Grafische mogelijkheden van de Samsung Galaxy S3

samsung-galaxy-s3-arm-mali-t604-261x300 Grafische mogelijkheden van de Samsung Galaxy S3Inmiddels staat zo goed als vast dat de Samsung Galaxy S3 voorzien zal zijn van een quad core processor uit Samsung’s eigen keuken – vermoedelijk gaat het om de Exynos 4412, maar we weten natuurlijk nooit helemaal zeker wat de Koreanen straks uit hun hoge hoed gaan toveren. Maar iedereen die een beetje geïnteresseerd is in de techniek onder de motorkap van de Galaxy S3 weet dat de processor zelf maar één van de onderdelen is van de volledige SoC, de System On a Chip. Bijna even belangrijk is de grafische processor – en dus gaan wij hier eens rondneuzen naar de mogelijke GPU’s die we in de Samsung Galaxy S3 kunnen verwachten.

De Samsung Galaxy S2 was voorzien van de ARM Mali 400 grafische processor – een quad core GPU met behoorlijk indrukwekkende mogelijkheden. Toch lijkt het niet meer dan logisch dat Samsung voor de Galaxy S3 op zoek is gegaan naar een nieuwe GPU. Tenslotte vraagt een HD scherm met minstens 1280 bij 720 pixels om nóg meer rekenkracht, als je iedere game gewoon op 60 frames per seconde – en geen frame minder – wilt spelen.

Veel insiders verwachten dat de Exynos 4412 – de logische quad core upgrade na de Exynos 4210 dual core van vorige jaar – voorzien zal zijn van de nieuwe ARM Mali T-604 grafische processor – de logische upgrade na de Mali 400. De Mali T-604 is prima geoptimaliseerd voor de nieuwe hardware acceleratie die Android 4.0 biedt. De Mali T-604 kan over maximaal vier rekenkernen beschikken, die – volgens de fabrikant zelf – zo’n vijf keer de rekenkracht bieden dan eerdere Mali GPU’s. Al met al lijkt de T-604 de logische kandidaat voor de Galaxy S3.

samsung-galaxy-s3-arm-t658-300x225 Grafische mogelijkheden van de Samsung Galaxy S3Waar menig ‘nerd’-hart écht sneller van zou gaan kloppen is de ARM Mali T-658. De T-658 biedt ongeveer tien keer de rekenkracht van de Mali 400, met maximaal acht cores. Echter, de verwachting is dat we de eerste mobiele telefoons en/of tablets met de Mali T-658 pas vanaf 2013 op de markt kunnen verwachten.

En dan was er afgelopen herfst al het nieuws dat Samsung een licentie heeft genomen op de laatste generatie PowerVR SGX technologie van Imagination Technologies. De allereerste Galaxy S was voorzien van een SGX 540 GPU, en de Apple iPhone 4S beschikt over de SGX 543 MP2 chip. Inmiddels biedt Imagination de SGX 544 en 554 aan, in allerlei mogelijk configuraties, van single core tot versies met maximaal 16 kernen. Of dit alles iets te betekenen heeft voor de Samsung Galaxy S3 is natuurlijk de vraag. Er wordt gespeculeerd dat de deal met Imagination mogelijk te maken zou hebben met een ander type Samsung toestel. Rara..?

Wat dit allemaal betekent voor de gebruiker – los van welke GPU er in de Galaxy S3 te vinden zal zijn – is duidelijk: méér rekenkracht! Hiermee wordt de bediening van het toestel nog vloeiender, en kunnen zelfs de zwaarste games probleemloos op HD resolutie gespeeld kunnen worden – op het toestel zelf, of op je HD televisie via de MHL/HDMI uitgang.

(met dank ARM en AnandTech)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee