Apple iPhone 4S versus Samsung Galaxy S2

iphone-4s-galaxy-s2-vergelijk Apple iPhone 4S versus Samsung Galaxy S2En daar was ‘ie dan: de lang verwachte iPhone 5, die …. ownee, overnieuw.

Daar was ‘ie dan: de wat minder verwachte iPhone 4S – een iPhone 4 met hardware die weer up to date is!

In een lang en grijs verleden (in telecom land wil dat zeggen: máánden) schreven wij hier al een paar artikelen die de Galaxy S2 vergeleken met de concurrerende toestellen (bijvoorbeeld HIER, of HIER). Het lastige toen was dat het eigenlijk niet echt relevant was om de iPhone 4 in de vergelijking te betrekken: deze was te oud, en duidelijk nog van een eerdere generatie. Het wachten was dus op Apple’s nieuwste iTelg, zodat we deze eindelijk in een vergelijking konden gaan betrekken. En nu, na toch wel aardig lang wachten, is het dan zover!

iphone-4s-galaxy-s2-specs-vergelijk Apple iPhone 4S versus Samsung Galaxy S2

(tabel met dank aan Engadget.com)

Duidelijk is dat Apple de 4S brengt onder het motto: ‘don’t change a winning team’. En dus kunnen we zeggen dat Apple in feite – zoals de naam natuurlijk ook suggereert – een dual core iPhone 4 op de markt gaat brengen. Duidelijk is dat Apple heeft besloten in ieder geval op veel gebieden niet onder te willen doen voor de huidige generatie dual core Android toestellen, zoals de Galaxy S2.

De iPhone 4S is voorzien van een – door Samsung geproduceerde – 1 GHz dual core Apple A5 processor, die ook al een tijdje in de iPad 2 te vinden is. Dit is een flink snelle SoC (system on a chip), die niet onder doet voor de Exynos SoC van de Galaxy S2. Vermoedelijk beschikt de 4S nog wel over ‘maar’ 512 MB intern geheugen, tegen de 1 GB van de S2.

De camera aan de achterzijde beschikt, net als de S2, over een resolutie van 8 megapixel – die aan de voorzijde over een ‘VGA resolutie’, dwz. 0.3 megapixel (de S2 heeft voor een 2 megapixel camera). Wel kunnen beide toestellen 1080p HD video opnemen, met 30 frames per seconde.

De iPhone 4S heeft zijn bekende Retina scherm natuurlijk gewoon behouden, met de hoge 960 x 640 resolutie (de S2 heeft een scherm met 800 x 480 pixels). Verrassend is wel dat het scherm ook even groot (of klein) is gebleven: 3.5 inch – nog steeds een stuk kleiner dus dan het 4.3 inch Super Amoled Plus scherm van de S2.

Qua afmetingen blijft de 4S gelijk aan de iPhone 4, en is dus compacter (een centimeter korter, acht millimeter smaller, maar niet dunner) dan de Galaxy S2. Ook blijft de 4S zo’n tien gram zwaarder dan de Galaxy S2.

Een indrukwekkende feature op de iPhone 4S is de Siri spraakgestuurde ‘assistent’, die gewone spreektaal omzet in bruikbare actie op de telefoon. Helaas bevindt Siri zich op dit moment nog in de zogenaamde beta-fase, en zal voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn.

Als we de specificaties van beide toestellen naast elkaar leggen kunnen we zeggen dat ze aan elkaar gewaagd zijn, ware het niet dat we – zoals bij iedere vergelijking tussen een iOS en Android toestel – uiteindelijk toch een beetje appels (ja haha, flauw hoor) met peren zitten te vergelijken. Duidelijk is dat Apple’s nieuwe iPhone niet – zoals door velen verwacht – de leiding overneemt in de mobiele, technologische race. Wél loopt het toestel eindelijk de achterstand op de Galaxy S2 (bijna) in. Maar wie twijfelt tussen beide toestellen zal toch op zijn of haar eigen smaak moeten afgaan.

De iPhone 4S is vanaf nu te bestellen bij T-Mobile (HIER) – voor Galaxy S2 aanbiedingen kun je HIER terecht.

(met dank aan Engadget)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. killian zegt

  heerlijk gevoel om zelfs na +/- 3 / 4 maanden toch nog een beest van een telefoon in mijn bezit te hebben. android / samsung ALL THE WAY!

