Galaxy S3 versus iPhone 5 in de rechtzaal

samsung-galaxy-s3-versus-apple-iphone-300x217 Galaxy S3 versus iPhone 5 in de rechtzaalIedereen die het nieuws een beetje volgt heeft wel iets meegekregen van de verbeten strijd die Samsung en Apple met elkaar voeren in rechtbanken over de hele wereld. Simpel gezegd komt het er vaak op neer dat Apple probeert Samsung produkten te verbieden op gebieden van design en veelal interface en touchscreen gerelateerde patenten – en Samsung slaat terug door Apple produkten aan te vechten op allerlei connectiviteits- en andere gebieden. Maar het is te simpel om dit alles af te doen als kinderachtig gesteggel om details. Wij willen hier een andere duiding geven aan de voortslepende juridische strijd.

Uit recente gegevens blijken een aantal verrassende feiten. Samsung is in ruim een jaar tijd uitgegroeid tot gigant op smartphone gebied. Mede dankzij de Galaxy S2, maar zeker ook door de op Android gebaseerde mid price smartphones, is het de Koreanen gelukt om in korte tijd een enorm marktaandeel te veroveren. Dit gaat zelfs zo ver, dat Samsung samen met Apple meer dan 90% van de winst behaalt die er wereldwijd jaarlijks geboekt wordt met de verkoop van smartphones. De rest van de fabrikanten – HTC, LG, Sony, Nokia, RIM, etc. – opereren qua smartphones letterlijk in de marge.

Apple en Samsung zijn zich er beiden erg van bewust dat zij samen nagenoeg de volledige markt domineren, en dat deze situatie mogelijk alleen nog maar duidelijker wordt als Samsung de Galaxy S3 en Apple de iPhone 5 introduceert. Met het uitstellen van de introductie van de S3 heeft Samsung in feite te kennen gegeven bedrijven als HTC, LG en Sony niet meer als echte concurrenten te zien. De interesse van de tech wereld in de S3 zorgt er toch wel voor dat de onthulling grootschalig in beeld zal komen – en door deze op een apart evenement te houden wordt de aandacht alleen maar onverdeelder. In feite is dit natuurlijk de strategie die Apple al jaren hanteert. En nu staan we op een punt dat beide bedrijven – niet alleen Apple –  zich het kunnen veroorloven om de rest van de tech wereld links te laten liggen.

iphone-5-galaxy-s3-300x180 Galaxy S3 versus iPhone 5 in de rechtzaalIn het licht van deze ‘strijd’, of beter: verdeling van de markt en regulering van cash flow, krijgen de slepende rechtzaken een geheel andere betekenis. Ze gaan helemaal niet om toestellen uit het verleden en het heden – ze zijn ervoor om territorium af te bakenen en te verdelen met het oog op de toekomst. Apple weet dat de Galaxy S3 een fikse concurrent voor de iPhone 5 zal zijn – en omgekeerd natuurlijk. Tel daarbij op dat beide bedrijven zakelijk gezien intiem met elkaar verweven zijn – Apple is een hele grote afnemer van Samsung onderdelen – en het bepalen wie welke design elementen, technieken en andere foefjes mag gebruiken blijkt een cruciaal deel van de ‘set up’ van de strijd die nu pas  echt op losbarsten staat.

Beide bedrijven lijken erop te rekenen dat ze in 2012 elkaars enige echte concurrent zullen zijn, en juist omdat ze zo met elkaar verweven zijn is het des te belangrijker dat de territoria juridisch afgebakend worden – is het niet voor de bedrijven zelf, dan toch op zijn minst voor de beeldvorming naar de consument toe. Hiermee willen we niet zeggen dat het juridisch getouwtrek in feite één groot PR circus is dat beiden opvoeren voor de wereld – natuurlijk gaat het wel degelijk om wie wat waar mag doen, en wie daar geld voor moet krijgen. Maar meer nog om de bestaande produkten gaan de rechtzaken om de Galaxy S3 en iPhone 5: wie mag welke foefjes gebruiken, en wie moet hoeveel geld krijgen voor welk toestel?

(met dank aan MobileReview en FoxBussiness)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

  1. Jetski zegt

    Een soort van landje pik, maar dan op hoger niveau. Gelukkig heeft Samsung in Nederland voorlopig gewonnen. Nu maar hopen dat de S3 snel gelanceerd wordt en op de Nederlandse markt komt.

Praat mee