De Samsung Galaxy S2 in 2012

galaxy-s2-vuurwerk-2012-300x199 De Samsung Galaxy S2 in 2012Het jaar 2011 – hét jaar van Samsung op smartphone gebied – is voorbij, en 2012 ligt voor ons. Uiteraard wensen wij al onze bezoekers een fantastisch jaar toe, ook naast hun smartphone gebruik, uiteraard. Maar wat gaat dit jaar eigenlijk brengen voor de Galaxy S2?

Zoals iedereen die het gadget gebeuren een beetje volgt weet, werd de Samsung Galaxy S2 in februari 2011 geïntroduceerd op het Mobile World Congress in Barcelona. En hoewel het nog ruim twee maanden duurde voordat het toestel uiteindelijk in de winkels lag, is het dus alweer bijna een heel jaar geleden dat de S2 de smartphone markt betrad.

Opvallend is dat in dat jaar het toestel in feite nog steeds niet overtroffen is op de meeste gebieden – alleen de nieuwe Super Amoled HD schermen van nu zijn het scherm van de S2 resolutie-technisch een stap vooruit. Maar de dual core Exynos processor is nog steeds één van de allersnelste op de markt. Zeker is dat de Galaxy S2 nog lang niet tot de ‘vorige generatie’ smartphones behoort. Dit is nogal een prestatie, gezien de voor de rest razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van mobiele technologie.

samsung-galaxy-s2-ics-tw-300x187 De Samsung Galaxy S2 in 2012De rek is dus nog lang niet uit het toestel. Dit wordt onderstreept door de eerste belangrijke ontwikkeling die de Galaxy S2 dit jaar gaat meemaken: de update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De eerste semi-officiële Android 4.0 ROMs zijn inmiddels uitgelekt, en hopelijk zal Samsung eind deze maand al kunnen beginnen met het uitrollen van de update. Uit de vroege versies van de update blijkt dat Android 4.0 op de Galaxy S2 vooral een ‘ontwikkeling onder de motorkap’ zal zijn. Samsung heeft TouchWiz 4.0 – dezelfde versie die we nu al op de Galaxy S2 zien – simpelweg overgezet naar de nieuwe Android versie.

Uiterlijk zal er dus niet zo heel veel veranderen na de update – tenminste niet op het eerste gezicht. De menus zien er wel overzichtelijker en gebruikersvriendelijker uit, maar de echte veranderingen zijn vooralsnog niet direct zichtbaar. Het structurele gebruik van de krachtige grafische processor van de Galaxy S2 om de volledige gebruikersinferface te laten zien zorgt voor een nóg snellere, directere interactie. Nu was dit al niet slecht op de huidige S2, maar het kan dus nog beter. Ook zal het – waarschijnlijk –  mogelijk zijn om je toestel te unlocken door middel van de ingebouwde gezichtsherkenning. Deze feature was al eerder beloofd, maar uit eindelijk geschrapt voor de uiteindelijke release van de S2.

Voor een uiteindelijk overzicht van de veranderingen na de update zullen we nog even moeten wachten.

mwc-2012-300x214 De Samsung Galaxy S2 in 2012Maar wie een beetje oplet, weet natuurlijk dat eind volgende maand wederom de World Mobile Congress in Barcelona op de agenda staat. En inderdaad, de algemene verwachting is dat we dan voor het eerst de volgende Galaxy S telefoon te zien zullen krijgen: de (oei, verrassend) Galaxy S3. En waarschijnlijk wordt dat dan ook gelijk de eerste telefoon die de Galaxy S2 op alle gebieden duidelijk voorbij zal streven. Dit maakt de Galaxy S2 natuurlijk niet tot een minder goed toestel. Het betekent dat de S2 niet langer Samsung’s ‘vlaggeschip’ zal zijn – en dus een verder dalende prijs. Op dit moment weten we nog niet of Samsung de S2 gewoon goedkoper gaat maken, of dat er – net als met de eerste Galaxy S gebeurde – een soort Galaxy S2 Plus gaat komen.

