Samsung komt met nieuwe foto app (of: de Galaxy S2 wordt helemaal niet verboden)

applevsamsung-300x184 Samsung komt met nieuwe foto app (of: de Galaxy S2 wordt helemaal niet verboden)Als een bom sloegen de schreeuwerige headlines vandaag in: het Haags gerechtshof heeft een verkoop- en handelsverbod opgelegd voor de Samsung Galaxy S, de Galaxy S2, en de Galaxy Ace! Een aantal weken eerder dan beloofd kwam de rechter die nog niet lang geleden de zaak tussen Apple en Samsung had behandeld met zijn uitspraak. Zelfs het RTL nieuws wist te melden dat Samsung’s Galaxy telefoons niet meer verkocht mogen worden – omdat deze teveel op Apple’s iPhone lijken. Dit alles toont maar weer eens aan dat het niet verstandig is massamedia klakkeloos te geloven – RTL slaat de plank zo hard mis, dat de vraag is of ze überhaupt hebben nagetrokken wat ze roeptoeteren.

Wij – en gelukkig genoeg anderen – hebben de uitspraak zelf (HIER) doorgenomen alvorens hier met de wolven mee te gaan huilen. En wat blijkt? Er is niets aan de hand! Sterker nog, Apple kan in feite met de staart tussen de benen naar huis. Om het allemaal overzichtelijk te houden, hier een simpele samenvatting van de feiten:

Op alle punten, op één na, stelt de rechter Apple in het ongelijk, danwel verwerpt de claims – dus ook de aanklacht dat Samsung zich schuldig maakt aan het slaafs kopiëren van Apple producten, en het punt dat Samsung inbreuk zou maken op de beschermde ontwerpen van Apple

De rechter oordeelt dat Apple’s ontwerpen niet uniek zijn, zeker niet de eerste in hun soort, en dat de mate waarin Apple’s ontwerpen afwijken van eerdere vergelijkbare producten net zo groot – of klein – is, als de mate waarin Samsung’s Galaxy lijn afwijkt van Apple’s ontwerpen.

Daarmee zijn Apple’s geregistreerde ontwerpen volgens de rechter dus te breed en te algemeen om rechtsgeldig te zijn – ze zijn simpelweg niet zo uniek als Apple claimt

De rechter noemt Apple’s onderzoek waaruit zou blijken dat de meeste Nederlanders vinden dat de Galaxy Tab 10.1 op de iPad lijkt, meer ‘een geheugentest, dan een test van overeenstemming’. Apple heeft dus aangetoond dat 80% van de Nederlanders een plaatje kan onthouden.

Apple heeft op één punt gelijk gekregen: Samsung maakt, middels het Android besturingssysteem, inbreuk op één techniek van Apple, te weten de manier waarop de fotoalbum app werkt (het zgn. ‘scrollpatent’ – HIER). Op deze inbreuk is het verkoop- en handelsverbod gebaseerd, zeker niet op Samsung’s vermeende kopiëergedrag.

Samsung heeft nu nog bijna twee maanden om de inbreuk in de betreffende foto app op te lossen – danwel door middel van een eigen software update, danwel door een update van Android door Google, of nog makkelijker: door de foto applicatie van Android 3.0 Honeycomb (die voor tablets) aan te passen, zodat deze ook op de Galaxy telefoons werkt. Volgens de rechter maakt Android Honeycomb namelijk geen gebruik meer van Apple’s techniek. Dit is ook de reden waarom de Galaxy Tab 10.1 volledig buiten schot blijft.

Overigens heeft Samsung zelf al laten weten dat vervanging van de huidig foto app een acceptabele oplossing is, en dat zij verder gewoon doorgaat met de verkoop van de Galaxy S, de Galaxy S2, en de Galaxy Ace.

Zo. Wat ons betreft: even afwachten tot je een nieuwe foto app kunt installeren (hoewel dit niet eens nodig is, zolang de toestellen ná 13 oktober maar met deze foto app verkocht worden), en verder over tot de orde van de dag. Of…?

Morgen gaat in Düsseldorf deel twee van de Duitse rechtzaak tussen Apple en Samsung van start – die waarin eerder een nu alweer ingetrokken Europees verkoopverbod voor de Galaxy Tab 10.1 werd uitgesproken. En hoewel de Duitse rechter niet rechtstreeks gebonden is aan de uitspraak in Nederland, heeft Samsung met het vonnis van vandaag wel degelijk een gerechtelijke uitspraak in handen die moeilijk te negeren is voor de Duitse rechter. Per slot van rekening moet de Europese Unie één gelijkwaardige markt zijn, en zal het een onhoudbare situatie opleveren als rechters in twee landen tot twee geheel verschillende conclusies komen – met een ernstig verstoorde Europese markt als gevolg. Maar wij willen natuurlijk niet op zaken vooruit lopen…

Laat dit alles je natuurlijk er niet van weerhouden om de meervoudig bekroonde Samsung Galaxy S2 aan te schaffen 😉

(met dank aan @AndreasUdo, @ArnoudWokke, WebWereld, Tweakers, EPO, en Rechtspraak.nl)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. vicnent zegt

  Go Go samsung
  F8Ck APPLE op rotten met jullie namaak producten van samsung:P
  byna alle onderdelen wordt gemaakt door samsung
  en wordt verkocht aan apple

  laters

  • mike zegt

   ja f the apple ik heb liever een product in handen waar van ik weet dat er geen kinder arbeid aan verricht is zo mij voor keur gaat naar samsung aan gezien dat apple een tijd aan kinder arbeid hebt gedaan om hun kosten te druken en wins te boeken schanden en dan nog samsung voor de rechter trekken wegens kopie gedracht waar hebben we het in godsnaam nou over staat kopie gedrag boven kinder arbeid in wat voor wereld leven we wel niet zeg .ma 01 mrt 2010, 11:01
   Apple geeft kinderarbeid toe . afz mike

 2. andre zegt

  dit is de goedkoopste vorm van reklame die er is,l journalisten kunnen weer een kader vormen en de toeleverancier van de ene doet alsof ie boos is op de ander.
  mediahype????

 3. Erik zegt

  Het goeie nieuws van dit alles is wel dat we nu zeker weten dat we gegarandeerd een update van de firmware krijgen binnen 7 weken…. (als het dan maar wel 2.3.4 is). 🙂

Praat mee