Dual of quad core: that’s the question

samsunggalaxys3-exynos-300x200 Dual of quad core: that's the question

De dual core Exynos SOC

Zoals bekend gaat het nog lang duren voordat de Samsung Galaxy S3 te koop zal zijn – tenslotte is de voorganger de S2 pas net te koop. Maar dit neemt niet weg dat de geruchten machine rond de Galaxy S3 al aardig op gang is. Dit is niet alleen een teken van verveling onder gadget bloggers, maar ook een gevolg van het succes van de eerste twee Galaxy S toestellen: de druk op, en de aandacht voor de opvolger van een toptoestel is altijd groot.

En dus doen de wildste geruchten de ronde. De Galaxy S3 zou over een multi-core processor gaan beschikken: minstens een quad core CPU, met 24 grafische processor kernen. Het probleem met geruchten is dat wens en feit snel door elkaar heen gaan lopen.

Van NVIDIA weten we dat deze op dit moment de eerste exemplaren al klaar heeft liggen van haar quad core Tegra 3 processor, bijgenaamd Kal-El. En dus moet de S3 straks toch ook over minstens een quad core chip beschikken. Toch?

Laten we ons vooral niet blind staren op allerlei varianten van wishfull thinking. Het enige wat feitelijk bekend is over de toekomstige mobiele processoren van Samsung, is – zoals we een maand geleden al berichtten – dat de Koreaanse electronica gigant bezig is om een 2.0 GHz dual core (lees: dual core!) processor te maken, die begin 2012 gereed moet zijn om in telefoons gebouwd te worden.

Wat daarnaast ook meeweegt, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is, is dat Samsung niet alleen een gooi doet naar dominantie in het high end Android segment van de smartphone markt, maar dat ze dit het liefst doet met produkten en onderdelen die geheel in eigen huis ontworpen en gebouwd worden – in tegenstelling tot Apple, die voor haar iPhone sterk afhankelijk is van onder andere Samsung, maar ook LG, en andere fabrikanten. Wij schatten de kans dat Samsung een NVIDIA processor gaat gebruiken in haar topmodel telefoon dus relatief klein, ondanks het feit dat de S2 in sommige markten waarschijnlijk toch met een Tegra 2 chip verkocht zal worden. Echter, dit zou alleen zijn om een tijdelijk te kort aan de eigen Exynos 4210 SOC te overbruggen.

Wel is het zo, dat de huidige dual core Exynos System-On-a-Chip goed werkt tot 1.8 GHz. De aangekondige chip met een kloksnelheid van 2.0 GHz is dus zo goed als zeker géén overgeklokte Exynos processor, maar een nieuwe, tot nu toe onbenoemde processor.

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

 1. Zabivelli zegt

  Zeker een update van je eerdere post over s3.
  Ik denk zelf dat ze ook beiden processoren gaan gebruiken.
  Dat er dan s3 verkrijgbaar is met SAMSUNG processor en Kal El processor.

  Ik wil iig niets minder dan een quad core! Om ios5 te slachten:D

 2. Zabivelli zegt

  Zeker een update van je eerdere post over s3.
  Ik denk zelf dat ze ook beiden processoren gaan gebruiken.
  Dat er dan s3 verkrijgbaar is met SAMSUNG processor en Kal El processor.

  Ik wil iig niets minder dan een quad core! Om ios5 te slachten:D
  met behulp van Tegra 3 kun je dus dalijk 1440p afspelen!

Praat mee