Samsung showt quad core Exynos processor

samsung-galaxy-s3-exynos-logo-300x173 Samsung showt quad core Exynos processorHoewel het inmiddels zo goed als zeker is dat de Samsung Galaxy S3 straks op de markt zal komen met een quad core processor, is deze – vermoedelijk de Exynos 4412 – nog steeds niet officieel geintroduceerd. Maar het lijkt erop dat dit niet lang meer zal gaan duren.

De afgelopen dagen werd namelijk de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) gehouden. Samsung was daar ook van de partij, en hield een demonstratie van een nieuwe mobiele quad core processor. De processor in kwestie werd niet bij naam genoemd, maar de kans dat het de Exynos 4412 was is groot.

De geshowde chip had wel de vertrouwde ARM Cortex A9 architectuur die we ook in de processor van de huidige Galaxy S2 vinden. Het grote verschil, afgezien van het dubbele aantal rekenkernen, is dat de nieuwe quad core chip gebaseerd is op een 32 nm proces – de Exynos 4210 van de S2 is gebaseerd op een 45 nm proces.

Dit betekent dat er alleen al door deze schaalverkleining een flinke winst behaald is qua snelheid (26%) en energieverbruik (50%), los van de snelheidswinst die een verdubbeling van het aantal kernen met zich meebrengt.

Misschien dat Samsung volgende week op de Mobile World Congress tenminste deze nieuwe Exynos 4412 quad core processor introduceert – bij gebrek aan grootse toestelonthullingen.

(met dank aan SammyHub)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee