Samsung Galaxy S3 en de quad core generatie

Toen vorig jaar Samsung de Galaxy S2 op de markt bracht was het niet de eerste dual core smartphone. Maar bijna een jaar verder kunnen we wel zeggen dat het – samen met de laat in 2011 geintroduceerde iPhone 4S – het beste dual core toestel van het jaar was. Nu in 2012 lijk alles erop dat dit het jaar van de quad core toestellen gaat worden. En ook nu is niet zeker dat de Samsung Galaxy S3 de eerste quad core smartphone op de markt zal zijn. De verwachting is namelijk dat zowel Samsung als HTC een toestel met een processor met vier rekenkernen zal introduceren op de Mobile World Congress eind februari – alleen HTC is vaak wat sneller met het in de winkel brengen van een toestel na de officiële onthulling. Maar wie er dan ook de eerste zal zijn, wij werpen een kleine blik op het handje vol quad core telefoons dat binnenkort verwacht wordt (update: of inmiddels gearriveerd is).

samsung-galaxy-s3-concept-150x150 Samsung Galaxy S3 en de quad core generatieZoals bekend zal de Samsung Galaxy S3 waarschijnlijk – nog niets is zeker, dat is zeker – dus inderdaad voorzien van Samsung’s eigen nieuwe Exynos 4412 quad core processor. En volgens het roddelcircuit zal deze draaien op een kloksnelheid van 1,5 GHz. Tevens hopen wij in de Galaxy S3 een beeldscherm aan te treffen met een diagonaal van zo’n 4,6 of 4,7 inch – uiteraard van het Super Amoled Plus HD type, met een resolutie van minstens 1280 x 720 pixels. Sommigen beweren dat een 1080p HD resolutie tot de mogelijkheden behoort – maar wat dat betreft lijkt het ons verstandiger om eerst te zien en dan te geloven. En het 1280 x 720 scherm hebben we al gezien in de Galaxy Note en de Galaxy Nexus – alleen nu graag nog zonder de Pentile subpixel matrix van het ‘gewone’ Super Amoled scherm, vandaar ‘Plus’. Op camera gebied verwachten wij op dit moment een model van 8, 10 of zelfs 12 megapixels – liefst natuurlijk met Xenon flitser, hoewel dit laatste meer wishful thinking is, en niet gebaseerd op uitgelekte informatie. Om het pakketje af te maken voegen we er nog aan toe dat de Galaxy S3 zeker zal draaien op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, waarover Samsung’s TouchWiz 5.0 interface.

htc-quad-core-150x150 Samsung Galaxy S3 en de quad core generatieVan HTC’s tegenbod – het toestel wat eerst door het leven ging als Edge, maar nu te koop is als de HTC One X – is bekend dat deze ook op een quad core SoC draait, geklokt op 1,5 GHz. In dit geval gaat het om de Nvidia Tegra 3 chip. De One X gaat mee in de huidige trend om grotere beeldschermen te leveren: maarliefst 4,7 inch meet het Super LCD 2 scherm met 1280 bij 720 pixels. HTC heeft geleerd van de kritiek op recente versies van de Sense interface, en brengt met de nieuwe One serie Sense 4.0 – een wat soberder en functioneler ogende update. De One X krijgt hiermee een wat volwassener uitstraling ten opzichte van de kakelbonte interface van eerdere Sense versies.

iphone-5-fake-150x150 Samsung Galaxy S3 en de quad core generatieDe derde en van nature grootste speler op de quad core smartphone markt zal dus Apple’s illustere iPhone 5 worden. En in tegenstelling tot de enorme hoeveelheid geruchten die zich het laatste jaar al heeft opgestapeld, weten we daar weinig meer van dat het toestel inderdaad een quad core chip zal bevatten, en dat het beeldscherm vergroot zal gaan worden naar (minimaal) 4 inch.

fujitsu-quad-core-150x150 Samsung Galaxy S3 en de quad core generatieEn vooruit – om het rijtje compleet te maken moet we ook nog de toestellen noemen van Fujitsu – dat onlangs op de Consumer Electronics Show in de VS werd getoond – en de LG Optimus 4X HD. Over Fujitsu’s quad core smartphone is nog weinig bekend – de LG Optimus 4X zal qua specificaties enigszins te vergelijken zijn met de HTC One X (4,7 inch HD scherm, 1,5 GHz Tegra 3 chip), maar de ervaring leert dat LG nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van optimalisatie. De Optimus 2X Speed was vorig jaar dan wel de eerste dual core smartphone op de markt, maar van echte processorkracht was – helaas – niet zoveel te merken.

(met dank aan CNET, en PCMag)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

  1. MJJ zegt

    HTC heeft zijn nieuwe “flagship” al geïntroduceerd. Deze heet geen Supreme maar ONE X. Deze beschikt over een 1.5Ghz quad-core proc. en inderdaad over een 8-MP camera. Voor meer info HTC One X info

Praat mee