App tip: Launchers! (update)

launcherpro-168x300 App tip: Launchers! (update)

LauncherPro

Als je al een tijdje in het bezit bent van een Samsung Galaxy S2 – of ieder ander Android toestel, wat dat betreft – en je bent langzaam uitgekeken aan het raken op het uiterlijk van de gebruikersinterface, is het misschien tijd om kennis te maken met een andere ‘launcher’. Een launcher is simpel gezegd je ‘bureaublad’ omgeving, van waaruit je alle toepassing kunt starten, en waarop je je widgets aanbrengt. Een integraal onderdeel van een launcher is de ‘app drawer’ : het applicatie menu, waarin al je geïnstalleerde apps staan – ook als je geen shortcut of widget op je bureaublad (homescreen) hebt staan. Standaard komt de Galaxy S2 met de TouchWiz launcher (TWLauncher). Maar er zijn in de Android Markt een aantal leuke alternatieven te vinden.

Voor nu willen we graag drie alternatieven vermelden – zeg maar de ‘grote drie’, op het gebied van gratis launchers: ADW Launcher, LauncherPro, en Go Launcher Ex. Alledrie bieden deze launcher stapels mogelijkheden om bijna ieder detail van de interface naar je eigen hand te zetten, en ook vind je voor alledrie in de Android Markt een groot aantal thema’s waarmee het uiterlijk in stijl aangepast kan worden.

Hoewel het eigenlijk het leukst is om ze alledrie gewoon eens te proberen – mocht je tijd teveel hebben, bijvoorbeeld – willen wel een paar punten noemen om een selectie wat te vergemakkelijken.

adw-180x300 App tip: Launchers! (update)

ADW Launcher

Hoewel ADW Launcher één van de dinosaurussen is op het gebied van Android launchers, is deze wel met zijn tijd mee ontwikkeld. De mogelijkheden om ADW aan te passen aan je eigen smaak zijn eindeloos, en het enorme aantal themas maakt dat je met ADW als basis alle kanten op kunt. Echter, ADW is niet meer de snelste, en als je van de TouchWiz launcher komt kan dit toch wel voor wat irritaties zorgen.

Dé andere dinosaurus onder de launchers – LauncherPro – heeft hier wat ons betreft een stuk minder last van. LauncherPro is soepel, biedt mooie grafische (3D) effecten, en biedt net zoveel mogelijkheden als ADW. Het nadeel van LauncherPro is dat je voor sommige mogelijkheden – bijvoorbeeld het aanpassen van de grootte van widgets – de betaalde versie moet installeren, LauncherPro Plus. Nu kost deze nog geen € 2,50, dus daar hoef je het niet voor te laten, maar tot onze eigen verbazing lijkt deze Plus versie wat minder soepel te werken dan de gratis versie. Of dit komt door de extra functionaliteit, of een andere ons onbekende software kwestie – het is gewoon vreemd. En jammer. Maar eerlijk is eerlijk: op de Galaxy S2 is dit verschil miniem, en je moet wel erg goed opletten wil je dit verschil überhaupt opmerken. Een groter nadeel is het feit dat LauncherPro niet zo vaak geupdate wordt – het is geen open source project, zoals ADW Launcher, maar het werk van één persoon. Verwacht dus geen maandelijkse vernieuwingen.

golauncher-180x300 App tip: Launchers! (update)

Go Launcher Ex

Een relatieve nieuwkomer is Go Launcher Ex. Deze launcher kwam op ons een beetje over als een moderne samenvatting van zowel LauncherPro als ADW: alles wat je hartje begeert is aanwezig, en alles loopt mooi vlot en soepel. Het enige nadeel – wat wij zo gauw konden opsnorren, althans – is het feit dat je voor het overgrote deel van de thema’s moet betalen. Niet dat deze duur zijn (de meeste kosten pakweg €0,69), maar het werpt toch een extra drempel op om eens te experimenteren met het uiterlijk van de interface.

(Update: het blijkt dat we wat voorbarig waren met het concluderen dat de meeste thema’s geld kosten. Als we de moeite hadden genomen om wat verder door te scrollen in de Android Markt hadden we gezien dat er legio gratis thema’s zijn. Wel hebben we inmiddels een paar keer meegemaakt dat Go Launcher Ex zichzelf crashte – maar tot nu toe drukt het onze pret niet.)

