Galaxy Note: tablet of telefoon?

samsunggalaxynote-screen-300x162 Galaxy Note: tablet of telefoon?Met de introductie van de Galaxy Note doet Samsung niet alleen een poging om de smartphone nóg meer beeldscherm te geven –  de Koreaanse fabrikant probeert in feite een nieuw mobiel platform in de markt te zetten. Waar het er op dit moment nog op lijkt dat de mobiele gebruiker op termijn twee apparaten gebruikt – telefoon en tablet – slaat Samsung een brug.

De Galaxy Note is in al zijn functionaliteit en vormgeving nog duidelijk een smartphone. Maar het is geen telefoon voor de ‘gewone’ beller. Met het 5.3 inch scherm is zoveel meer mogelijk – zelfs meer dan met bijvoorbeeld het 4.3 inch scherm van de Galaxy S2. Die ene inch, in combinatie met de flink verhoogde schermresolutie zorgt ervoor dat het toestel een echt media platform wordt. Browsen is niet meer ‘smartphone browsen’ – browsen lijkt nu veel meer op de ervaring zoals tot nu toe alleen een tablet die biedt.

Ook biedt het grote scherm plaats aan applicaties met meerdere vensters – denk wederom aan bijvoorbeeld de tablets apps die je vindt op de Galaxy Tab 10.1. De Galaxy Note zou veel consumenten wel eens een lastige keus kunnen besparen: koop ik wel of geen tablet, al dan niet met bijbehorend data abonnement. Met de Note heb je het beste van beide werelden – hoewel sommige mensen misschien zeggen dat je juist beide werelden nét niet hebt dan. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat de Galaxy Note een ideaal toestel is voor de fanatieke smartphone gebruiker die veel media consumeert, maar ook op zijn sociale contacten en email verkeer graag centraal beheert – op zijn telefoon dus. En dan hebben we het hier nog niet eens over de zakelijke en creatieve mogelijkheden die het toestel biedt.

Daarover binnenkort meer!

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Martin zegt

  Eindelijk een waardige opvolger van de Dell Streak, die ik helaas heb laten vallen. Kom maar op, en ik hoop dat de camera die erop zit ook een beetje OK is, want dat bevalt me nu prima aan mijn SE X10.
  5 Inch is echt prima, gaat net in je spijkerbroek, kun je prima vasthouden. Een beetje lomp misschien, maar dan wel weer erg handig in gebruik.
  Ik hoop op een HID BT Profiel, zodat ik ook het toetsenbord weer erbij kan gebruiken!

  • Arthur Dent zegt

   De Note is natuurlijk gewoon een stap of twee verder qua technologie, dus sneller, een scherm met een veel hogere resolutie, etc. Qua afmetingen zijn beide toestellen wel redelijk vergelijkbaar, al is de Streak nog iets groter (en een stuk zwaarder), ondanks zijn kleinere scherm.

 2. jeroen zegt

  aan martin ik heb 2 jaar geleden ook een se x10i gehaald en uit ervaring kan ik zeggen de grootste rotzooi die ik ooit gehad heb
  dinsdag 20 maart krijg ik men note ik hoop maar ben er bijna zeker van dat dat het waard zal zijn

 3. zegt

  Ik heb de Note zelf nu bijna een week, en moet zeggen dat het een erg fijn toestel is.

  Hiervoor heb ik anderhalf jaar gebruikt gemaakt van een HTC Desire HD, en moet zeggen dat ik de overstap van Sense naar TouchWiz erg wennen vond.
  Nu ik het toestel een paar dagen heb gebruikt moet ik zeggen dat ik zeer tevreden ben over het apparaat.

  Naar mijn mening is de Sense interface een stuk uitgebreider en aanpasbaarder dan de TouchWiz interface.

  Ondanks dat blijft de Galaxy Note een zeer fijn toestel.

  Voordat ik hem kreeg twijfelde ik een beetje over het praktische aspect van de telefoon, maar na hem in ontvangst te hebben genomen en het toestel uitgeprobeerd te hebben valt dat allemaal hartstikke mee.

  De telefoon is goed mee te dragen in de broekzak en houdt prima vast (Nu moet ik zeggen dat ik vrij grote handen en dikke vingers heb, dus voor mij is dat een ++).

