Over juridische olievlekken (Apple v Samsung) (update!)

apple-eu-patent-300x204 Over juridische olievlekken (Apple v Samsung) (update!)

Is het een iPad of een snijplank?

Update:

Vandaag ging ook de rechtzaak die Apple in Nederland tegen Samsung heeft aangespannen van start. In tegenstelling tot de zaak die Duitsland speelt, ligt focus in de Nederlandse aanklacht op een aantal specifieke, gepatenteerde (software) handelingen (bijvoorbeeld: DEZE).

Overigens is inmiddels duidelijk dat het aanvechten van het Europese verkoopverbod op Samsung’s Galaxy Tab 10.1 dat een Duitse rechter eerdere deze week uitsprak nog wel even kan gaan duren – misschien zelfs een jaar. Echter, mocht Apple aan het eind van de rit haar ‘Community Design’ niet juridisch kunnen verdedigen kan zij wel aansprakelijk worden gesteld voor de in de tussentijd door Samsung geleden verliezen.

En om het feest compleet te maken, dook vandaag ook nog eens een bericht op dat Apple wel een beroep op – jawel – Samsung zou moeten gaan doen om het benodigde aantal schermen voor haar iPad 2 op tijd geleverd te krijgen, aangezien LG het schijnbaar een beetje laat afweten. Op deze manier begint de juridische strijd tussen de twee electronice grootmachten steeds meer op een slechte soap te lijken.

(met dank aan EPO, FossPatents, @AndreasUdo, en CNet)

Eerdere bericht:

Vandaag sloeg het nieuws dat Apple mogelijk een Europees verkoopverbod voor de Samsung Galaxy Tab 10.1 heeft bewerkstelligd in als een spreekwoordelijke bom. In navolging van een Australische rechtbank, besloot ook een rechtbank in Düsseldorf voorlopig een verkoopverbod voor de Tab 10.1  te verordenen – Europa-wijd nog wel, opvallend genoeg met Nederland als uitzondering. Naar verluid zal Apple, vanwege afwijkende patent wetgeving, een aparte rechtzaak in Nederland voeren.

Hoewel het verbod op dit moment specifiek de Galaxy Tab 10.1 noemt, laat het zich raden dat Apple op termijn een verbod op Samsung’s volledige Galaxy lijn nastreeft – zoals zij op dit moment in de VS probeert af te dwingen. Ook de Galaxy S2 zou hier dus onder vallen.

Wel is het zo dat de zaak na de uitspraak van de Duitser rechter alles behalve afgedaan is. Apple beroept zich op een vastgelegd ‘Community Design’ – een ontwerp wat op Europees niveau is vastgelegd – binnen de regels van de zgn. EU Community Design Regulation (CDR). Echter, het vastgelegde ontwerp is zo generiek – zie afbeelding – dat het ons niet zou verbazen als Samsung, via de in de CDR ingebakken invaliditeitsbepalingen, een succesvolle tegenprocedure kan lanceren. Tel daarbij op dat een Europees ‘Community Design’ weleenswaar beschermd is, maar de aanvraag er van een grotendeels formele procedure is. Met andere woorden: het feit dat de status is toegekend, wil niet automatisch zeggen dat het ontwerp juridisch gezien als uniek verdedigd kan worden. De hardheid van de beschermde status moet in de praktijk getest worden – en dat is precies wat er nu gebeurt.

Deze juridische showvertoning begint veel consumenten inmiddels wel redelijk de keel uit te hangen, al is het maar omdat in ieder geval de release van de Galaxy Tab 10.1 naar verwachting weer zal worden uitgesteld. Samsung zelf heeft inmiddels laten weten dat ze gewoon doorgaat met de geplande releases en verkopen.

(met dank aan FossPatentsWebWereld, ReutersOHIM, 9to5Mac)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. killian zegt

  apple raakt klanten kwijt aan samsung, vervolgens porberen de concurentie te snoeren en dan krijg je slecht nieuws voor apple 😀
  fuck apple!

 2. Ton zegt

  Beetje jammer van Apple. Lopen dik achter op de concurrentie en beginnen dan maar een juridisch steekspel. Mijn iPad was het eerste en laatste Apple-product

 3. Hans zegt

  Het hooghartige en protectionisme gedrag van Apple gaat iedereen, behalve de Apple followers, behoorlijk de keel uithangen. Het staat buiten kijf dat Apple innovatief is, dat zeker, en hierdoor de concurrentie te lijf gaat, maar dit betekent toch niet dat je alles wat maar enigszins lijkt op een ipad kunt verbieden. De snijplank uit bovenstaand plaatje is een voorbeeld hiervan. Apple zou er beter aan doen om hun producten betaalbaarder te maken in plaats van deze nutteloze oorlogsvoering op het gebied van patenten. Ik koop geen Apple produkten meer en ik voorspel dat vele hetzelfde doen als zij hun beleid niet aanpassen aan een normale situatie waarbij marktwerking bepaald wat iemand wel en niet wil aanschaffen. Het wordt tijd dat dictator Steve Jobs de septer overdraagd aan iemand die de klant en niet het bedrijf centraal stelt.