  • Pieter zegt

   @killian: Idd ja voelt wel fijn ja. Maar waar ik aan zit te denken is om gewoon een tweede simkaart te bestellen, en dan gewoon beide toestellen te gebruiken. 😀

 2. tonytrimb zegt

  Het is jammer dat apple niet met een speterende verbetering komt en de S2 voorbij streeft.
  Dit is namelijk heel gezonde competitie en zorgt er voor dat de eerstvolgende samsung minimaal aan deze eisen zal voldoen. Samsung kan dus voorlopig weer rustig aan doen en hoeven de heren van R&D geen overuren te maken. jammer voor iedereen, of je nu een samsung of een iphone wil hebben.
  Het lijkt er op dat apple zijn marktaandeel wil vasthouden, en de mensen die twijfelen om toch van hun iphone over te stappen op de S2, toch over te halen om voor de 4s te kiezen.
  Minimale investering voor apple, maar wel een slimme tussenstap. de 5 is gewoon nog niet klaar..

 3. Marco zegt

  Zo zie je maar, dat Samsung “heer en meester” is geworden in het smart/super phone segment.

  Al zal ik er niet aan twijfelen dat de 4S spectactulaire prestaties laat zien, zelf de 3GS die al ruim 2,5 jaar oud is levert nog prestaties die vandaag de dag prima meekunnen.
  Apple slaat de spijker op de kop met goede snelle simpele software.

  Zelf heb ik een SGS2, waar ik zeer te vreden over ben. Ik zal ook niet meer overstappen naar Apple, aangezien ik de toestellen te minimaal vind, geen revolutie, maar telkens een kleine verbetering.

  Ik ben gek op mijn S2, het is een beest van een telefoon, waarmee nu al geschiedenis is geschreven.

  • Daejji zegt

   Dat jij een S2 wil en kiest is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.
   Maar jij zegt dat je geen iPhone neem omdat er geen revolutie inzit maar telkens een kleine verbetering???

   Alsof Samsung wel telkens grote verbeteringen heeft en daar wel kunt spreken van revolutie??
   Stap van Samsung S naar de S2 is niet veel anders dan de iPhone 4 naar 4S.

   Beetje rare redenering.

 4. zegt

  Helaas kan Steve Jobs het vervolg van de succesvolle iPhones en overige i’s niet meer meemaken. Welk merk je ook als persoonlijke voorkeur hebt, Apple heeft de visie op vorm en functie zeker veranderd, ook voor Samsung.

  • Technocrat zegt

   True. Eens!

   Vooral het omarmen, en perfectioneren, van de multi-touch technologie en met name de applicatie ervan in mobiele toestellen! Dit blijft nog steeds, schijnbaar door de meesten, een overziene feit…

 5. Jive08 zegt

  Apple is vanaf het begin af aan marktleider geweest in touch telefoons,
  Heeft nu een korte pauze ingelast om te kijken wat andere merken kunnen
  zonder hun revolutionaire modellen (niet veel dus) en zal de iPhone 5
  uitbrengen met een 3D camera en scherm. Suc6 Samsung

  • august zegt

   Echt ja.. zo werkt het? Pauze om te kijken wat anderen kunnen? En de conclusie is ‘niet veel dus’? Je wijsheid zal menigeen doen wegkwijnen inafgunst. Rap, breng ons meer verlichting, voor we integraal verloren zijn.

  • killian zegt

   een pauze ingelast?
   wat dacht je van deze dan?!

   apple is met de 4s gekomen om toch nog te proberen mee te kunnen concureren met samsung omdat ze bang worden. nou, nieuwsflash apple is over.

   als google android voor alle telefoons houd en niet alleen voor de motorola’s die ze hebben over gekocht dan is apple zeer binnekort weg.
   reken daar maar op

 6. Daan zegt

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie was teleurgesteld door de iPhone 4S, ik ben ook een tijdje opzoek geweest naar een Android device. Toch ga ik voor de iPhone 4S, waarom?

  Ik heb een iPad en een Macbook Pro, de samenwerking van de meerdere Apple producten is ongekend, zeker door iOS5. Want dat vergeten mensen, maar de iPhone 4S is niet alleen de hardware maar ook die gigantische mooie update van de software.

  De resolutie van het scherm is ongekend, zoals ook te zien is in de tabel hierboven veel hoger dan die van de S2, terwijl de S2 een groter scherm heeft.

  Design, ik vind de iPhone 4(S) veruit de mooiste telefoon die uit is gebracht. By far, maar dit is een mening dus daar valt natuurlijk over te twisten. Ook vind ik dat de S2 te plastic is. Dit valt natuurlijk op te lossen met een hoesje maar dat is niet mijn manier van werken. iPhone 4 voelt stevig, je hebt echt wat vast, dat mis ik met de S2.

  Android, momenteel is het besturingssysteem van Google nog niet volwassen genoeg om goed te kunnen draaien, natuurlijk is de S2 een beest van een telefoon, met specs waar je een paar jaar geleden niet van had kunnen dromen. Maar Android benut dat niet genoeg, logisch ook als het open source software is en op bijna elke telefoon te installeren is. Alleen ik hoef het (nog) niet op mijn telefoon. Nog niet goed genoeg uitwerkt, misschien in de (nabije) toekomst.