Wie graag eens wat meer eigen karakter aan zijn Galaxy S2 wil geven kan zich duidelijk uitleven met deze alternatieve launchers. Onze favoriet? Een close finish tussen LauncherPro en Go Launcher, waarbij de laatste misschien met zijn neus net iets eerder over de finish lijkt te gaan. Maar bedenk dat juist deze launchers een goede manier zijn om juist dat gene te doen waar Android zo sterk in is: personalisatie. Maak van jouw Galaxy S2 écht jouw eigen Galaxy S2 – dat is de gedachte achter deze app tip! Probeer, duik er in, pas aan, leer, en kom erachter wat je nu eigenlijk écht een fijne manier van werken vindt…

Uiteraard zijn wij benieuwd naar jouw eigen ervaringen, of andere launcher alternatieven die wij hier niet noemen.

Wie alledrie de genoemde launchers in actie wil zien op de Samsung Galaxy S2, kan het onderstaande filmpje checken (in onvervalst Engels):

(filmpje met dank aan SamJPullen)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. zegt

  Ik vind Go Launcher Ex zeker een erg goede! Erg mooi! Gebruik hem sinds.., ja vandaag.
  Alleen hoe heet die achtergrond die op het plaatje hierboven is te zien? (van Go Launcher Ex). Met die gekleurde strepen, want die vind ik er supervet uit zien ;).
  Mooi verhaal weer! I’m enjoying it every day.

  • Arthur Dent zegt

   Die achtergrond zit dacht ik standaard in de Go Launcher Ex achtergronden map (Menu -> Wallpaper -> Go Wallpaper)… (correct me if I’m wrong)

   • zegt

    Hmm, ik zie hem er nergens tussenstaan. Als ik het standaard thema kies, krijg ik gewoon mijn normale achtergrond. Als ik andere thema’s kies krijg ik automatisch de achtergrond van dat thema. Dit zou dus moeten zeggen dat het standaard thema geen achtergrond heeft? Weird.

    • Arthur Dent zegt

     Hm, oke… bij mij zie ik m daar wel, maar ik heb redelijk wat thema’s lopen uitproberen, dus misschien is ie daar wel ergens van blijvende hangen… als ik nu nog wist van welke 😛

 2. Kars zegt

  Heb Go Launcher Ex en LauncherPro geinstalleerd en getest. Klopt het dat het pictogram voor email en sms geen getal rechts boven weergeeft zodat je ziet dat je nieuwe mail of sms hebt?

  • Mcage zegt

   Klopt, standaard geen aantallen bij icoontjes. Hier is een apparte puin voor die je kunt downloaden van ze. LET OP: Na weken ellende met de random reboot issue die je wellicht bent tegengekomen op diverse forums en sites, ben ik er achter gekomen dat GO Launcher De grote boosdoener is.
   Mij telefoon is zelfs teruggestuurd naar Samsung ter reparatie nadat ik bij de laatste firmware update spontane reboots begon te krijgen. Na reparatie had ik direct GO Launcher er weer opgezet en toen begon de ellende weer. Heb GO Launcher er af gehaald en draai nu bijna 2 weken zonder een enkele reboot. Daarvoor was het gemiddeld 1-2 keer per dag.
   Dus… Voor degenen met een Galaxy s2 en random reboots: Blijf ver weg van GO Launcher!!!!!

 3. zegt

  De genoemde launchers zijn inderdaad de meest bekende en beste launchers van dit moment. Toch wil ik jullie de SPB Shell 3D niet onthouden. Deze launcher is relatief onbekend binnen Android maar een oude bekende onder Windows Mobile (ik durf het bijna niet te typen) SPB heeft de Android versie verder doorontwikkelt. SPB Shell 3D geeft een echte 3D beleving door alle de schermen in een 3D carousel te plaatsen. Daarbij heeft SPB Shell 3D mooie en handige (3D) widgets waardoor alles naar eigen wens en smaak is in te delen. Batterij en processorgebruik zijn laag wat ik zelf heel belangrijk vind. Hierdoor werkt alles soepel en zorgt ervoor dat je alles vlot binnen handbereik hebt. Niet onbelangrijk is de ondersteuning door de helpdesk. Alhoewel de communicatie per mail wel in het Engels verloopt is de afhandeling persoonlijk en oplossend. De prijs is wel wat hoger maar daar krijg je wel een coole launcher voor terug

  • Arthur Dent zegt

   We hadden getwijfeld of we deze ook zouden bespreken, maar hij is nogal prijzig (>10 euro), en aangezien deze post meer bedoeld was als een ‘inspiratie-om-te-experimenteren-post’ lieten we ‘m maar even voor wat ‘ie is… Maar het is wel een goede om eens apart te bespreken.

   (SPB was destijds een prima oplossing voor mijn HTC HD2, vóórdat Android er fatsoenlijk op werkte 😉 )

 4. Fred zegt

  Na het instaleren van Go Launcher Ex ziet kies mijn Galaxy 2 niet meer. Heeft iemand ook deze ervaring en wie weet zelfs de oplossing ?

Praat mee