Over de zin en onzin van Task Killers (en: batterij bug fix komt!)

galaxys2taakbeheer-180x300 Over de zin en onzin van Task Killers (en: batterij bug fix komt!)In een poging om een Android telefoon zo zuinig mogelijk te laten functioneren – zeker voor mensen die voorlopig nog last hebben van de batterij bug – installeren veel mensen een automatische Task Killer, of zijn ze fanatiek bezig om de apps die ze niet meer gebruiken telkens handmatig af te sluiten. En hoewel dit een logische handeling lijkt, is dit eigenlijk maar in heel beperkte mate echt het geval.

De kort-door-de-bocht redenering is natuurlijk dat een applicatie die nog ‘actief’ is, al is het op de achtergrond, op een of andere manier stroom verbruikt, of anderszin de benodigde processorfrequentie omhoog schroeft om de overige bezigheden te kunnen blijven uitvoeren. Echter, dit is vaak helemaal niet het geval.

Een applicatie die draait onder het Android besturingssysteem is in feite opgebouwd uit een aantal  ‘modules’ – en deze modules zijn er verschillende soorten. Heel veel applicaties doen in feite gewoon helemaal niks op het moment dat ze niet actief zijn op je beeldscherm, ook al zie je ze in de Task Manager opduiken. Ze staan zeg maar op ‘standby’. In dit geval is het volledig zinloos deze af te sluiten. Alleen bepaalde type modules moeten ook op de achtergrond actief blijven, maar lang niet iedere app gebruikt deze. En als deze wel gebruikt worden zijn het vaak gewenste functies, zoals de MP3 speler die gewoon doorspeelt tijdens het browsen, of je mail cliënt die checkt of je nieuwe emails hebt ontvangen. Het is dus wel zinvol om te frequentie waarmee je mail automatisch gecheckt wordt te verlagen – maar niet om de betreffende applicaties maar zoveel mogelijk af te sluiten.

Moraal van dit verhaal: werk je niet uit de naad om zovaak mogelijk zoveel mogelijk applicaties uit het lijstje van de taakbeheer te verwijderen – het is vaak zinlozer dan het op het eerste gezicht lijkt.

samsfirmwareandroid234tweet2-300x127 Over de zin en onzin van Task Killers (en: batterij bug fix komt!)Overigens is vandaag door de insider website SamFirmware nog een keer bevestigd dat Samsung’s Android 2.3.4 update – de update die een einde moet maken aan de batterij bug – inderdaad nog deze maand zal komen.

(met dank aan MobileReview, en SamFirmware)

Galaxy deal tips

Reacties

  1. Simon zegt

    Ja oke, de 2.3.4 update komt deze maand… nu maar hopen dat ‘wij’ niet weer zo lang hoeven te wachten op een update (flashback: KE7)

Praat mee