De Russische MTC app: een storm in een glas vodka?

samsung-galaxy-s2-mtc-app-260x300 De Russische MTC app: een storm in een glas vodka?Een virus! Malware! Je Samsung Galaxy S2 gehackt door Russen! De wilde kreten waren de afgelopen 24 uur niet van de lucht, toen menig gebruiker van de Galaxy S en Galaxy S2 plots ontdenkte dat Google Play – tot voor kort de Android Markt – aangaf dat er een vage app onder de naam MTC van de ontwikkelaar OJSC op hun toestel was geïnstalleerd. De waarheid is, gelukkig, iets minder spectaculair naar nu blijkt.

De verwarring ontstond toen een email app die standaard op veel Samsung smartphones aanwezig is dezelfde unieke naam bleek te hebben als de MTC app: com.seven.z7. Samsung’s app is echter ingebakken in de ROM van het toestel, en is niet in Google Play te vinden. Zodoende haalde het systeem van Google Play beide apps doorelkaar, en ‘dacht’ dus dat de MTC app op het toestel geïnstalleerd was. Het gevolg: in ‘Mijn Apps’ in Google Play dook plots de MTC app op.

Google zelf heeft laten weten dat bovenstaande de verwarring veroorzaakte, en benadrukt dat de MTC app bijna niemand daadwerkelijk geïnstalleerd is omdat deze al eerder uit Google Play verwijderd was. Inmiddels melden meer en meer gebruikers dat de app sinds kort inderdaad weer verdwenen is uit de ‘Mijn Apps’ lijst in Google Play, en lijkt het probleem weer opgelost.

Aangezien wij zelf geen last hebben gehad van de opduikende MTC app kunnen wij het één en ander niet direct verifiëren. Wie er mee te maken heeft of heeft gehad nodigen wij dan ook uit om bovenstaande te bevestigen danwel te ontkrachten. Alvast bedankt!

(met dank aan XDA en TheVerge)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Alex zegt

  Hij is idd vanmiddag verwijderd. En daarna een sms van Vodafone met een 3 maanden gratis aanbieding op Vodafone Mobile Protect.

  • Robertjan zegt

   Inderdaad. Het wachten duurt nu wel erg lang. Maar Samsung Nederland zal het wel weer op de laatste dag van de maand uitrollen. Ik denk niet dat ze zich kunnen permitteren om hun beloftes te breken. En technisch gezien begint aanstaande zondag het tweede kwartaal van het jaar al. Dus hebben ze nog een paar dagen om hun beloftes waar te maken 😉

  • Robin zegt

   Als je ICS echt zo graag had gewild, dan had je het al wel gehad.
   Beetje zoeken en je hebt het binnen een half uurtje gevonden, en op je S2 staan.

   Verder stelt het inderdaad niet zoveel voor, ophef om niks.

 2. Johannes van den berg zegt

  Heb zelf ook te maken gehad met deze virus app. Zelf niets gedaan, maar is inderdaad uit de lijst verwijderd. vermoed dat hij met de microsoft hotmail is meegekomen.

 3. Erdepe zegt

  Ik heb de melding inderdaad gehad. Omdat ik het niet herkende, heb ik het automatisch bijwerken gelijk uitgezet en afgesloten. Mede omdat bij de recensies van google play stond dat het een virus betreft.

 4. Tom zegt

  Ik heb gisteren het bericht over de update ook gekregen op mijn galaxy S2 T-mobile (gister middag) . De update was op dat moment niet te installeren dus ik denk dat hij al uit de market was gehaald.
  Twee andere personen die ik ken met een galaxy S2 hebben het update bericht niet gehad.

 5. Bram zegt

  Pfffff, het wordt steeds mooier met Samsung en hun Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) update. We krijgen net te horen via i4u dat de update naar Android ICS voor de Galaxy S2 is uitgesteld tot nadere order. Het vreemde is dat je zou verwachten dat de bouwer van de Galaxy Nexus al aardig wat ervaring zou hebben met Android 4.0, maar niets is minder waar.

  Eind deze maand eindigt het eerste kwartaal en aangezien Samsung had beloofd dat de update deze maand zou komen, lijkt het erop dat zij hun eigen deadline niet gaan halen. Wanneer de update er dan wel gaat komen is ook niet duidelijk en ook een reden voor het uitstellen van de update geven zij niet.

 6. charlie zegt

  Ook al zijn er maar een paar nieuwe functies op ICS, willen mensen toch steeds verandering qua uiterlijk (ik zelf ook). Ik wacht op de officiële update van 4.0 ipv het met ROM’s te doen.

  Ik heb zelf ook de update gehad, maar kon meteen aan reacties lezen op Google Play dat het geen goede zaak was ;p

 7. zegt

  Ik had ook nog ”testfile” als app in de lijst staan van Google Play, deze is ook verdwenen. Het zal dus wel opgelost, al vraag ik me af hoe die testfile binnen kwam, want die opende AllShare…

Praat mee