App tip: Galaxy Security Update

samsunggalaxys2-gsu-202x300 App tip: Galaxy Security UpdateNaar aanleiding van een goede vraag op ons forum, en een zoektocht naar het antwoord, lijkt ons de volgende applicatie wel een vermelding waard: de zgn. Galaxy Security Update. Deze app is niet te vinden in de Android Markt, maar alleen in Samsung’s eigen Appstore op SamsungApps.com (HIER).

Ondanks de summiere informatie op SamsungApps zelf – terwijl deze app nota bene door Samsung zelf gemaakt is – hebben wij opgegraven wat de Galaxy Security Update (GSU) precies doet, en eerlijk is eerlijk: dat klinkt best zinvol. GSU controleert applicaties die niet uit Samsung’s eigen ‘Appstore’ komen – zoals van de Android Markt.

Het grote verschil (behalve het aanbod) tussen Samsung’s eigen Appstore en de Android Markt is, dat applicaties in de eerste door Samsung zelf gecontroleerd zijn op spyware, virussen, en andere nare dingen, terwijl apps in de Android Markt vooraf niet gecontroleerd worden. Simpel gezegd: GSU controleert dus ongecontroleerde apps – bijvoorbeeld of ze wel doen wat ze zeggen dat ze doen, en of een app zich wel houdt aan de door de gebruiker (bij de installatie) gegeven machtigingen.

Echt testen van deze app is natuurlijk lastig – wanneer weten we tenslotte of GSU werkt of niet? Uit wat wij her en der lazen, en onze eigen ervaringen, lijkt het erop dat GSU zonder problemen aanwezig is. Slechts in combinatie met zgn. customs ROMs schijnt GSU af en toe wat problemen te geven.

Gezien de enorme groei die de Android Markt het laatste jaar heeft doorgemaakt, in combinatie met eerdere berichten dat er inderdaad af en toe apps in de Android Markt zijn opgedoken die rare dingen doen, lijkt ons dit een nuttige applicatie. In de regel zouden wij aanraden om op je Galaxy S2 alleen apps te installeren die al door veel gebruikers zijn geïnstalleerd, en waarvan de feedback in de Android Markt genoeg reden geeft om aan te nemen dat deze veilig is. Maar wie toch net dat beetje extra veiligheid zoekt is de Galaxy Security Update een app om in gedachten te houden.

(met dank aan Hans en PocketPC)

Galaxy deal tips

Reacties

  1. simthadim zegt

    draai hier al sinds het begin de app ‘lookout’, deze scant alle apps EN geeft je ook de mogelijkheid je telefoon te traceren… gratis! zeker een app om naar te kijken.

  2. andre zegt

    leuk progamma, moet je collectorz progamma op je s2 hebben, mooi dat er geen synchronisatie meer mogelijk is.
    GSU eraf gedonderd en alles draait weer als een zonnetje,eigelijk lijkt gsu meer op een firewall, die je niet uit kunt zetten

Praat mee