Na bijna acht maanden op de markt is nog iets duidelijk: nu pas is er sprake van dat veel games en andere applicaties daadwerkelijk geoptimaliseerd zijn voor het soort geavanceerde hardware als dat van de Galaxy S2. Dus hoewel de S2 gewoon de S2 blijft, zal de gebruikerservaring ook in de loop van dit jaar gewoon blijven verbeteren – dus door zowel de update naar Android 4.0, als de beter wordende games en apps. Eigenlijk is dit precies zoals we al in mei aanstipten in DIT artikel.

samsung-kies-300x171 De Samsung Galaxy S2 in 2012Wat blijft er dan nog over voor de Galaxy S2 in 2012?

Wat ons betreft wordt 2012 het jaar waarin Samsung eindelijk van Kies als voornaamste update platform afstapt, en het OTA (Over The Air)  update proces voor iedere gebruiker tot standaard verheft. Geruchten hierover zijn niet nieuw (HIER), maar definitieve implementatie zou een grote stap voorwaarts zijn. En met een beetje geluk komt de roze Galaxy S2 (check ‘m HIER) tóch nog naar ons land – maar daar durven we amper op te hopen natuurlijk…

Voor nieuwe ontwikkelingen op S2 gebied blijven wij natuurlijk dé blog van Nederland, de laatste S2 aanbiedingen vind je nog steeds HIER, en voor informatie over de aankomende de Galaxy S3 kun je prima terecht op onze  Samsung Galaxy S3 blog.

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Angh zegt

  Ook ik ben nog steeds in mijn nopjes met m’n galaxy S2 …
  Heb hem mei 2011 gekocht, en geen minuut spijt van gehad! Hooguit zoals bijna iedereen gemopperd op KIES …

  Na de innovate en de omnia HD 8910 (die geen omnia genoemd mocht worden), die beide op symbian draaiden, is deze android gestuurde telefoon top of the bill !!!

  Wat ik wel een beetje jammer vind, is dat je geen kleurenschema kunt kiezen. Met de eerste versie was het mogelijk om je smsjes een ietswat andere layout te geven, maar die is nu ook nog maar in 1 standaard uiterlijk …
  Wat me soort is dat na het herstarten vna je telefoon de gerubriceerde applicaties spontaan uit de mapjes geplaats worden.

 2. Steef zegt

  Heb een aantal dagen de laatst leak van Samsungs 4.0 firmware de XXKP8 uitgeprobeerd. Samsung is al in een ver gevorderd stadium met deze update. Zon beetje alles werkt er zullen alleen nog wat dingen getweakt moeten worden zoals touch gevoeligheid en batterij leven. Het wordt een leuke update die wat zaken toevoegd zoals android 4.0 multitasken, webbrowsen, notoficatie swiping, face unlock, instellingen app en wat meer hardware versnelling. Al met al wel wat leuke tweaks om naar uit te kijken….

 3. zegt

  Ik en mijn SGS2 zijn onafscheidelijk!

  ik hoef geen andere telefoon weer 😛

  en ik ben benieuwd naar de update en enige waar ik over mopper is dat KIES :S

 4. Erik zegt

  idd, ik ben ook een zeer tevreden gebruiker sinds mei vorig jaar. Ik kijk echt uit naar ICS, en dan vooral vanwege nog snellere UI en hopelijk minder wake lock issues.

  • Steef zegt

   Knoeien met Odin?
   – Firmware downloaden;
   – Firmware selecteren als PDA in Odin;
   – Smartphone in download mode zetten met homebutton+ volume down+ aan/uitknop;
   – Start drukken in Odin, even wachten…en klaar.
   Hoe bedoel je knoeien? Kind kan de was doen…….

 5. ArjenP zegt

  ben stiekem toch een beetje huiverig voor de volgende update, vooral na de update naar 2.3.6. heeft het toch wel een poosje geduurd voordat alle problemen tot het verleden behoorde, nu op dit moment ben ik helemaal happy met mijn SGS2.

   • Tom zegt

    Mij heeft het hard resetten van het toestel het reboot probleem opgelost.
    Je bent wel (zo goed al) alles kwijt.
    Maar dat is zo weer ingesteld/gedownload 😉
    Had ik weer wat te doen 🙂 ghehe.

Praat mee