaties duikt nu met de regelmaat van de klok op. Vandaag was het een interview met een Samsung topman in de Korea Times dat stof deed opwaaien.

In dit interview wordt – voor de zoveelste keer – bevestigd dat de Samsung Galaxy S3 voorzien zal zijn van een quad core processor. Dit is natuurlijk goed om te lezen, maar uiteindelijk niets nieuws. Duidelijk is nu wel dat het zal gaan om een chip gefabriceerd met een 32 nanometer proces, in tegenstelling tot de 45 nm chip die bijvoorbeeld in de huidige Galaxy S2 zit. Over de voordelen van een dergelijk proces schreven wij HIER al eerder: 26% snelheidswinst en 50% minder energieverbruik – bij een gelijk aantal rekenkernen.

Indirect bevestigt de Samsung topman dus dat de processor in de Galaxy S3 dus inderdaad de Exynos 4412 zal: de eerste 4 staat voor de ARM Cortex A9 architectuur, de tweede 4 voor het aantal kernen, en de 12 voor een 32 nm proces (te vergelijk: de huidige Exynos 4210 is dus een A9 chip met twee kernen op 45 nm, en de Exynos 4212 een dual core A9 chip op 32 nm).

galaxy-s3-quad-vergelijk-processor Quad core in de Galaxy S3: nog maar eens bevestigd

Saillant detail in het interview is het feit dat Samsung expliciet een eigen modem gaat toevoegen aan de Exynos system-on-a-chip, en zich zo onafhankelijker probeert te maken van ’s werelds grootste modem fabrikant Qualcomm. De Galaxy S3 zal dus voorzien zijn van Samsung’s eigen modem technologie, met een mogelijkheid tot het maken van LTE – 4G – verbindingen. Dit zijn supersnelle mobiele dataverbindingen waar in Nederland op dit moment helaas nog geen netwerk voor is uitgerold.

De volgende stap in mobiele processorkracht is overigens de sprong naar de ARM Cortex A15 architectuur. Samsung beschikt al over een eigen Exynos SoC met deze architectuur, de Exynos 5250 (5 voor A15, 2 voor dual core, 50 voor een 28 nm proces). Een quad core variant van deze chip – logischerwijs dus de Exynos 5450 genaamd – komt waarschijnlijk te laat om in de Galaxy S3 ingebouwd te worden, of in ieder geval te laat voor de versie die in eerste instantie op de markt zal verschijnen. De Rus Eldar Murtazin liet via Twitter weten dat een quad core Cortex A15 chip pas na de zomer beschikbaar komt, maar dat hij zelf inmiddels de Galaxy S3 in vier verschillende processor configuraties heeft gezien. Of daar ook al een quad core A15 SoC bij zat liet hij in het midden. Vermoedelijk is tenminste één van deze vier een A15 configuratie (zie HIER).

(via KoreaTimes en @eldarmurtazin)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee