Oi mate! Samsung Galaxy S2 versus Galaxy Nexus

galaxy-nexus-v-galaxy-s2-300x225 Oi mate! Samsung Galaxy S2 versus Galaxy NexusSamsung gaat hard dit jaar, erg hard. Niet alleen is de Galaxy S2 dé smartphone van 2011, maar ook de Galaxy Note en de gloednieuwe Galaxy Nexus zijn toestellen om ‘u’ tegen te zeggen. Eerder vergeleken we de Galaxy S2 al met de Galaxy Note (HIER). En dus is het nu tijd om de S2 naast de Galaxy Nexus te leggen.

De Galaxy Nexus is in feite het volgende toestel in Google’s eigen Nexus serie. Deze serie wordt niet zozeer door Google gebouwd – sinds vorig jaar door Samsung dus – maar beschikt wel over een onversneden Google Android besturingssysteem. Op een Nexus telefoon vind je dus geen TouchWiz interface, maar de pure Android omgeving zoals Google deze bedoeld heeft. Het bijzondere aan de Galaxy Nexus is dat dit de eerste telefoon is met de aller-, allernieuwste versie van Android, 4.0 Ice Cream Sandwich. Zoals bekend zal ook de Galaxy S2 een upgrade krijgen naar deze Android versie – maar de vraag is nog wanneer precies.

Naast Android 4.0 zijn er nog een aantal punten waarmee de Galaxy Nexus opvalt. Zo is er het Super Amoled HD scherm met een diagonaal van maar liefst 4.65 inch (de S2 heeft ‘maar’ 4.3 inch), en een resolutie van 1280 x 720 pixels – de S2 moet het doen met 800 x 480. Wel moet gezegd worden dat de Nexus niet meer beschikt over fysieke knoppen – de extra schermgrootte van het toestel wordt gebruikt om de permanente software toetsen van Android 4.0 weer te geven. Ook is het Amoled scherm van de Galaxy Nexus niet van het ‘Plus’ type waar de S2 wel over beschikt. Dus hoewel het beeld natuurlijk superscherp is door de hoge resolutie (en een pixeldichtheid die erg dicht tegen die van Apple’s Retina display aanzit), is de kleurweergave meer vergelijkbaar met die van de eerste Galaxy S.

Om één of andere reden hebben de heren en dames en van Google en Samsung besloten om de Nexus te voorzien van een 5 megapixel camera, die zowel in resolutie als in kwaliteit wel wat onder doet voor die van de Galaxy S2.

samsung-galaxy-nexus-versus-galaxy-s2-300x225 Oi mate! Samsung Galaxy S2 versus Galaxy NexusQua processor beschikt de Nexus evenals de S2 over een 1.2 GHz dual core model – maar waar de S2 uitgerust is met Samsung’s eigen Exynos processor, is er in de Nexus een Texas Instruments OMAP 4460 CPU te vinden. Beide toestellen hebben dus aan rekenkracht geen gebrek, maar de Nexus is uitgerust met dezelfde grafische processor als de eerste Galaxy S – zeker niet de Mali 400 die we in de S2 vinden, en een opvallende beslissing, wat ons betreft.

Verder vinden we in de Galaxy Nexus alles wat we in de S2 ook tegen komen: van 1080p HD video opnemen, tot 16 GB interne opslagcapaciteit.

Dus om alles nog even kort maar krachtig op te sommen: de sterke punten van de Galaxy Nexus zijn de hoge resolutie, het grote scherm, en de nieuwste versie van het Android besturingssysteem. Toch denken wij dat de processor en de camera wat gaan onderdoen voor de Galaxy S2, zeker zodra ook deze de update naar Android 4.0 krijgt.

De Galaxy Nexus is dus vooral interessant voor iedereen die nú al Android 4.0 wil gebruiken, en dan met name in een vorm die niet door Samsung is aangepast – en die er natuurlijk graag zo’n groot en scherp scherm bij wil hebben.

Wie de twee toestellen mooi naast elkaar wil zien, en een mooi accent graag op de koop toe neemt, kant terecht bij het onderstaande filmpje waarin meneer Sam J Pullen de toestellen aan een paar benchmark tests onderwerpt (en laat zien dat ze elkaar snelheidstechnisch niet veel ontlopen).

De Galaxy Nexus is zeer binnenkort leverbaar in ons land, en nu al te bestellen bij, onder andere, Typhone, GSMWijzer en Studentmobiel.

(met dank aan SamPullen)

Galaxy deal tips

Praat mee