 4. vin zegt

  weg met Apple , brengt je allemaal tress en problemen , die producten zijn waardeloos.
  gemaakt voor 1 jaar net 1 dag over de garantie.!!!.

  Samsung is de best heb thuis alles bijna van samsung!!
  bij mij komt geen apple product binnen.!!

  • Rin zegt

   Juist!

   Samsung producten zijn monsterlijke producten. Apple probeert inderdaad op zo’n manier zijn voorlopers en concurrenten uit te schakelen en op zo’n manier een monopoly positie te creëren.

 5. TacBever zegt

  Hey jongens, te harde woorden voor Apple zijn ook niet nodig.
  Ik zit ook vol ongeduld te wachten op de Galaxy Tab 10.1 en heb ook mijn SGS II gekocht zodra die beschikbaar was. Beide zijn gewoon fantastische toestellen.
  Maar anderzijds moet je wel toegeven dat de design wel heel erg aanleunt bij wat Apple hen heeft voorgedaan, zowel met iPad als met iPhone. Het is dus maar normaal dat Apple zich daar tegen verdedigt.
  Ik hoop wel dat ze er snel uit geraken en dat de verkoop van Galaxy Tab hier eindelijk kan starten …

 6. Bernadette zegt

  Apple kan niet hebben dat samsung zoveel klanten heeft en steeds meer klanten krijgt, apple is niks , en samsung word steeds beter en beter, nu moet ik wel eerlijk zeggen heb vaker producten gehad van samsung alles werkt altijd top, dat kan ik niet zeggen van APPLE jaloers dat zijn ze.

 7. Bernadette zegt

  @tacbever ben ik niet mee eens, come on , zo zit de wereld in elkaar, zo kan alle instanties ruzies met elkaar maken , zoals autobedrijven computers telefoons, behang , schoenen kleding, sieraden en ga zo maar door, belachelijk Apple

 8. ronald zegt

  Ben het helemaal met Hans eens, de kosten die ze moeten maken om zulke processen aan te gaan (alleen omdat ze het niet kunnen verteren dat er een ECHTE concurent op dezelfde markt actief is) kunnen ze veel beter besteden door inderdaad hun producten te leveren voor een normale prijs!! Op deze manier maken ze zichzelf niet echt populair!! En als ik zo her en der op internet kijk, zie ik steeds meer mensen waarbij Apple ontzettend de keel uit begint te hangen!!!! (waaronder ikzelf!!)
  Ik hoop dat ze met dit zielige gedoe zichzelf ontzettend tegenkomen, en in gaan zien dat ze hun productverkoop moeten “verdienen” en niet “afdwingen”!!!

 9. Mario zegt

  Het touwtrekken om patenten staat mijns inziens innovatie behoorlijk in de weg. Het zou beter zijn consumenten te verleiden met technologische hoogstandjes en design dan hen te dwingen om Apple of andere produkten te kopen omdat verkoop van concurrerende producten door de rechter verboden wordt.

  Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn Galaxy S2 al een tijdje heb. Hoewel de IPhone niet slecht is denk ik dat ze bij Apple nog wat van Samsung kunnen leren. Stel je eens voor wat voor product je zou kunnen krijgen als die twee zouden samenwerken…..

 10. mitch zegt

  Apple is ZO zielig!
  Je kan nou eenmaal niet vermijden dat touch toestellen op elkaar lijken!
  Ze weten gewoon dat samsung populairder word en proberen dat te voorkomen.

 11. simthadim zegt

  Misschien wordt het dan tijd voor Cannonical (Ubuntu) om apple ook aan te klagen voor het inbreken op trademarks (gebruik van de naam launchpad).
  Ben het getouwtrek ook wel erg zat, begrijp het wel.. maar kom op! Dit soort dingen stopt de innovatie! Zo blijft ‘de appel niet ver van de boom vallen’.

 12. simthadim zegt

  Apple wil nu ook al de Motorola Xoom tegenhouden in Europa…
  Tablets hebben nu eenmaal dezelfde look, net als een laptop dat over het algemeen ook heeft. Moet Samsung anders ronde tablets gaan maken?

 13. Rik zegt

  we kunnen er kort en lang over praten… niemand klaagt concurent auto fabrikanten aan dat hun ook 4 wielen een stuur en een gaspedaal gebruiken. zo simpel is het ook met telefoons… een touch-toestel bied weinig keus dan gewoon een groot scherm en een knop waarmee je zo-ie-zo altijd naar het begin kunt als het touchscreen even niet goed meer werkt..? en dan konden ze er inderdaad voor kiezen om de menu knopjes ook echte knopjes te maken i.p.v. touch maar dit werd ook al gebruikt op oudere niet touch telefoons… dus zo veel is er hier ook weer niet te kiezen. en als we het dan over het nieuwe toestel van Samsung gaat hebben zal apple hier waarschijnlijk ook veel vanaf kapen…

 14. Koen zegt

  If you can’t beat them, Buy hem. If you can’t buy them, Sue them and make sure they don’t sell anything.

  Oohnee, mijn schoolschriften hebben de zelfde vorm als een iPrut nu mag ik deze niet meer gebruiken!

 15. andre zegt

  ik begrijp wel dat ze htc niet aanpakken, want als je naar de toestellen van 5, 6 jaar geleden kijkt, lijken de iphones daar wel heel erg op.
  Wie aapt wie nu NA???

 16. johan zegt

  hieraan kan je goed zien hoe jong deze branche nog is… Ik bedoel: je ziet VW toch BMW ook niet aanklagen omdat hun auto’s ook zo op een ‘auto’ lijkt? Een telefoon ziet er tegenwoordig uit als een telefoon, een pad op een pad. Hoe moeten ze die pads dan maken? Vierkant? Het is inderdaad een belangrijke slag. Mocht apple het winnen dan gaat dat voor hen een groot positief effect hebben op aankomende decennia… Maar zal andere bedrijven als Samsung wel nog meer op desing innovatie doen richten. Das misschien weer een puls punt..

  En oh ja, de uitvinder van de snijplank zou Apple moeten aanklagen, omdat hun ipad zoveel op een snijplank lijkt…

  • Jan zegt

   Apple is echt triest bezig nu, Wrrm ondernemen ze geen juridische stappen tegen bijv. lg of htc? Ze lijken allemaal op elkaar als 2 druppels water!

 17. vin zegt

  Heey

  even een vraagje: ik wil een film van 3 uur op mijn galaxy s2 zeten
  ik heb hem geconverteerd van dvd to mp4 toen blijkte dat hij niet volledig in het beeld was
  toen heb ik een revolutie 800×480 genomen maar ook dat hielp niet
  weet iemand hoe kan dat kan fixxen
  het is geen hd film maar een gewoon dvd. maar wel mooi beeld.

  Gr Vincent

 18. karim zegt

  zoals weinig weten is dat apple al verschillende modelen telefoons heeft gemaakt dat zo samsung galays2 uit de weg ruimt maar apple is bang dat als ze die modelen uit brengen dat die dan ook worden na gedaan apple wil nog geen mobile telefoons publiciren wegens winst maken van de iphone 4 zoals nu dat er meer galays2 verkocht worden dan de iphone. onderdelen van de iphone zijn van samsung dus de rechtzaak zullen ze niet winnen heb trouwens zelf en samsung galays2 wegens dat ik die mooier vind als iphone

 19. Tony zegt

  Ik zowel Apple als Samsung in huis. Zowel Google, Samsung en Apple passen slechts de innovaties van anderen toe. Zo is de GUI van Xerox, de tablet van Microsoft en dat al in 2001, de smartphone is ook niet van Apple. Touchscreens ook niet. het enige innovatieve aan Apple is het toepassen van deze technologie. Maar dat kunnen Google en Samsung inmiddels net zo goed zo niet beter.

  Apple is gewoon bang voor Samsung en Google’s Andriod. Apple is inmiddels ingehaald door die 2 als innovator. De rechtzaak gaat over een swipe met een geanimeerd randje. In feite gaat het nergens over! Apple baalt gewoon dat ze de smartphone markt verliezen aan Andriod toestellen, aangevoerd door Samsung.

  Andriod is als platform gewoon beter als IOS. Het is makkelijker voor Andriod te ontwikkelen. Het is opensource en heeft niet de beperkingen zoals IOS. Andriod gaat deze slag winnen. Op de smartphone hebben ze al gewonnen en ook op de tablet gaat dat gebeuren.

  Zoals ik al zei heb ik zo wel Apple als Samsung in huis. Apple is in sommige dingen beter en in andere dingen leggen ze het af tegen Samsung en Google. Maar die rechtzaak doet Apple geen goed. Ondertussen is Steve Jobs opgestapt en Apple in 1 dag 5% minder waard. Wellicht is dat een teken aan de wand.

 20. Roy zegt

  ik moet niks hebben van diene Apple ,ik persoonlijk vind de Iphone en Galaxy s2, 2 verschillenden Smartphones apple krijgt schrik android is gewoon smooter . plug in de pc en zet er alles op wat je wilt . ik KOTS van i tunes het blokeerd om de 2 sec Trekt op niks . ANDROID we love you

Praat mee