Eldar Murtazin en de Galaxy S3: orakel of gekakel?

samsung-galaxy-s3-eldar-murtazin-300x281 Eldar Murtazin en de Galaxy S3: orakel of gekakel?Wie ons, of het Galaxy S3 nieuws in het algemeen een beetje volgt ontkomt niet aan de naam Eldar Murtazin. Deze Russische ‘insider’ heeft er een handje van bij vlagen allerlei net-niet-conrete details de wereld in te slingeren over nieuwe telefoons, en de standaard vraag die bij zijn informatie altijd gesteld wordt is dan ook: klopt dit echt, of is het jolige onzin?

Om zijn voorspellingen een beetje te kunnen begrijpen is het zinvol om een te kijken wie of Eldar Murtazin eigenlijk precies is en doet. Veel gadget fanaten kennen de beste man in eerste instantie van de website Mobile-Review.com. Deze Russische site – met een Engelstalig gedeelte dat niet alle artikelen bevat – is een juweel voor iedereen die meer informatie over de mobiele branche zoekt dan alleen lijstjes met specs van de nieuwste toestellen. Het is dan ook belangrijk om te bedenken dat Eldar in eerste instantie niet slechts journalist is voor deze website. Hij is en/of was analist voor de Mobile Research Group, een organisatie die onderzoek doet naar allerlei aspecten van mobiele communicatie, en die met name actief is op de Russische markt.

Nu is deze MRG niet zo interessant om Eldar’s informatie lekken te begrijpen, maar zijn specialiteit zit hem dus niet alleen in het ‘weten van details voordat iemand anders deze weet’, maar in het begrijpen en duiden van bredere ontwikkelingen op de mobiele markt.

Maar Eldar doet meer, al is daar minder informatie openlijk over te vinden. Enige tijd geleden deed hij via Twitter een boekje open over zijn ‘bijbaantjes’, te weten adviesfuncties voor (bijna alle) grote fabrikanten. Zo zou hij werken, of gewerkt hebben, voor bedrijven als Sony Ericsson, Nokia, en Samsung. Dit verklaard in ieder geval waarom hij toegang heeft tot toestellen die pas maanden later onthuld worden – zoals de Galaxy S2 waar hij in de herfst van 2010 al vrolijk informatie over rondtwitterde.

Ook de ‘samensmelting’ van Microsoft en Nokia was aangekondigd door Murtazin, op een moment dat het een krankjorum idee leek. Zijn informatie is vaak het sterkst als het om langere termijnen en grotere ontwikkelingen gaat – details, over specificaties van één toestel, zijn vaak correct, en soms niet. Soms lijkt het bijna alsof hij er plezier aan beleeft om zomaar wat details de wereld in te slingeren, correct of niet. Maar dat hij door zijn werk – als blogger, als analist, en als adviseur – een unieke kijk in de keukens van veel grote spelers op de telecommarkt heeft staat als een paal boven water.

En juist bij iemand als Murtazin moet je je altijd afvragen waarom de informatie waarmee hij op de proppen komt juist nú uit moet lekken. Per slot van rekening weten ook grote bedrijven heel goed hoe je een toestel kun promoten, zonder zelf het toestel te promoten. Bijvoorbeeld het gerucht dat de Samsung Galaxy S3 een 1080p Full HD beeldscherm zou krijgen, kwam tijdens de Mobile World Congress waar Samsung geen S3 liet zijn. Voor een bedrijf als Samsung is zo’n gerucht de ultieme manier om de wereld, die net allerlei nieuwe quad core smartphones heeft leren kennen, te vertellen: ‘wacht maar…’ En daarvoor hoeft het gerucht niet eens te kloppen – als het bij potentiële klanten maar genoeg twijfel zaait om nog even af te wachten.

Dus: de vraag of Eldar’s informatie over, bijvoorbeeld, de Samsung Galaxy S3 serieus moet worden genomen kunnen wij niet eenvoudig beantwoorden. Maar het verleden leert dat ieder beetje informatie dát hij prijsgeeft spot-on kan zijn. Misschien niet de kleine details – bijvoorbeeld of de Galaxy S3 een 12 megapixel camera zal hebben – maar wel de grote lijnen – bijvoorbeeld dat de Galaxy S3, alle informatie over specs, marktwerking en PR afwegend, met afstand hét Android toestel van 2012 zal worden.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee