Whoah! Samsung werkt aan Exynos 5450 processor

samsug-exynos-5250-presentatie-300x225 Whoah! Samsung werkt aan Exynos 5450 processor

Een Exynos 5250 set up, met een WQXGA display met 2560x1600 pixels

Wie ons al een tijdje volgt, kan zich misschien nog herinneren dat we zo’n anderhalve maand geleden al een aantal mogelijke processoren voor de Galaxy S3 onder de loep namen (HIER). En even fantaseerden wij over het bestaan van een Exynos 5450 processor – een quad core ARM Cortex A15 System On a Chip. Naar nu blijkt is Samsung inderdaad met precies deze quad core variant bezig van de op dit moment veel besproken Exynos 5250 die in de volgende generatie Galaxy tablets te vinden zal zijn.

Het interessante van de Exynos 5xxx serie processoren is dat deze, in tegenstelling tot de huidge Exynos 4xxx modellen, gebaseerd zijn op een nieuwe generatie architectuur, ARM’s Cortex A15. De huidige Exynos 4210, bekend van de Galaxy S2, en de Exynos 4412 – de quad core SoC waarvan men uitgaat dat deze in de S3 zal zitten – zijn gebaseerd op de oudere Cortex A9 architectuur.

De precieze verschillen zullen we jullie besparen, maar de verwachting is dat de Exynos 5250 – de A15 dual core SoC – niet onderdoet voor de Exynos 4412 – de A9 quad core SoC. Een quad core A15 variant – de Exynos 5450 – zou dus minstens vier keer zo snel moeten zijn als de huidige dual core generatie. En dat met een energieverbruik dat omlaag gaat, in plaats van omhoog.

samsung-exynos-energie-300x225 Whoah! Samsung werkt aan Exynos 5450 processor

Energiebesparing door de stap van een 45nm architectuur (Exynos 4210) naar een 32nm architectuur (Exynos 4212)

Om het plaatje compleet te maken is de Exynos 5450 voorzien van de nieuwe Mali 658 grafische processor. Van deze laatste wordt eigenlijk verwacht dat deze pas in 2013 in smartphones zal opduiken (zie ons eerdere artikel over GPU’s HIER). Maar stiekem hopen wij natuurlijk dat Samsung tot nu toe braaf haar mond heeft dicht gehouden over deze Exynos 5450 quad core Cortex A15 chip, juist om deze samen met de Samsung Galaxy S3 te introduceren.

Aan de andere kant is het op dit moment wel heel zinvol om de vraag te stellen: is dat niet een beetje té? Zo’n SoC, met zo’n GPU – is er überhaupt wel een zinnige toepassing voor dit soort hardware binnen het Android ecosysteem?

In feite zijn de bijbehorende antwoorden: ja, het is té. En nee, er is eigenlijk niks zinvols te doen met deze hardware – op dit moment. Daarom is het zinvoller om aan te nemen dat Samsung dit soort processoren nog even in de kast houdt, bijvoorbeeld tot de lancering van de eerste Windows 8 tablets.

Op dit moment lijkt de Exynos 4412 quad core Cortex A9 SoC nog steeds de meest logische keus voor de Galaxy S3. Met een 32nm architectuur, tegenover de 45 nm modellen van Nvidia (Tegra 3), en de hele huidige generatie smartphone processoren, is de 4412 al een enorme stap voorwaarts. En hoewel de Exynos 5250 – de dual core Cortex A15 SoC – minstens zo interessant is, gaat de hele wereld er nu nog gewoon van uit dat deze chip toch echt bedoeld is voor de nieuwe generatie Galaxy tablets, vanwege de ondersteuning van een schermresolutie van 2560 x 1600 pixels.

Maar een quad core Cortex A15 chip komt eraan – de huidige ‘toptoestellen’ zijn gewaarschuwd!

(met dank aan PhoneArena)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee