Browser tip: alternatieven voor de standaard browser (update: + nog één!)

Je kunt je gloednieuwe Samsung Galaxy S2 natuurlijk gewoon gebruiken zoals ‘ie geleverd wordt: met alle programma’s die Samsung voor jou als gebruiker al heeft geïnstalleerd. Maar gezien de hoeveelheid gebruikers die hun S2 rooten, of zelfs voorzien van een zgn. ‘custom ROM’ is dit niet de enige optie. Wie niet gelijk in het diepe wil duiken op technisch gebied kan natuurlijk ook een hoop zelf bepalen op zijn smartphone – het is en blijft natuurlijk allemaal Android.

In de Android Markt vind je niet alleen handig apps, widgets, games of mooie wallpapers. Zo is er een behoorlijk aanbod aan internet browsers te vinden, voor wie wel eens iets anders wil proberen dan de standaard meegeleverde browser. Op je PC kun je per slot van rekening ook kiezen uit Internet Explorer, Firefox, Chrome, of één van de andere, misschien wat minder bekende alternatieven.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de meest gebruikte ‘alternatieve’ Android browsers. Iedere browser heeft, net als de standaard browser, voor- en nadelen, en het kan best de moeite waard zijn om er eens een paar uit te proberen.

 

opera1-188x300 Browser tip: alternatieven voor de standaard browser (update: + nog één!)Opera Mobile (en Mini)

Dit is de mobiele versie van de Opera browser die ook voor PC’s verkrijgbaar is. Het grote voordeel van Opera – volgens Opera – is de snelheid. Het inladen en weergeven van een webpagina gaat een stuk(je) sneller dan met andere browsers. En zowaar, uit tests blijkt dat dit inderdaad zo is. Met name bij grote, complexe paginas die normaal vrij lang moeten laden kan het al gauw een aantal seconden schelen.

Wat ons betreft, echter, is de echte kwaliteit van Opera te vinden in de compressie van gegevens. Als je Opera Mini installeert, gebeurt dit standaard – als je Opera Mobile installeert kun je kiezen of dit wel of deze compressie wel of niet wordt toegepast. Compressie zorgt niet alleen voor de snellere laadtijd, maar biedt een flinke besparing op je dataverbruik – iets wat in deze tijden nog wel eens erg handig zou kunnen blijken.

Qua navigatie biedt Opera weinig verrassends. Uiteraard kun je browsen in verschillende vensters – alleen in Opera Mini moet je, als je veel venster tegelijk open hebt staan, nogal eens een venster opnieuw laden, omdat deze geleegd is ‘om geheugen te besparen’. Misschien is dat handig op goedkopere/langzamere telefoons, maar op de S2 is dit vrij overbodig.

(Website)


dolphin1-188x300 Browser tip: alternatieven voor de standaard browser (update: + nog één!)

Dolphin Browser HD

Dolphin is een browser voor de gebruiker die graag zelf veel wil kunnen aanpassen, inclusief add ons, thema’s, en de mogelijkheid om gebaren (gestures) in te stellen om het surfen te vergemakkelijken. Maar wat ons eigenlijk het meest aanspreekt, is het feit dat Dolphin daadwerkelijk ‘tabs’ biedt, zoals je dat gewend bent van je PC. Ook de ‘side bar’, om bijvoorbeeld snel bladwijzers te kunnen vinden is geen slecht idee.

Dolphin HD doet erg zijn best om een volwaardige internet ervaring te bieden – á la PC, zeg maar. Een typische smartphone feature, zoals het gebruik van gebaren, is leuk, maar wij zagen er niet direct het nut van in. Voor de gebruiker die gewoon een beetje wil surfen op zijn telefoon is Dolphin wellicht een beetje te veel van het goede. Maar wie een ‘full on’ internet browser zoekt, die ook nog eens volledig aanpasbaar is aan de persoonlijke behoeften, kan zijn of haar hart ophalen.

(website)


firefox1-188x300 Browser tip: alternatieven voor de standaard browser (update: + nog één!)Firefox

En dan is er natuurlijk Firefox. Bekend, en volgens sommigen inmiddels berucht, van de PC, heeft Mozilla een ambitieuze poging gedaan om Android te voorzien van een browser ervaring die naadloos aansluit bij die van je PC thuis. Dankzij de mogelijkheid tot verregaande synchronisatie van bladwijzers, geschiedenis en zelfs wachtwoorden is Firefox op je telefoon inderdaad een extensie van je browser thuis. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf je telefoon dezelfde tabs bekijken die je net nog op je PC open had staan.

Net als Firefox op de PC, is ook Firefox op je telefoon behoorlijk verregaand te personaliseren, inclusief het uiterlijk van de browser zelf. Maar de grootste verbetering die Firefox voor Android recent onderging is de snelheid. Eerdere versies waren simpelweg gewoon te traag. De nieuwste versie – 5.0 – lijkt hier een stuk minder last van te hebben, hoewel dit natuurlijk ook de verdienste kan zijn van de Galaxy S2.

Hoezeer de synchronisatie met je PC ook werkt, er kleeft een enorme ‘máár’ aan Firefox voor Android: Flash wordt op dit moment nog niet ondersteund. Voor ons is dit toch wel een beetje een breekpunt, met betrekking tot een browser. Flash is zo’n integraal onderdeel van het internet, dat het ontbreken ervan gewoon betekent dat je met je browser slechts een deel van het internet kan bezoeken. En hoe fijn en mooi Firefox op de telefoon ook is: wij wachten nog even tot dit gemis in de toekomst wordt opgelost.

Echter, voor wie Flash niet zo interessant is, is Firefox een erg interessant alternatief voor op je Galaxy S2.

(website)


skyfire1-188x300 Browser tip: alternatieven voor de standaard browser (update: + nog één!)

Skyfire

Skyfire is op sommige gebieden een beetje een zelfde verhaal als Dolphin – er is veel te doen: knoppen, mogelijkheden, instellingen, etc. Wie dus houdt van opties, zit ook by Skyfire gebakken. Bovendien biedt Skyfire ook een goeie integratie met sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, waarbij je paginas bijvoorbeeld met één klik kunt delen, zonder daarvoor een menu op te hoeven zoeken.

Dé mogelijkheid waar Skyfire in het verleden furore mee maakte – Flash integratie, ook op telefoons zonder Flash – is op de Galaxy S2 echter een beetje overbodig geworden. Android ondersteunt inmiddels Flash, en de S2 is snel genoeg om hier zonder problemen mee om te gaan. Dus het Skyfire systeem om op een mooie manier Flash aan te bieden is helaas niet zo relevant meer.

Net als Dolphin is Skyfire wat trager dan Opera, als het op het laden en weergeven van webpaginas aankomt – hoewel je het verschil pas zult gaan merken bij uitgebreide, complexe paginas. Skyfire is misschien niet zo aanpasbaar als Dolphin, maar er zijn mogelijkheden genoeg, en voor de ‘social addict’ is de Facebook integratie een handige feature.

(website)

 

miren1-188x300 Browser tip: alternatieven voor de standaard browser (update: + nog één!)Miren Browser

Op aangeven van Johan hieronder hebben we ook de Miren browser eens onder de loep genomen. Hoewel de naam ons in eerste instantie niks zei, kwam de browser toch wel erg bekend voor – het blijkt te gaan om de browser die inmiddels standaard is in de Miui interface. Miui is van oorsprong een Chinese interface voor het Android besturingssysteem, net als TouchWiz dat is op de Galaxy S2, die zich qua vormgeving richt op de iOS interface van de iPhone.

Over Miren kunnen we kort zijn: het is een prima browser, met een aantal erg fijne details, zoals de manier waarop de bedieningselementen geïntegreerd zijn. Ook echte tabs zijn hier te vinden, wat het browsen op verschillende websites erg overzichtelijk maakt. Ook de manier waarop Miren een site fullscreen weergeeft vonden we erg goed. Af en toe hadden we het idee dat het wat lang duurde voordat we een pagina te zien kregen, maar dit kan ook aan de manier van renderen liggen – Miren lijkt meer in te laden, alvorens iets te laten zien aan de gebruiker.

In feite kunnen we de mening die Johan hieronder geeft delen: Miren browser is misschien wel de fijnste van het rijtje. Helaas hadden wij één groot probleem: de functie om tekst op een pagina te selecteren, zodat deze gekopieerd kan worden, werkte bij ons niet. Na wat zoekwerk op internet hebben we de indruk gekregen dat we zeker niet de enigen zijn met dit probleem, maar dat de meeste gebruikers hier om één of andere reden geen last van hebben. Dus wat ons betreft: probeer ‘m, en als je de ‘tekstselecteerbug’ niet hebt, is het misschien wel één van de fijnste browsers die op dit moment te vinden is.