  De Samsung S2 is zeker een goede telefoon, alleen het wordt vooral genekt door de nog niet volwassen software, jammer want er valt veel meer uit te halen!

 7. Mark zegt

  Bla bla bla ik heb nu al 4 jaar een een iphone (en ja nu een 4s)nog nooit iets mee gehad. Ik probeer nu een galaxy van mijn vriendin te fixen omdat hij het ineens niks meer doet en na een aantal forums te lezen blijkt dat ik niet de enigste wat een waardeloos toestel. En dat android is helemaal om te janken. Nee geef maar mijn iphone met ios.5 betaal liever iets meer voor een toestel wat wel altijd werkt. Iplv dat cheap-ass flut besturings systeem als android. En dan het nog maar te zwijgen over samsung. En ja bla bla bla met android kun je veel meer hoor ik die nerds nu al zeggen. NOU EN!! Ik wil gewoon een toestel wat goed werkt.

  • Gerda zegt

   Beetje late reactie, maar ben nu pas weer op zoek naar een nieuwe telefoon.
   Ik heb al jaren iedere keer weer een samsung, nog nooit problemen mee gehad.
   Vind de iphone ook een mooi toestel, maar toch een beetje klein scherm (ouderdom he, slechter te lezen zonder bril)

 8. Stan zegt

  Al doende maakt het voor mij niet zoveel uit of het nou een s2 van Samsung of een 4s van Apple is.

  Natuurlijk heeft elke mobiel zijn goede en zijn slechte kanten, maar ze kunnen allemaal apps draaien, op internet surfen. En wat ‘vele’ mensen vergeten is dat een mobiel van oorsprong gemaakt is om te ‘bellen’!

  Ik zelf vind natuurlijk ook dat de ‘extra-features’ als apps, internet etc. erg bruikzaam zijn en een extra waarde toevoegen. Zowel de s2 als de 4s heeft dit in zijn eigen manier weten te voorzien. Handig vind ik dus.

  Maar let niet alleen maar op de ‘concurrentiestrijd’ tussen (vooral) de Samsung’s en de Apple’s, maar profiteer ook van het feit dat smartphones voor bijna iedereen goed te gebruiken zijn en de wereld weer een stukje weizer maken!

  Als ik deze over het algemeen zou waarderen met cijfers:
  – Samung Galaxy S2; 9,2
  – Apple iPhone 4S: 9,3

 9. Johan zegt

  Nog steeds in dubio een 4s of een s2… Wat ik van veel vrienden hoor is dat ik de iphone beter zou kunnen kopen “omdat het gewoon werkt” blijkbaar is er dus iets wat Apple doet wat goed “voelt” ja subjectiever kan ik het niet maken.. Gezien de specificaties is de s2 de betere telefoon maar hoe zit het met gebruiksgemak, doet de telefoon wat hij moet doen of zijn het net die kleine irritaties die zich in 0,5 seconde voordoen op momenten wanneer je ze net niet kan gebruiken wat de keuze voor het toestel de doorslag kan geven.. Iemand misschien beide toestellen in bezit of overgestapt van Android naar iOS?

  • Pieter Balkenende zegt

   @ Johan, Ik ben inmiddels weer teruggegaan naar iOS, niet uit liefde voor Apple, maar omdat ik iOS een systeem met (voor mij) minder irritante probleempjes. Ik vond het bijvoorbeeld heel vervelend dat m’n Samsung steeds een piepje geeft als de batterij vol is. Dit kan je niet uitzetten. Ook de spraakbesturing (die ik vaak per ongeluk opstartte) kan je niet uitzetten. En het meest storende vind ik het waardeloze programma Kies, wat updates niet altijd ziet, mijn muziek met plopjes op m’n Samsung zet, en ook al niet altijd in de goede volgorde. En de slechte support van Samsung qua software-updates. Updates worden slecht gecommuniceerd wanneer beschikbaar, en nu de S2 al bijna (een jaar?!) op de markt is, heeft Samsung het toestel nog altijd niet van Software voorzien die de dual-core processor optimaal benut. Dat vind ik ronduit jammer. Iedereen kan hier zelf iets van vinden, maar voor mij waren dit genoeg ergernissen om weer terug op een iPhone te gaan. Ik hoop dat je dit iets meer duidelijkheid geeft 🙂

 10. dennis zegt

  ook ik ben een samsung fan ik gebruik zelfs nog een oud model puur om te bellen en te smsen de s2 die ik ook gebruik vooral onderweg begint mij de sinds de laatste update behoorlijk tegen te vallen deze loopt vaak vast op inderdaad momenten dat je het niet kunt gebruiken of te wel te pas en te onpas ik wacht nu op de laatste update en kijk hoe deze werkt maar als dit ook weer geen verbetering is stap ook ik over op ios

Praat mee