  De levensduur van de batterij is goed wanneer je de aangepaste spaarstand inschakelt, en mocht je echt een Efficiency freak zijn kun je altijd nog een app als Automatic Task Killer installeren, die alle apps afsluit welke ongewenst op de achtergrond blijven draaien.

  De interface werkt verder erg soepel en heeft (nog) geen last van haperingen.
  De S Pen werkt erg accuraat en ook mijn handschrift is onmiskenbaar te onderscheiden met die van anderen.

  Ik hoop dat de update naar ICS snel zal uitkomen, want ik ben al erg gewend geraakt aan deze firmware en vind hem ondanks alles toch nog wat beperkt.

  Mijn eerste ervaringen met een Android telefoon was op een Sony Ericsson Xperia X10. Ondanks dat het toestel in feite best fijn werkte, was hij erg fragiel en zat er na 1 val al direct een barst in het scherm, waarna mijn telefoon gelijk de weg kwijt raakte.
  Ook vond ik dat het toestel een zeer korte batterij levensduur had en was hij erg beperkt kwa doen en laten (mening opgebouwd na ervaring met Desire HD).

  Mijn ervaring met de Desire HD is tot nog toe nog steeds de beste van allen, ondanks dat deze over een SC CPU beschikt welke op 1GHz is geklokt en over het algemeen wat trager werkte als mijn huidige Galaxy Note. Ook beschikte de Desire HD over minder werkgeheugen, maar daar was tijdens gebruik weinig van te merken.

  De Note is verder een zeer fijn toestel, en ik hoop dat de Update mijn ervaring met de Note t.o.v. mijn ervaring met de Desire HD zal overtreffen.

  Voor iedereen die een Note wil aanschaffen, wees gerust, het is een ZEER Prettig toestel!

  • Niek zegt

   Hoi Danny,
   Ik deel je mening. Had een HTC Sence en nu de Note. De functionaliteit van enkele toepassingen vond ik de HTC beter. Echter het gebruikersgemak van grote scherm, snelheid, foto/film en de pen in functie heeft zeker een toegevoegde waarde in vergelijking met HTC.
   Ik ga zo android 4.0 installeren…ben benieuwd!

 4. Niek zegt

  Kom op…met z’n allen. Zijn we nu werkelijk vergeten dat we vroeger alleen de hoorn van een telefoon konden nemen…met beperking van mobiliteit….en waar je al achter kon verschuilen zo groot was dat ding.
  Ik heb een Note en het bevalt mij veel beter dan de kleinere versies…en ja m’n zak van broek en/of colbert is groot genoeg..ik ben heel blij…ben zelf produktdesigner en voor mij geen apple

 5. Arjen zegt

  Ik “had” een Galaxy S (1) die ik helaas in mijn colbertje heb laten crashen in mijn kofferbak-klep. 🙁
  Daar kan een Galaxy dus niet echt tegen hoewel hij nog volledig functioneert met veel barsten in het scherm. Je haalt alleen je vingers open tijdens het swypen etc, Niet echt functioneel dus. Voor € 60,- een iPhone 3GS overgenomen (als tussen-oplossing) van een collega maar a.s. zaterdag mag ik mijn abo verlengen dus ik ben weer aan het kijken naar een nieuwe smartphone. Ik moet zeggen dat het “apple-systeem” naadloos aansluit op andere iOS apparaten maar ik vind het toch wel een erg beperkt systeem.
  Met beperkt bedoel ik: het werkt met andere apple systemen. Wat daarbuiten ligt doet niet mee. Hoewel het er grafisch wel erg gelikt uit ziet.

  Mijn vraag:
  Hoe bevalt jullie de Note mbt het bekijken van Office documenten (Word, Excel) en is de note bruikbaar om bijvoorbeeld een on-screen Powerpoint presentatie te geven tijdens een gesprek met een klant?

  Ik kijk uit naar jullie reacties!!

  Gr. Arjen (een twijfelaar, die ervaring heeft met Android, nu ruikt aan iOS)

 6. Brittany zegt

  Hallo,
  ik ben opzoek naar een nieuwe mobiel en de Galaxy Note leek mij wel wat, ik kan alleen nergens vinden of je hem ook zonder stylus nog kunt bedienen, dus gewoon met je vingers. Ik heb mn hele leven al een mobiel met touchscreen gehad en nooit een S-pen of iets dergelijks, ik hoop snel reactie te krijgen!
  groetjes,
  Brittany

Praat mee