(en mocht iemand weten hoe je Miren toch aan het tekstselecteren krijgt, zijn wij erg geïnteresseerd)

(website)

Dit zijn wat ons betreft de vijf belangrijkste alternatieven voor de standaard browser van de Samsung Galaxy S2. Wat bij je past, ligt een beetje aan je eigen behoefte – wij persoonlijk zijn al een tijdje gecharmeerd van Opera Mobile (update: en nu dus ook van Miren), maar verwachten dan ook (zonder specifieke opgaaf van reden) geen volledige PC surf ervaring op de mobiele telefoon. Wat wel duidelijk is na een tijdje met andere browsers gespeeld te hebben, is dat de standaard browser van de Galaxy S2 eigenlijk best wel behoorlijk goed is. Of is dit gewoon gewenning?

Als we belangrijke alternatieven zijn vergeten, horen we dit natuurlijk graag – evenals jullie eigen ervaringen en meningen!

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Johan zegt

  Hoe komt het toch dat ik in browser overzichten voor android bij nooit iets lees over Miren browser? Wat mij betreft beter dan die andere 4.

 2. zegt

  Ik was op vakantie, en had alleen GPRS…. met een trage GPRS verbinding heb ik toen de OPERA Mini browser gedownload, maar zeker bij GPRS is het verschil heel erg te merken. Voor de rest gebruik ik het eigenlijk nooit.

 3. Chofny zegt

  één ding ierriteerd me enorm bij de browsers…. als je a video op de website wil afspelen…. met of zonder(about:useragent / pc) instellingen is de kwalitijd van de video zeer slecht / pixel achtig….. terwijl je op site gwn hdr video kan stream via je pc….. ik zou jullie willen vragen om de kwalitijd van flash videos op verschillende browsers te testen en kijken welke met de beste kwalitijd uitkomt.

  Ik kijk vaak animes ( japanse tekenfilmjes) en meestal moet ik werken en heb ik een pauze van 30 min net genoeg om 1 aflevering te kijken. maar de beeld is zo slecht….. dat je de ontertiteling niet kan lezen… terwijl je gewoon de hdr file aan het bufferen bent….(wat op je pc gwn goed beeld is)…

  • Arthur Dent zegt

   Interessante suggestie – we gaan eens kijken. Maar kun je een voorbeeld van zo’n site noemen, want bij ons zien bijvoorbeeld YouTube filmpjes er gewoon prima uit, in iedere browser (die ze af kan spelen).

 4. Johan zegt

  Ondanks dat de Miren browser mijn favoriet is heeft hij naast de tekstselecteerbug toch nog een klein minpuntje. Als je een url aan het intikken bent geeft hij standaard http://url_die_je_intikt.com en http://url_die_je_intikt.net als mogelijkheid. Ik heb nog niet ontdekt of en zo ja hoe je daar mogelijkheden aan kan toevoegen of de bestaande kan wijzigen want het zou handig zijn om bijvoorbeeld ook http://url_die_je_intikt.nl als mogelijkheid te hebben. Maar ondanks dat toch niets dan lof over Miren browser

 5. Fabian zegt

  Sorry dat ik het zeg, maar ik heb ook wat geprobeerd na dit gelezen te hebben. Maar de standaard browser doet het nog gewoon het beste bij mij.

 6. johan h zegt

  ik zoek een browsers die tekst aanpast aan mn scherm wanneer ik inzoom….ik mis dit echt snds ik mn htc ingeleverd heb voor de sgs2. of is dit een instelling (die ik niet kan vinden?)

 7. Teetje zegt

  Heb de Galaxy S2 nog niet zo lang, ben er wel erg enthousiast over als trouwe iPhone gebruiker. Één ding heb ik echter nog niet gevonden dat is het teruggaan naar de laatst bezochte pagina in de browser of naar je favorieten.
  Kan iemand mij van advies voorzien? Het is vast heel simpel…

  • Steefmek zegt

   Gewoon met de terug knop naast de home button. Favorieten zit rechts bovenaan naast de URL, is een soort van vlag met een ster erin.

 8. Dandy roi zegt

  De laatste tijd gebruik ik (na miren en opera gebruikt te hebben) alleen nog maar Boat mini. Deze browser verslaat alle andere op gebied van snelheid.

  Zou graag zien dat deze ook hierin wordt opgenomen.

  Goed topic verder!

Praat mee