Samsung brengt nieuwe Exynos 4412 quad core processor

samsung-galaxy-s3-mockup-300x148 Samsung brengt nieuwe Exynos 4412 quad core processorThe race is on: amper een jaar geleden werd er nog flink gestreden om de titel ‘eerste dual core smartphone op de markt’, maar nu, eind 2011, gaat het om niks minder dan het op de markt brengen van een telefoon met quad core SOC (System On a Chip). Van Nvidia weten we al langer dat de nieuwe Tegra 3 chip – ‘Kal el’ – eraan komt, en dus kan Samsung niet achterblijven. En dat doet de Koreaanse fabrikant ook niet. Sterker nog, het is zo goed als zeker dat de Exynos 4412 SOC onderweg is naar de consument – een quad core CPU met een kloksnelheid van rond de 1.5 GHz. De Exynos 4412 is één van Samsung’s eerste chip die gebaseerd is op een 32 nanometer architectuur – dit in tegenstelling tot de 45 nm technologie van de Exynos 4210 van de Galaxy S2, en de 40nm van de Tegra 3. Deze schaalverkleining leidt tot snellere data verwerking, en een lager energieverbruik.

En om deze berichten nog wat meer ‘schwung’ te geven, zijn er geruchten dat de Exynos 4412 wel eens voorzien zou kunnen zijn van de ARM Mali T604 grafische processor. De Mali T604 is minstens een factor vijf sneller dan de Mali 400 die in de Galaxy S2 te vinden is.

Wél is de Exynos 4412 nog gebaseerd op Cortex A9 processorkernen, en niet – waar velen op hopen – de nieuwe Cortex A15. Dus óf de Galaxy S3 zal nog niet de stap maken naar de Cortex A15 processoren, óf Samsung heeft voor de Galaxy S3 nog een geheime troef achter de hand. Maar volgens ingewijden – die ook goed op de hoogte zijn van Samsung’s bezigheden achter de schermen – zal het nog tot 2013 duren voordat we de A15 chips in een smartphone aantreffen.

Hoe je het ook wendt of keert: als de Galaxy S3 inderdaad voorzien zal zijn van de Exynos 4412 SOC, is deze minstens 2,5 x zo snel als de Galaxy S2, en 5x zo snel op grafisch gebied. Tel daarbij op dat de S3 zal draaien op Android 4.0 Ice Cream Sandwich – de eerste smartphone versie van Android met volledige hardware acceleratie van grafische taken – en we kunnen er zeker van zijn dat de S2 een oude trage opa zal lijken naast de Galaxy S3.

(met dank aan AndroidAndMe en @gauravh1)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee